Νέα έρευνα: Μία στις 3 νέες μητέρες κατά την διάρκεια της πανδημίας εμφάνισαν επιλόχειο κατάθλιψη

Μία στις τρεις νέες μητέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου εμφάνισης της COVID-19 βρέθηκε θετική για κατάθλιψη μετά τον τοκετό – σχεδόν τριπλάσια από τα προ της πανδημίας επίπεδα – και 1 στις 5 είχε μείζονα καταθλιπτικά συμπτώματα, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Νέα έρευνα από τη Νοσηλευτική Σχολή του U-M διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη στις νέες μητέρες αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πριν από την COVID, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούσαν ότι 1 στις 8 γυναίκες παρουσίαζε επιλόχεια κατάθλιψη και περίπου το 5-7% εμφάνιζε μείζονα καταθλιπτικά συμπτώματα, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Clayton Shuman, επίκουρος καθηγητής νοσηλευτικής του U-M.

Η μελέτη με τίτλο “Postpartum depression and associated risk factors during the COVID-19 pandemic” (Κατάθλιψη μετά τον τοκετό και σχετικοί παράγοντες κινδύνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19) δημοσιεύεται στο BMC Research Notes. Προέρχεται από μια ευρύτερη μελέτη που ονομάζεται “COVID-19 MAMAS (Maternal Attachment, Mood, Ability, and Support)”, η οποία έδωσε αφορμή για αρκετές εργασίες σχετικά με τις εμπειρίες της εγκυμοσύνης και της λοχείας κατά τη διάρκεια της COVID.

Για την παρούσα εργασία, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα έρευνας μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2020 από 670 επιλόχειες ασθενείς στις ΗΠΑ, οι οποίες συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά την κλίμακα μεταγεννητικής κατάθλιψης του Εδιμβούργου και παρείχαν δημογραφικές πληροφορίες.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι:

Οι μητέρες που τάιζαν τα βρέφη με φόρμουλα είχαν 92% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν θετική εξέταση για επιλόχειο κατάθλιψη και είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θετική εξέταση για μείζονα καταθλιπτικά συμπτώματα, σε σύγκριση με εκείνες που θήλαζαν ή τάιζαν με το δικό τους ανθρώπινο γάλα με μπιμπερό.

Οι μητέρες με βρέφη σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών είχαν 74% μεγαλύτερες πιθανότητες θετικής εξέτασης και κάθε αύξηση των εβδομάδων μετά τον τοκετό κατά μία εβδομάδα αύξανε τις πιθανότητες θετικής εξέτασης κατά 4%.

Οι μητέρες που ανησυχούσαν για την προσβολή από COVID-19 είχαν 71% μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν θετικές για κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Ο Shuman αναφέρει ότι εξεπλάγη από το πόσες γυναίκες βρέθηκαν θετικές για κατάθλιψη και μείζονα κατάθλιψη.

“Διαπιστώσαμε επίσης ότι σχεδόν 1 στις 5 συμμετέχουσες που βρέθηκαν θετικές για επιλόχειο κατάθλιψη ανέφεραν ότι είχαν σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, δεδομένου ότι πριν από την πανδημία, η Dr. Lindsay Admon και οι συνάδελφοί της από το U-M διαπίστωσαν ότι το ποσοστό αυτοκτονικότητας μεταξύ των προγεννητικών και επιλόχειων ασθενών αυξάνεται στις ΗΠΑ”.

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για το εύρημα του θηλασμού, δήλωσε ο Shuman.

Προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι πόροι υποστήριξης του θηλασμού, όπως οι συμβουλές γαλουχίας, ήταν περιορισμένοι κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του COVID και μπορεί να αύξησαν την αγωνία ή να προκάλεσαν τη μετάβαση των ατόμων στη φόρμουλα. Το άγχος από τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που οδήγησαν σε ελλείψεις τύπου θα μπορούσε επίσης να έχει συμβάλει στην κατάθλιψη. Τέλος, μελέτες υποδεικνύουν ότι ο θηλασμός μπορεί να συμβάλει στην προστασία των ασθενών μετά τον τοκετό από την επιλόχεια κατάθλιψη, βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση της σοβαρότητας των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και βελτιώνοντας τον χρόνο ανάρρωσης.

Η αύξηση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη εντοπισμού των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στις ασθενείς μετά τον τοκετό, αλλά ο έλεγχος είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, δήλωσε ο Shuman.

“Η θεραπεία είναι κομβικής σημασίας για την ανάρρωση”, δήλωσε. “Οι πόροι και η εκπαίδευση σχετικά με την επιλόχεια κατάθλιψη πρέπει να διαδοθούν και να εφαρμοστούν καλύτερα. Αυτοί οι πόροι πρέπει να κοινοποιούνται στο ευρύ κοινό για να μειωθεί το στίγμα και να κοινοποιούνται σε όσους παρέχουν κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη στις ασθενείς μετά τον τοκετό, όπως οι σύντροφοι και τα μέλη της οικογένειας.

 

front-storiesεπιλόχειος κατάθλιψη