Νέα έρευνα: Ποιο είναι το σημαντικότερο όφελος της άσκησης στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων;

Όταν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι παραμένουν δραστήριοι, ο εγκέφαλός τους έχει περισσότερη ποσότητα από μια κατηγορία πρωτεϊνών που ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων για τη διατήρηση της υγιούς νόησης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Αυτή η προστατευτική επίδραση βρέθηκε ακόμη και σε άτομα των οποίων οι εγκέφαλοι κατά την αυτοψία ήταν γεμάτοι με τοξικές πρωτεΐνες, που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

“Η εργασία μας είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί ανθρώπινα δεδομένα για να δείξει ότι η ρύθμιση των συναπτικών πρωτεϊνών σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα και μπορεί να οδηγήσει στα ευεργετικά γνωστικά αποτελέσματα που βλέπουμε”, δήλωσε η Kaitlin Casaletto, PhD, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος 7 Ιανουαρίου του Alzheimer’s & Dementia: Alzheimer’s Association.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας στη νόηση έχουν αποδειχθεί σε ποντίκια, αλλά ήταν πολύ πιο δύσκολο να αποδειχθούν σε ανθρώπους.

Η μακροχρόνια άσκηση συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο πτώσεων στους ηλικιωμένους

 

Ο Casaletto, νευροψυχολόγος και μέλος του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Weill, συνεργάστηκε με τον William Honer, MD, καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, για να αξιοποιήσει δεδομένα από το Πρόγραμμα Μνήμης και Γήρανσης του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. Το εν λόγω πρόγραμμα παρακολουθούσε τη φυσική δραστηριότητα των ηλικιωμένων συμμετεχόντων στο τέλος της ζωής τους, οι οποίοι συμφώνησαν επίσης να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους όταν πεθάνουν.

“Η διατήρηση της ακεραιότητας αυτών των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της άνοιας, καθώς η σύναψη είναι πραγματικά το σημείο όπου συμβαίνει η νόηση”, δήλωσε ο Casaletto. “Η σωματική δραστηριότητα – ένα άμεσα διαθέσιμο εργαλείο – μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτής της συναπτικής λειτουργίας”.

Περισσότερες πρωτεΐνες σημαίνουν καλύτερα νευρικά σήματα

Οι Honer και Casaletto διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που παρέμεναν δραστήριοι είχαν υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών που διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των νευρώνων. Το αποτέλεσμα αυτό συνέπιπτε με την προηγούμενη διαπίστωση του Honer ότι οι άνθρωποι που είχαν περισσότερες από αυτές τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους όταν πέθαιναν ήταν καλύτερα σε θέση να διατηρήσουν τη νόησή τους αργά στη ζωή.

Προς έκπληξή τους, δήλωσε ο Honer, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιδράσεις επεκτείνονταν πέρα από τον ιππόκαμπο, την έδρα της μνήμης του εγκεφάλου, και περιελάμβαναν άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία.

“Ίσως η σωματική δραστηριότητα να ασκεί μια σφαιρική διατηρητική επίδραση, υποστηρίζοντας και διεγείροντας την υγιή λειτουργία των πρωτεϊνών που διευκολύνουν τη συναπτική μετάδοση σε ολόκληρο τον εγκέφαλο”, δήλωσε ο Honer.

Οι συνάψεις διασφαλίζουν τους εγκεφάλους που εμφανίζουν σημάδια άνοιας

Οι εγκέφαλοι των περισσότερων ηλικιωμένων συσσωρεύουν αμυλοειδές και πρωτεΐνη ταυ, τοξικές πρωτεΐνες που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι πρώτα συσσωρεύεται το αμυλοειδές και μετά την ταυ, προκαλώντας τη διάλυση των συνάψεων και των νευρώνων.

Ο Casaletto διαπίστωσε προηγουμένως ότι η συναπτική ακεραιότητα, είτε μετρήθηκε στο νωτιαίο υγρό ζωντανών ενηλίκων είτε στον εγκεφαλικό ιστό αυτοψίας ενηλίκων, φάνηκε να αμβλύνει τη σχέση μεταξύ αμυλοειδούς και ταυ και μεταξύ ταυ και νευροεκφυλισμού.

“Σε ηλικιωμένους ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη συναπτική ακεραιότητα, αυτός ο καταρράκτης νευροτοξικότητας που οδηγεί στη νόσο Αλτσχάιμερ φαίνεται να αμβλύνεται”, δήλωσε η ίδια. “Στο σύνολό τους, αυτές οι δύο μελέτες δείχνουν τη δυνητική σημασία της διατήρησης της συναπτικής υγείας για την υποστήριξη του εγκεφάλου έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ”.

 

 

Διαβάστε ακόμα: 

Τάι τσι: Θα μπορούσε να μειώσει τις πτώσεις των ηλικιωμένων κατά το 1/5

 

ηλικιωμένοιfront-storiesάσκηση ηλικιωμένωνηλικικωμένοι και άσκησηάσκηση και εγκέφαλοςεγκέφαλος ηλικιωμένων