Νέα έρευνα: Πώς τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη καρκίνου

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και αρνητική πρόγνωση στους περισσότερους καρκίνους, αλλά η συσχέτιση δεν ήταν έως τώρα πλήρως κατανοητή.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 24 Αυγούστου στο περιοδικό Nature Communications, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Duke Cancer Institute εντόπισε τους μηχανισμούς, περιγράφοντας πώς τα καρκινικά κύτταρα του μαστού χρησιμοποιούν τη χοληστερόλη για να αναπτύξουν ανοχή στο στρες, καθιστώντας τα ικανά να αντισταθούν στην φυσιολογική διαδικασία του κυτταρικού θανάτου και να μεταναστεύσουν σε άλλους ιστούς.

«Τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν καθώς προσπαθούν να κάνουν μετάσταση – είναι μια πολύ έντονη διαδικασία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Donald P. McDonnell, Ph.D., καθηγητής στα τμήματα Φαρμακολογίας και Βιολογίας και Καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke. «Τα λίγα κύτταρα τα οποία δεν πεθαίνουν έχουν την ικανότητα να ξεπεράσουν τον μηχανισμό θανάτου που προκαλείται από το στρες των κυττάρων. Διαπιστώσαμε ότι η χοληστερόλη ήταν αναπόσπαστο μέρος της τροφοδοσίας αυτής της ικανότητας».

Ο McDonnell και οι συνεργάτες του βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες στο εργαστήριό τους, εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ υψηλής χοληστερόλης και θετικών στα οιστρογόνα και γυναικολογικών καρκίνων. Από αυτές τις μελέτες διαπιστώθηκε, ότι οι καρκίνοι που τροφοδοτούνται από τα οιστρογόνα, επωφελούνται από παράγωγα της χοληστερόλης που δρουν σαν τα οιστρογόνα, προκαλώντας ανάπτυξη καρκίνου.

Όμως, προέκυψε ένα παράδοξο για τους καρκίνους του μαστού με αρνητική επίδραση οιστρογόνων. Αυτοί οι καρκίνοι δεν εξαρτώνται από τα οιστρογόνα, αλλά η υψηλή χοληστερόλη εξακολουθεί να σχετίζεται με χειρότερη νόσο, υποδηλώνοντας ότι ένας διαφορετικός μηχανισμός μπορεί να λειτουργεί.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μεταναστευτικά καρκινικά κύτταρα «καταβροχθίζουν» τη χοληστερόλη ως απάντηση στο στρες.

Εκείνα τα οποία επιβιώνουν αναδύονται με μια «υπερδύναμη» που τα καθιστά ικανά να αντέξουν τη σιδηρόπτωση, μια φυσική διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα υποκύπτουν στο στρες. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται και κάνουν εύκολα μεταστάσεις.

Η διαδικασία φαίνεται να χρησιμοποιείται όχι μόνο από καρκινικά κύτταρα του μαστού, αλλά και άλλους τύπους όγκων, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Οι μηχανισμοί που εντοπίστηκαν θα μπορούσαν ενδεχομένως να στοχοποιηθούν στο μέλλον από θεραπείες.

“Η αποκάλυψη αυτού του μονοπατιού ανέδειξε νέες προσεγγίσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες για τη θεραπεία των προχωρημένων ασθενειών”, δήλωσε ο McDonnell. “Υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες υπό ανάπτυξη που εμποδίζουν την οδό που περιγράψαμε. Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν για άλλη μια φορά γιατί η μείωση της χοληστερόλης – είτε με φάρμακα είτε με διαιτητική τροποποίηση – είναι πάντοτε μια καλή ιδέα για καλύτερη υγεία.”

 

καρκίνοςχοληστερόληfront-stories