Νέα έρευνα: Ποια προϊόντα ομορφιάς θα πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες

Η χρήση ορισμένων προϊόντων προσωπικής φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών της μητέρας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Rutgers.

Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς περιέχουν διάφορα συστατικά που συχνά περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως φθαλικές ενώσεις, parabens, φαινόλες και τοξικά μέταλλα. Αυτές οι χημικές ουσίες αλληλεπιδρούν με το ορμονικό σύστημα, επηρεάζοντας τη σύνθεση, τη ρύθμιση, τη μεταφορά, το μεταβολισμό και τη λήψη ορμονών, τα οποία είναι όλα ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και δημοσιεύθηκε στο Environmental Research, εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης προϊόντων προσωπικής φροντίδας και των επιπέδων των στεροειδών ορμονών του φύλου, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης και των θυρεοειδικών ορμονών μεταξύ των εγκύων γυναικών. Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης πώς δημογραφικοί παράγοντες επηρεάζουν τη χρήση ορισμένων προϊόντων προσωπικής φροντίδας

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από 1.070 έγκυες γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών που συμμετείχαν στην μελέτη κοόρτης PROTECT του Πουέρτο Ρίκο, μια συνεχιζόμενη προοπτική μελέτη γεννήσεων που έχει σχεδιαστεί για να εξετάσει την περιβαλλοντική έκθεση σε έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους που ζουν στη βόρεια καρστική ζώνη του Πουέρτο Ρίκο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε φυσικές εξετάσεις και συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων που παρείχαν τα δημογραφικά τους στοιχεία, το επάγγελμα, τον τρόπο ζωής τους και τη χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως αρώματα, λοσιόν, καλλυντικά, βερνίκια νυχιών, κρέμα ξυρίσματος, στοματικό διάλυμα, σαμπουάν και άλλα προϊόντα μαλλιών, όπως βαφές και αφρούς. Οι συμμετέχοντες παρείχαν επίσης δείγματα αίματος δύο φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, τα οποία αναλύθηκαν για εννέα σεξουαλικά στεροειδή και θυρεοειδικές ορμόνες.

  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση προϊόντων για τα μαλλιά, ιδίως βαφές μαλλιών, προϊόντα σε σπρέι και μους συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα στεροειδών ορμονών του φύλου, οι οποίες έχουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης του εμβρύου. Οι διαταραχές αυτών των ορμονών μπορεί να συμβάλλουν σε δυσμενείς εκβάσεις της μητέρας και της εγκυμοσύνης, όπως ο περιορισμός της ανάπτυξης, ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης.

“Οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών, ιδίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες πέρα από την υγεία κατά τη γέννηση, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην ανάπτυξη του βρέφους και του παιδιού, την πορεία της εφηβείας και μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη ορμονοευαίσθητων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών”, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Zorimar Rivera-Núñez, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers. “Πρόσθετες έρευνες θα πρέπει να ασχοληθούν με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την έκθεση σε χημικές ουσίες σε προϊόντα μαλλιών σε έγκυους πληθυσμούς”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές, όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση και η κατάσταση απασχόλησης, επηρεάζουν τη χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας μεταξύ των εγκύων γυναικών στο Πουέρτο Ρίκο. Για παράδειγμα, οι συμμετέχουσες που ανέφεραν εισόδημα νοικοκυριού μεγαλύτερο από 100.000 δολάρια χρησιμοποιούσαν συχνότερα προϊόντα προσωπικής φροντίδας από τις συμμετέχουσες με χαμηλότερο εισόδημα νοικοκυριού. Επιπλέον, οι εργαζόμενες συμμετέχουσες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν περισσότερα καλλυντικά από εκείνες που ήταν άνεργες.

Οι ερευνητές, στους οποίους περιλαμβάνονται άτομα από το Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας του Rutgers, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο, το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και το Πανεπιστήμιο Northeastern, συνιστούν στους πρωτοβάθμιους ιατρούς και τους μαιευτήρες να μιλούν στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως αυτές που βρίσκονται στα προϊόντα μαλλιών.

 

εγκυμοσύνηfront-storiesκαλλυντικά στην εγκυμοσύνη