Νέα έρευνα: Πώς σχετίζεται η εμφάνιση ψυχικών διαταραχών με την κακή ποιότητα ύπνου

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ψυχική ασθένεια είναι πιο πιθανό να έχουν κακή ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

Η μελέτη υπό την ηγεσία της CAMH, μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine.

“Οι διαφορές στα πρότυπα ύπνου έδειξαν πτωχότερη ποιότητα ύπνου για τους συμμετέχοντες με προηγούμενη διάγνωση ψυχικής νόσου, συμπεριλαμβανομένου του ξυπνήματος συχνότερα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Shreejoy Tripathy, ανεξάρτητος επιστήμονας στο Κέντρο Νευροπληροφορικής του CAMH. Τόνισε επίσης ότι η μέτρηση της ποιότητας του ύπνου ήταν σημαντική σε σχέση με τον αντίκτυπό του στην ψυχική υγεία.

“Η σχέση μεταξύ ύπνου και ψυχικής υγείας είναι αμφίδρομη”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Michael Wainberg, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Νευροπληροφορικής Krembil. “Ο κακός ύπνος συμβάλλει στην κακή ψυχική υγεία και η κακή ψυχική υγεία συμβάλλει στον κακό ύπνο. Οι διαφορές στον τρόπο ύπνου ήταν ένα χαρακτηριστικό όλων των ψυχικών ασθενειών που μελετήσαμε ανεξάρτητα από τη διάγνωση.”

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 89.205 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμφώνησαν να φορέσουν ένα επιταχυνσιόμετρο στον καρπό τους που παρακολουθούσε την κίνηση του σώματος 24 ώρες την ημέρα για επτά ημέρες. Συμφώνησαν επίσης να αποθηκευτούν τα δεδομένα τους σε ψηφιακή βιοτράπεζα για ερευνητικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν υπολογιστικούς αλγόριθμους, για να συνοψίσουν αυτόν τον τεράστιο όγκο δεδομένων σε δέκα μετρήσεις, όπως η ώρα για ύπνο, ο χρόνος αφύπνισης, ο “απογευματινός” ύπνος μικρής διάρκειας και η μεγαλύτερη διάρκεια αδιάλειπτου ύπνου. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτές τις μετρήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν λάβει προηγούμενη διάγνωση ψυχικής ασθένειας στη ζωή τους και εκείνων που δεν είχαν. «Γνωρίζουμε ότι έως και το 80% των ατόμων με διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν προβλήματα με τον ύπνο ή το ξύπνημα νωρίτερα από ότι είχαν σκοπό», δήλωσε ο ψυχίατρος και ειδικός στις διαταραχές του ύπνου Δρ Μάικλ Μακ. “Γνωρίζουμε ότι οι διαταραχές του ύπνου προκαλούν μεγάλο βάρος στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου ενός οικονομικού. Και γνωρίζουμε ότι οι θεραπείες που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, είτε πρόκειται για θεραπεία είτε για κάποιους τύπους φαρμάκων, μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας”.

Αυτή είναι η πρώτη διαγνωστική μελέτη μεγάλης κλίμακας αντικειμενικά μετρημένου ύπνου και ψυχικής υγείας και η μοναδική μεθοδολογία της μελέτης επέτρεψε την παρακολούθηση του ύπνου στο φυσικό περιβάλλον ύπνου κάθε ατόμου και όχι σε εργαστηριακό περιβάλλον.

«Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε εξετάσει αντικειμενικά ποσοτικά μεγέθη για τον ύπνο στο πλαίσιο των ψυχικών ασθενειών σε τόσο μεγάλη κλίμακα στο παρελθόν», σχολίασε ένας από τους συγγραφείς. “Μέρος του λόγου που θέλαμε να κάνουμε αυτή τη μελέτη είναι ότι με την εμφάνιση των smartphones και των wearables, έχουμε πρόσβαση σε ροές δεδομένων που δεν είχαμε ποτέ πριν.”

Το Κέντρο Νευροπληροφορικής Krembil αναπτύσσει αυτήν τη στιγμή μια βιο -τράπεζα δεδομένων ασθενών παρόμοια με αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη αυτή. Ο βασικός στόχος της CAMH BrainHealth Databank είναι να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φορετών φορέων εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, για να προσφέρει βελτιωμένη, εξατομικευμένη φροντίδα ψυχικής υγείας στο παρόν, ενώ παράλληλα επιταχύνει τη μελλοντική κλινική έρευνα, ανακάλυψη και καινοτομία.

 

 

Πηγή: Science daily

κακός ύπνοςκατάθλιψη