Νέα έρευνα: Τι προκαλούν τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας στην ζωή των ανθρώπων

Τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και με τη διαβίωση πέραν της ηλικίας των 90 ετών σε γυναίκες όλων των φυλετικών και εθνοτικών ομάδων σε μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

“Αν και η ίδια η αισιοδοξία μπορεί να επηρεάζεται από κοινωνικούς δομικούς παράγοντες, όπως η φυλή και η εθνικότητα, η έρευνά μας υποδηλώνει ότι τα οφέλη της αισιοδοξίας μπορεί να ισχύουν σε όλες τις διαφορετικές ομάδες”, δήλωσε η Hayami Koga, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών της Σχολής Χάρβαρντ Τh Chan και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Πολλές προηγούμενες εργασίες έχουν επικεντρωθεί σε ελλείμματα ή παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τους κινδύνους για ασθένειες και πρόωρο θάνατο. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι έχει αξία να εστιάσουμε σε θετικούς ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η αισιοδοξία, ως πιθανούς νέους τρόπους προώθησης της μακροζωίας και της υγιούς γήρανσης σε διαφορετικές ομάδες”.

Σε προηγούμενη μελέτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η αισιοδοξία συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και εξαιρετική μακροζωία, η οποία ορίστηκε ως η διαβίωση πέραν των 85 ετών. Επειδή στην προηγούμενη μελέτη είχαν εξετάσει κυρίως λευκούς πληθυσμούς, η Koga και οι συνεργάτες της διεύρυναν τη δεξαμενή των συμμετεχόντων στην τρέχουσα μελέτη ώστε να συμπεριλάβουν γυναίκες από όλες τις φυλετικές και εθνικές ομάδες. Σύμφωνα με την Koga, η συμπερίληψη διαφορετικών πληθυσμών στην έρευνα είναι σημαντική για τη δημόσια υγεία, επειδή οι ομάδες αυτές έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από ό,τι οι λευκοί πληθυσμοί και υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με αυτές, η οποία βοηθά στην ενημέρωση για αποφάσεις πολιτικής υγείας.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα και απαντήσεις σε έρευνες από 159.255 συμμετέχουσες στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών, η οποία περιελάμβανε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις Η.Π.Α. Οι γυναίκες εγγράφηκαν σε ηλικίες 50-79 ετών από το 1993 έως το 1998 και παρακολουθήθηκαν για έως και 26 χρόνια.

Από τις συμμετέχουσες, το 25% που ήταν οι πιο αισιόδοξες ήταν πιθανό να έχουν 5,4% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν πέρα από τα 90 έτη από το 25% που ήταν οι λιγότερο αισιόδοξες. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν επίσης καμία αλληλεπίδραση μεταξύ της αισιοδοξίας και οποιασδήποτε κατηγορίας φυλής και εθνικότητας, και οι τάσεις αυτές διατηρήθηκαν αφού λήφθηκαν υπόψη τα δημογραφικά στοιχεία, οι χρόνιες παθήσεις και η κατάθλιψη. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή, αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ένα τέταρτο της συσχέτισης αισιοδοξίας και διάρκειας ζωής, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Ο Koga δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τις αποφάσεις που επηρεάζουν την υγεία τους.

“Έχουμε την τάση να εστιάζουμε στους αρνητικούς παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την υγεία μας”, δήλωσε ο Koga. “Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτούμε τους θετικούς πόρους, όπως η αισιοδοξία, που μπορεί να είναι ευεργετικοί για την υγεία μας, ειδικά αν δούμε ότι αυτά τα οφέλη παρατηρούνται σε όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες”.

front-storiesαισιοδοξία