Νέα έρευνα: Οι 7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για να διαπιστώσετε αν είστε σοφοί

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο αναφέρουν ότι μια σύντομη κλίμακα επτά στοιχείων μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί με μεγάλη εγκυρότητα το επίπεδο σοφίας ενός ατόμου, ένα δυνητικά τροποποιήσιμο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρή σχέση με την ευημερία.

Οι ερευνητές της μελέτης είχαν προηγουμένως αναπτύξει την κλίμακα σοφίας του Σαν Ντιέγκο (SD-WISE-28), η οποία αποτελείται από 28 στοιχεία και έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες εθνικές και διεθνείς μελέτες, βιολογικές έρευνες και κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της σοφίας.

Όμως, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Psychogeriatrics, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια συντομευμένη έκδοση επτά στοιχείων (SD-WISE-7 ή Jeste-Thomas Wisdom Index), ήταν συγκρίσιμη και αξιόπιστη.

“Τα μέτρα σοφίας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και τη βέλτιστη γήρανση. Θέλαμε να ελέγξουμε αν ένας κατάλογος με επτά μόνο στοιχεία θα μπορούσε να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον έλεγχο της σοφίας”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dilip V. Jeste, MD, ανώτερος αναπληρωτής κοσμήτορας του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης και διακεκριμένος καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του UC San Diego.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοφία αποτελείται από επτά συνιστώσες: την αυτοκριτική, τις φιλοκοινωνικές συμπεριφορές (όπως η ενσυναίσθηση, η συμπόνια και ο αλτρουισμός), τη συναισθηματική ρύθμιση, την αποδοχή διαφορετικών προοπτικών, την αποφασιστικότητα, την κοινωνική συμβουλευτική (όπως η παροχή ορθολογικών και χρήσιμων συμβουλών στους άλλους) και την πνευματικότητα.

Οι επτά δηλώσεις, που επιλέχθηκαν από το SD-WISE-28, αφορούν τα επτά συστατικά της σοφίας και βαθμολογούνται σε κλίμακα 1 έως 5, από το διαφωνώ απόλυτα έως το συμφωνώ απόλυτα. Παραδείγματα των δηλώσεων περιλαμβάνουν: “Παραμένω ήρεμος υπό πίεση” και “Αποφεύγω καταστάσεις στις οποίες ξέρω ότι θα χρειαστεί η βοήθειά μου”.

“Πιο σύντομη δεν σημαίνει λιγότερο έγκυρη”, δήλωσε ο Jeste. “Επιλέξαμε τον σωστό τύπο ερωτήσεων για να λάβουμε σημαντικές πληροφορίες που όχι μόνο συμβάλλουν στην πρόοδο της επιστήμης αλλά και υποστηρίζουν τα προηγούμενα δεδομένα μας που δείχνουν ότι η σοφία συσχετίζεται με την υγεία και τη μακροζωία”.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το SD-WISE-7 συσχετίζεται έντονα και θετικά με την ανθεκτικότητα, την ευτυχία και την ψυχική ευεξία και έντονα και αρνητικά με τη μοναξιά, την κατάθλιψη και το άγχος.

“Υπάρχουν τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την αύξηση των επιπέδων συγκεκριμένων συστατικών της σοφίας, οι οποίες θα βοηθούσαν στη μείωση της μοναξιάς και θα προωθούσαν τη συνολική ευημερία”, δήλωσε ο Jeste.

“Όπως το εμβόλιο COVID-19 μας προστατεύει από τον νέο κοροναϊό, η σοφία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία μας από τη μοναξιά. Έτσι, μπορούμε δυνητικά να βοηθήσουμε να τερματιστεί μια συμπεριφορική πανδημία μοναξιάς, αυτοκτονιών και κατάχρησης οπιοειδών που συνεχίζεται τα τελευταία 20 χρόνια”.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν γενετικές, βιολογικές, ψυχοκοινωνικές και πολιτισμικές μελέτες μεγάλου αριθμού διαφορετικών πληθυσμών για την αξιολόγηση της σοφίας, καθώς και διαφόρων παραγόντων που σχετίζονται με την ψυχική, σωματική και γνωστική υγεία των ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

“Χρειαζόμαστε τη σοφία για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε στη ζωή. Τώρα, έχουμε έναν κατάλογο ερωτήσεων που χρειάζονται λιγότερο από δύο λεπτά για να απαντηθούν και που μπορούν να εφαρμοστούν στην κλινική πρακτική για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα άτομα”, δήλωσε ο Jeste.

front-stories