Νέα ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας: Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα παίρνουν τη σκυτάλη.

Νέα πρόσωπα στο Υπουργείο Υγείας έφερε ο σημερινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

 

Νέος υπουργός Υγείας  αναλαμβάνει ο Θάνος Πλεύρης στη θέση του Βασίλη Κικίλια ο οποίος ανέλαβε το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ στη θέση  υφυπουργού Υγείας τοποθετήθηκε η πνευμονολόγος και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, στη θέση του Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση.

 

Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης

Ο Θάνος Πλεύρης είναι βουλευτής Α’ Αθηνών.  Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με τίτλο «Η συναίνεση του ασθενούς σύμφωνα με το ελληνικό και γερμανικό ποινικό δίκαιο» και έχει κάνει Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Η ποινική ευθύνη στην ιατρική πράξη. Έρευνα και πειραματισμός με αντικείμενο τον άνθρωπο» με ειδίκευση στο ποινικό και ιατρικό δίκαιο.  Μιλάει Γερμανικά και Αγγλικά.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες:  Συμμετοχή στις Επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Συνταγματικής Αναθεώρησης, Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, Παρακολούθησης Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνεδρίασης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Είναι μέλος στην κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας της Γερμανίας και αντιπρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας της Κίνας.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες: Είναι ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Επιτήρηση Λοιμώξεων στην Υγεία» (ΕΠ.ΛΟΙ.Σ.Υ.) Έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες επάνω σε κλινικές δοκιμές και τα δικαιώματα των ασθενών με το πιο πρόσφατο το «Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, Νομική εκτίμηση, Δικαιώματα ασθενών, Η θέση του ιατρού, Παραδείγματα Νομολογίας». Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη 2018

Ποια είναι η νέα υφυπουργός κ. Μίνα Γκάγκα 

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας,  είναι μία μάχιμος γιατρός πνευμονολόγος της πρώτης γραμμής που κατά την περίοδο της πανδημίας έδωσε μεγάλη μάχη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για τους ασθενείς με κορονοϊό.  Αν και εξωκοινοβουλευτική υπουργός, η κυρία Γκάγκα έχει σχέση με την ΝΔ καθώς στις εκλογές του 2019 ήταν στην 9η θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Έχει τελειώσει την Ιατρική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακή εκπαίδευση:

-Διδακτορική Διατριβή Παθολογοανατομείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Βαθμός Άριστα.
– Πτυχίο/Διαπίστευση ECFMG – αναγνώριση πτυχίου στις ΗΠΑ
-Ειδικότητα Πνευμονολογία, Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
-Certificate of full Registration as a Medical Practitioner, UK
-Τίτλος Ειδικότητας Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος
-Μετεκπαίδευση στο εξωτερικό:
1985, εργαστήριο φυσιολογίας του Cardiothoracic Institute Midhurst, Αγγλία.
1988- 1990, National Heart and Lung Institute, υποτροφία Welcome Trust. Λονδίνο
1994, Department of Medicine, University of Southampton, UK
1995, Dept. of Allergy and Immunology, νοσοκομείο Brompton, Λονδίνο
2004, Νοσοκομείο Brompton και Imperial College, Λονδίνο

 

Υπουργείο ΥγείαςΜίνα Γκάγκαfront-storiesΘάνος Πλεύρης