Νέα έρευνα: Πώς η πανδημία του κοροναϊού επηρέασε τη σεξουαλική μας ζωή;

Η Durex διεξήγαγε επιστημονική έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο, που είχε η πανδημία του νέου κοροναϊού, στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα ως προς τα θέματα προφύλαξης κατά την επαφή, τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και τη στάση των νέων απέναντι σε αυτά.

Στόχος της έρευνας αποτέλεσε η ανάδειξη και η κατανόηση των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία στη σεξουαλική ζωή καθώς, επίσης και τις επιδράσεις της, στη στάση που θα διατηρήσουν οι άνθρωποι στη μετά κοροναϊού εποχή, αναφορικά με τη χρήση  προφυλακτικού.

Μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα ήταν τα εξής:

  • Η πανδημία συνέβαλε θετικά στην πρόθεση χρήσης προφυλακτικού
  • Ενισχύθηκε η επιθυμία για την προστασία της υγείας του σεξουαλικού συντρόφου
  • Ένα μικρό ποσοστό νέων συνεχίζει να μην λαμβάνει σοβαρά υπόψη την σεξουαλική του υγεία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερα από 1 εκατομμύριο ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) καταγράφονται καθημερινά παγκοσμίως, ενώ περίπου 376 εκατομμύρια νέες μολύνσεις σημειώνονται ετησίως, εκ των οποίων 1 στους 4 έχει μολυνθεί με χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη ή τριχομονίαση. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν απλώς με την χρήση του προφυλακτικού.

Είναι κρίσιμο λοιπόν, όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους την σεξουαλική τους υγεία και να υιοθετήσουν, χωρίς εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις, τις συνήθειες που θα τους κρατήσουν υγιείς.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Οι ανησυχίες των επιστημόνων επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, η περίοδος της παρατεταμένης αποχής από το sex λειτούργησε ως καταλύτης στην άρση των αναστολών των ανθρώπων με 1 στους 4 (26%) να δηλώνει ότι με την κατάργηση των μέτρων, είναι έτοιμος να ρισκάρει περισσότερο στη σεξουαλική του ζωή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει sex χωρίς προφυλακτικό.

Από την άλλη πλευρά, το 64% ανησυχεί περισσότερο για τον κοροναϊό παρά για τα ΣΜΝ – με τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (78%) να θεωρούν απίθανο να κολλήσουν κάποιο ΣΜΝ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ αρκετά μεγάλο ποσοστό  των ερωτηθέντων (57%)  παραδέχτηκε ότι δεν χρησιμοποιούσε σε κάθε επαφή προφυλακτικό ούτε στο παρελθόν προ της εμφάνισης της πανδημίας.

Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας αδιαμφισβήτητα αποτελεί το γεγονός πως η πανδημία του κοροναϊού επηρέασε τον κόσμο θετικά, ως προς την προστασία της υγείας και την πρόληψη γενικότερα.  

Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως το 48% των ερωτηθέντων, αναγνώρισαν πως η παρουσία του κοροναϊού τους έκανε πιο ευαισθητοποιημένους απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις, ενώ παράλληλα με την σταδιακή χαλάρωση και άρση των μέτρων το 21% είναι πιο προσεκτικοί και πιο συνειδητοποιημένοι ως προς την υγεία τους αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον ένας στους πέντε (18%) πλέον επιμένουν στην χρήση προφυλακτικού, αυξάνοντας το σύνολο των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούν προφυλακτικό στο 88%.

 Η Durex στέκεται στο πλευρό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των δράσεων του για την ενημέρωση και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων, δωρίζοντας 30.000 προφυλακτικά. Με την πρωτοβουλία της αυτή, η Durex, στηρίζει έμπρακτα των ΕΟΔΥ και τις δράσεις του για το επόμενο διάστημα, ευελπιστώντας στη δημιουργία μίας μακροχρόνιας σχέσης με στόχο την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων και την μείωση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στη χώρα μας.

ΚοροναϊόςκαραντίναπανδημίαDurexσεξουαλικη υγειασεξσεξ χωρίς προφύλαξηΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςπροφυλακτικά