Νέα έρευνα: Πώς ο κακός ύπνος μπορεί να μας κάνει να «νιώθουμε μεγαλύτεροι» και να επηρεάσει την εμφάνιση κατά την γήρανση

Ο κακός ύπνος στους άνω των 50 συνδέεται με πιο αρνητικές αντιλήψεις για τη γήρανση, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική, ψυχική και γνωστική υγεία, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

Μια μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αξιολογούσαν τον ύπνο τους ως κακής ποιότητας, ένιωθαν επίσης μεγαλύτεροι σε ηλικία και αντιλαμβάνονταν τη δική τους σωματική και πνευματική γήρανση πιο αρνητικά.

Η επικεφαλής συγγραφέας Serena Sabatini, του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε: “Καθώς γερνάμε, όλοι βιώνουμε τόσο θετικές όσο και αρνητικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται περισσότερες αρνητικές αλλαγές από άλλους. Καθώς γνωρίζουμε ότι η αρνητική αντίληψη της γήρανσης μπορεί να είναι επιζήμια για τη μελλοντική σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και τη γνωστική υγεία, ένα ανοιχτό ερώτημα στην έρευνα για τη γήρανση είναι να κατανοήσουμε τι κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν πιο αρνητικά τη γήρανση. Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι με κακό ύπνο αισθάνονται μεγαλύτεροι και έχουν πιο αρνητική αντίληψη για τη γήρανσή τους. Πρέπει να το μελετήσουμε περαιτέρω – μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι μια πιο αρνητική προοπτική επηρεάζει και τα δύο. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η αντιμετώπιση των δυσκολιών στον ύπνο θα μπορούσε να προωθήσει μια καλύτερη αντίληψη της γήρανσης, η οποία θα μπορούσε να έχει άλλα οφέλη για την υγεία”.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.482 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που συμμετέχουν στη μελέτη PROTECT. Η PROTECT, που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN) του King’s College του Λονδίνου και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) Maudsley Biomedical Research Centre, είναι μια καινοτόμος διαδικτυακή μελέτη στην οποία οι συμμετέχοντες υποβάλλονται τακτικά σε γνωστικά τεστ και συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής. Στόχος της μελέτης είναι να κατανοηθεί τι βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν γνωστικά υγιείς στην τρίτη ηλικία.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι πολλοί συμμετέχοντες στο PROTECT σχολίαζαν τη σχέση τους με τον ύπνο ως μέρος των τυποποιημένων ερωτηματολογίων στο πλαίσιο της μελέτης. Τα σχόλια περιελάμβαναν: “Το πώς αισθάνομαι κυμαίνεται ευρέως ανάλογα με τον ύπνο μου. Αισθάνομαι υπέροχα αν κοιμάμαι έξι ώρες, οπότε περίπου τις μισές φορές αισθάνομαι νεότερος και τις μισές φορές αισθάνομαι μεγαλύτερος!”.

“Ο ύπνος είναι πολύ καλός: Έχω χρόνια προβλήματα πόνου και κοιμάμαι πολύ λίγο, γεγονός που επηρεάζει αρκετά τη ζωή μου” ανέφερε κάποιος συμμετέχων.

Ως αποτέλεσμα αυτών των σχολίων, η ομάδα αποφάσισε να διεξάγει ένα ερωτηματολόγιο που να εξετάζει ειδικά τον ύπνο. Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Behavioral Sleep Medicine, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν είχαν βιώσει έναν αριθμό αρνητικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως φτωχότερη μνήμη, λιγότερη ενέργεια, αυξημένη εξάρτηση από τη βοήθεια άλλων, μειωμένα κίνητρα και ανάγκη να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Αξιολόγησαν επίσης την ποιότητα του ύπνου τους. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν και τα δύο ερωτηματολόγια δύο φορές, με διαφορά ενός έτους.

Ο καθηγητής Clive Ballard, του Πανεπιστημίου του Exeter, δήλωσε: “Η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος του αυξανόμενου όγκου στοιχείων σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο του ύπνου στην υγιή γήρανση. Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να εγγραφούν στο PROTECT, για να μας βοηθήσουν να το κατανοήσουμε περαιτέρω. Έχουμε μπροστά μας μερικές συναρπαστικές δοκιμές για το πώς να βελτιστοποιήσουμε τον ύπνο σε ορισμένες ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με άνοια σε οίκους ευγηρίας”.

 

γήρανσηυγιή γήρανσηfront-storiesκακός ύπνος