Νέα έρευνα: Τι φταίει τελικά για την παχυσαρκία; Δεν είναι η υπερβολική κατανάλωση τροφής

Οι στατιστικές μελέτες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερο από το 40% των Αμερικανών ενηλίκων, θέτοντάς τους σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι Διατροφικές Οδηγίες του USDA για τους Αμερικανούς 2020 – 2025 αναφέρουν περαιτέρω ότι η απώλεια βάρους “απαιτεί από τους ενήλικες να μειώσουν τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνουν από τα τρόφιμα και τα ποτά και να αυξήσουν το ποσό που δαπανάται μέσω της σωματικής δραστηριότητας”.

Αυτή η προσέγγιση για τη διαχείριση του βάρους βασίζεται στο γνωστό μοντέλο ενεργειακού ισοζυγίου, σύμφωνα με το οποίο, η αύξηση βάρους προκαλείται από την κατανάλωση περισσότερης ενέργειας από αυτή που ξοδεύουμε. Στο σύγχρονο κόσμο, που περιβάλλεται από εξαιρετικά γευστικά, φθηνά επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι εύκολο για τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζονται, μια ανισορροπία που επιδεινώνεται περαιτέρω από τον σημερινό καθιστικό τρόπο ζωής. Με αυτή τη σκέψη, η υπερφαγία, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα, οδηγεί στην επιδημία της παχυσαρκίας. Από την άλλη πλευρά, παρά τις δεκαετίες μηνυμάτων δημόσιας υγείας που παροτρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο και να ασκούνται περισσότερο, τα ποσοστά παχυσαρκίας και ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξάνονται σταθερά.

Οι συγγραφείς του “The Carbohydrate-Insulin Model: A Physiological Perspective on the Obesity Pandemic“, μια προοπτική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, επισημαίνουν θεμελιώδη ελαττώματα στο μοντέλο ενεργειακού ισοζυγίου, υποστηρίζοντας ότι ένα εναλλακτικό μοντέλο, το μοντέλο «υδατάνθρακα-ινσουλίνης», εξηγεί καλύτερα την εμφάνιση παχυσαρκίας και την αύξηση του βάρους. Επιπλέον, το μοντέλο υδατάνθρακα-ινσουλίνης δείχνει το δρόμο για πιο αποτελεσματικές, μακροχρόνιες στρατηγικές διαχείρισης βάρους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Δρ David Ludwig, Ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το μοντέλο ενεργειακού ισοζυγίου δεν μας βοηθά να κατανοήσουμε τις βιολογικές αιτίες της αύξησης του βάρους: «Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, οι έφηβοι μπορεί να αυξάνουν την πρόσληψη τροφής κατά 1.000 θερμίδες την ημέρα. Αλλά είναι η υπερκατανάλωση τροφής που προκαλεί εκτοξευτική ανάπτυξη ή ο ρυθμός ανάπτυξης προκαλεί στον έφηβο να πεινάσει και να φάει υπερβολικά;

Σε αντίθεση με το μοντέλο ενεργειακού ισοζυγίου, το μοντέλο υδατάνθρακα-ινσουλίνη κάνει έναν τολμηρό ισχυρισμό: η υπερκατανάλωση δεν είναι η κύρια αιτία παχυσαρκίας. Αντ ‘αυτού, το μοντέλο υδατάνθρακα-ινσουλίνη ρίχνει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την τρέχουσα επιδημία παχυσαρκίας στα σύγχρονα πρότυπα διατροφής που χαρακτηρίζονται από υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο: συγκεκριμένα, επεξεργασμένοι, ταχέως αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες. Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν ορμονικές αντιδράσεις που αλλάζουν ριζικά τον μεταβολισμό μας, οδηγώντας στην αποθήκευση λίπους, την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία.

Όταν τρώμε υδατάνθρακες υψηλής επεξεργασίας, το σώμα αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης και καταστέλλει την έκκριση γλυκαγόνης. Αυτό, με τη σειρά του, σηματοδοτεί τα λιποκύτταρα να αποθηκεύουν περισσότερες θερμίδες, αφήνοντας λιγότερες θερμίδες διαθέσιμες για να τροφοδοτήσουν τους μυς και άλλους μεταβολικά ενεργούς ιστούς. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι το σώμα δεν λαμβάνει αρκετή ενέργεια, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί σε αισθήματα πείνας. Επιπλέον, ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδυνθεί στην προσπάθεια του σώματος να εξοικονομήσει καύσιμο. Έτσι, τείνουμε να παραμένουμε πεινασμένοι, ακόμα και αν συνεχίζουμε να παίρνουμε περίσσεια λίπους.

Για να κατανοήσουμε την επιδημία της παχυσαρκίας, πρέπει να λάβουμε υπόψη όχι μόνο πόσο τρώμε, αλλά και πώς επηρεάζουν οι τροφές που τρώμε τις ορμόνες και το μεταβολισμό μας. Με τον ισχυρισμό του ότι όλες οι θερμίδες είναι ίδιες για το σώμα, το μοντέλο ενεργειακής ισορροπίας χάνει αυτό το κρίσιμο κομμάτι του παζλ.

Ενώ το μοντέλο υδατάνθρακα-ινσουλίνης δεν είναι νέο-η προέλευσή του χρονολογείται στις αρχές του 1900-η προοπτική του American Journal of Clinical Nutrition είναι η πιο ολοκληρωμένη διατύπωση αυτού του μοντέλου μέχρι σήμερα, που καταγράφηκε από μια ομάδα 17 διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων, κλινικών ερευνητών και εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας. Συλλογικά, έχουν συνοψίσει το αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν το μοντέλο υδατάνθρακα-ινσουλίνης. Επιπλέον, οι συγγραφείς έχουν εντοπίσει μια σειρά υποθέσεων που μπορούν να δοκιμαστούν και διακρίνουν τα δύο μοντέλα για να καθοδηγήσουν τη μελλοντική έρευνα.

Η υιοθέτηση του μοντέλου υδατάνθρακα-ινσουλίνης σε σχέση με το μοντέλο ενεργειακού ισοζυγίου έχει ριζικές επιπτώσεις στη διαχείριση βάρους και στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Αντί να παροτρύνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο, μια στρατηγική που συνήθως δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα, το μοντέλο υδατάνθρακα-ινσουλίνης προτείνει έναν άλλο δρόμο που εστιάζει περισσότερο σε αυτό που τρώμε. Σύμφωνα με τον Δρ Ludwig, “η μείωση της κατανάλωσης των ταχέως εύπεπτων υδατανθράκων που πλημμύρισαν την παροχή τροφής κατά τη διάρκεια της δίαιτας με χαμηλά λιπαρά μειώνει την υποκείμενη επιθυμία για αποθήκευση σωματικού λίπους. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν βάρος με λιγότερη πείνα και αγώνα”.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον τελικό έλεγχο και των δύο μοντέλων και, ίσως, για τη δημιουργία νέων μοντέλων που ταιριάζουν καλύτερα στα αποδεικτικά στοιχεία. Προς το σκοπό αυτό, ζητούν εποικοδομητικό λόγο και «συνεργασίες μεταξύ επιστημόνων με διαφορετικές απόψεις».

 

front-storiesπαχυσαρκία