Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει τις γυναίκες η επιστροφή στο γραφείο μετά τον τοκετό

Έως και 1 στις 5 γυναίκες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό θα εμφανίσει κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη ή η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

Ο τρόπος με τον οποίο ένας οργανισμός χειρίζεται την επιστροφή μιας μητέρας στην εργασία της μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική της υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Οι οργανισμοί ελέγχουν την πλειονότητα των παραγόντων που σχετίζονται με την εργασία και προβλέπουν καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πρόσβαση σε αμειβόμενη άδεια μητρότητας, τον συνολικό φόρτο εργασίας και την ευελιξία της εργασίας.

Όμως προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν την ψυχική υγεία των μητέρων σε σχέση με την εργασία έχουν συνδυάσει την επιστροφή στην εργασία με την άδεια μητρότητας, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Rachel McCardel, διδακτορική φοιτήτρια στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του UGA.

“Αλλά η επιστροφή στην εργασία είναι κάτι περισσότερο από αυτό, διότι, ενώ η άδεια μητρότητας είναι ένας σημαντικός πόρος, δεν καταγράφει απαραίτητα την πραγματική διαδικασία του πότε τελειώνει η άδεια και πότε αρχίζετε να ξαναρχίζετε να εργάζεστε και πότε αρχίζετε να συνδυάζετε τους ρόλους σας ως εργαζόμενη και μητέρα”, δήλωσε η ίδια.

Η κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζει η επιστροφή στην εργασία στην ψυχική υγεία μιας εργαζόμενης μητέρας μπορεί να βοηθήσει στην πλοήγηση των λύσεων. Θα υποδείξει πού οι παρεμβάσεις ή η υποστήριξη θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την επιβάρυνση από καταστάσεις όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.

Οι ρόλοι της μητέρας και της εργαζόμενης μπορεί να συγκρουστούν

Οι συγγραφείς πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση των άρθρων με κριτές των τελευταίων 20 ετών που διερευνούσαν την ψυχική υγεία των εργαζόμενων μητέρων στις Η.Π.Α. Οι μελέτες περιλάμβαναν διατομεακές και διαχρονικές μελέτες που διέφεραν και μερικές φορές συγκρούονταν ως προς το αν η επιστροφή στην εργασία βελτίωσε ή έβλαψε την ψυχική υγεία.

“Αλλά όταν συνθέσαμε όλες τις μελέτες μαζί, είδαμε να αναδύεται ένα είδος σύγκρουσης μεταξύ της εξισορρόπησης των ευθυνών και των απαιτήσεων που σχετίζονται με την ιδιότητα του εργαζομένου, καθώς και των ευθυνών που σχετίζονται με την ιδιότητα του γονέα, και της επιθυμίας να ανταποκριθούν στις ανάγκες και των δύο ρόλων”, δήλωσε η McCardel.

Η μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ των δύο ρόλων, διαπίστωσαν, οδήγησε σε χειρότερα αποτελέσματα για την ψυχική υγεία.

Στην έρευνα για τον εργασιακό χώρο, εξήγησε η συν-συγγραφέας Heather Padilla, η επιστροφή στην εργασία είναι ένας όρος που ισχύει για άτομα που έχουν τραυματιστεί ή έχουν μείνει εκτός εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα με μια ασθένεια και επιστρέφουν στον εργασιακό χώρο.

“Υπάρχουν προγράμματα επιστροφής στην εργασία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια πολύ συστηματική διαδικασία για την αξιολόγηση των ικανοτήτων ενός εργαζομένου και την προσαρμογή των εργασιακών του αρμοδιοτήτων ώστε να βοηθηθεί η μετάβασή του πίσω, επειδή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν θετικά οφέλη από την επιστροφή στην εργασία μετά από τραυματισμό ή ασθένεια, αλλά υπάρχει ισορροπία”, δήλωσε η Padilla, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας.

“Δεν ξέρω αν κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή στην εργασία μετά τον τοκετό, παρόλο που αντιμετωπίζουμε την εγκυμοσύνη σε μεγάλο βαθμό ως αναπηρία και ασθένεια στον εργασιακό χώρο των ΗΠΑ”.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποκαλύπτουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να αναλάβουν τα άτομα για να υποστηρίξουν την ψυχική τους υγεία καθώς επιστρέφουν στην εργασία τους. Η υποστήριξη των συναδέλφων, για παράδειγμα, αναφέρθηκε ως σημαντική πηγή για τους γονείς που επιστρέφουν στην εργασία τους. Αλλά οι πολιτικές του οργανισμού θα έχουν τελικά τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Η McCardel λέει ότι αυτή η ανασκόπηση υπογραμμίζει γιατί είναι κρίσιμο για τους χώρους εργασίας να αντιμετωπίσουν την ψυχική υγεία των μητέρων με σκόπιμο τρόπο.

“Πρόκειται για τη δημιουργία αυτής της δομής για να πούμε ότι δεν είσαι μόνη σου. Να δείξετε ότι ως οργανισμός νοιάζεστε για τους υπαλλήλους σας και τους εκτιμάτε. Ας δημιουργήσουμε μια δομή όπου μπορούμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις και να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες”, δήλωσε η McCardel.

 

γενικευμένη αγχώδης διαταραχήfront-storiesδιαταραχή ψυχικής υγείαςεπιλόχεια κατάθλιψηψυχική υγεία