Πώς οι άνθρωποι αποφασίζουν αν θέλουν να μάθουν τι επιφυλάσσει το μέλλον

Μια νέα έρευνα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αποφασίζουν αν επιθυμούν να μάθουν τι επιφυλάσσει το μέλλον

Ερευνητές εντόπισαν εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την επιλογή του αν θα μάθουμε κατά πόσο ένα κακό γεγονός πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Doomscrolling”: Είναι ο όρος που περιγράφει το συνεχόμενο scrolling μεταξύ δυσάρεστων νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ανάγνωση κάθε στενάχωρου ή θυμωμένου νέου που εμφανίζεται στην αρχική μας οθόνη. Πρόκειται για μια συνήθεια η οποία έχει ενταθεί ιδιαίτερα, κατά την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Ίσως η βιολογία του εγκεφάλου να παίζει κάποιο ρόλο σε αυτή τη συνήθεια. Ερευνητές από το Washington University School of Medicine στο St. Louis, εντόπισαν ειδικές περιοχές του εγκεφάλου και εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία ενεργοποιούνται όταν το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με την επιλογή να μάθει ή να αποφύγει πληροφορίες για ένα ανεπιθύμητο ή δυσάρεστο συμβάν που πρόκειται να συμβεί, και το οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να προλάβει.

Τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Neuron, θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις διεργασίες που συμβαίνουν σε διάφορες ψυχιατρικές παθήσεις, όπως στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή την αγχώδη διαταραχή.

«Ο εγκέφαλος του ανθρώπου δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίζει την πληροφορία σε όλο τις το εύρος με την πάροδο του χρόνου» αναφέρει ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, Ilya Monosov, PhD, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστημών και βιοϊατρικής μηχανικής.

«Οι άνθρωποι συνεχώς ελέγχουν για νέες πληροφορίες, για νέες εξελίξεις και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας δεν βοηθά πουθενά. Ο νέος τρόπος ζωής θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τις διεργασίες του εγκεφάλου που έχουν εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια με τέτοιο τρόπο ώστε να μας βοηθούν να επιβιώσουμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Κατανοώντας αυτές τις διεργασίες του νευρικού συστήματος πραγματοποιείται ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπειών για άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η αγχώδης διαταραχή.

«Ξεκινήσαμε αυτή την μελέτη γιατί θέλαμε να καταλάβουμε πώς ο εγκέφαλός μας κωδικοποιεί την ανάγκη να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» αναφέρει ο Monosoy. “Ο εγκέφαλός μας δεν εξελίχθηκε για να λειτουργεί στον κόσμο που ζούμε σήμερα. Η διαρκής διαθεσιμότητα νέων πληροφοριών αποτελεί μία νέα πρόκληση για εμάς. Νομίζω πως το να καταλάβουμε τους μηχανισμούς διαχειρισης πληροφοριών και αναζήτησής τους είναι αρκετά σημαντικό για την κοινωνική και ψυχική ισορροπία σε επίπεδο πληθυσμού».

 

 

 

Πηγή: Science daily

ΕγκέφαλοςΨυχολογίαμέλλον