Νέα έρευνα: Η αυστηρή χορτοφαγία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για κατάγματα

Οι χορτοφάγοι και οι αυστηροί χορτοφάγοι (vegans) ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος των οστών από ό, τι οι κρεατοφάγοι, σύμφωνα με μια μεγάλη, διαχρονική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο περιοδικό BMC Medicine.

  • Τα κατάγματα στην ενηλικίωση και στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι κοινά, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα από ό, τι οι μη χορτοφάγοι. Η οστική πυκνότητα είναι «ένα μέτρο της ποσότητας των ανόργανων συστατικών (κυρίως ασβεστίου και φωσφόρου) που περιέχονται σε έναν ορισμένο όγκο οστών», σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου και πρωτεΐνης έχουν επίσης καταγραφεί σε άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας. Παρά την προηγούμενη έρευνα, οι συσχετίσεις μεταξύ των χορτοφαγικών διαιτών και των κινδύνων κατάγματος ήταν ασαφείς μέχρι τώρα, σύμφωνα με την μελέτη.

“Αυτή είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη και η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, που εξετάζει τους κινδύνους τόσο των ολικών καταγμάτων (κατάγματα που εμφανίζονται οπουδήποτε στο σώμα) όσο και των καταγμάτων σε διαφορετικές τοποθεσίες σε άτομα διαφορετικών διατροφικών συνηθειών”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης,  Tammy Tong.

Διατροφή και αντοχή των οστών

Σχεδόν 55.000 σχετικά υγιείς ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή, τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό μεταξύ του 1993 και του 2001. Οι ερευνητές τα ταξινόμησαν ανά διατροφή τότε και άλλη μία φορά ξανά το 2010: αυτοί που τρώνε κρέας, ψαροφάγοι, χορτοφάγοι (χωρίς κρέας ή ψάρι, αλλά γαλακτοκομικά και / ή αυγά) και vegans (τίποτα από ζώα).

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν 3.941 συνολικά κατάγματα έως το 2016. Σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους, οι vegans με χαμηλότερη πρόσληψη ασβεστίου και πρωτεΐνης είχαν κατά μέσο όρο 43% υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων οπουδήποτε και στους γοφούς, τα πόδια και τους σπονδύλους. Οι χορτοφάγοι και οι pescatarians είχαν υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου από ό, τι οι κρεατοφάγοι, αλλά ο κίνδυνος μειώθηκε εν μέρει όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τον δείκτη μάζας σώματος και την επαρκή κατανάλωση ασβεστίου και πρωτεΐνης. Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος για τους vegans, λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιελάμβαναν ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν λευκοί Ευρωπαίοι και γυναίκες. “Τα αποτελέσματα, δεδομένου των περιορισμένων συμμετεχόντων, δεν μπορούν να γενικευτούν σε … άλλους πληθυσμούς και απαιτείται περαιτέρω μελέτη”, δήλωσε η Katherine Tucker, καθηγήτρια διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Lowell, η οποία δεν συμμετείχε η μελέτη.

Επιπλέον, ο ΔΜΣ θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τα ευρήματα, ανέφεραν οι συγγραφείς. Οι vegans και οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ, όπως συνέβη σε αυτή τη μελέτη. Ο χαμηλός ΔΜΣ έχει συσχετιστεί με κατάγματα σε ορισμένες περιοχές, πιθανώς λόγω παραγόντων, όπως λιγότερη απορρόφηση της δύναμης, όταν πέφτει ένα άτομο.

Πηγή: CNN.com

Χορτοφαγίαveganκατάγματα