Νέα μελέτη δείχνει τα σημαντικά οφέλη της κηπουρικής στην σωματική και ψυχική υγεία.

  • Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε κοινοτικούς κήπους λαμβάνουν διάφορα οφέλη για την υγεία που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία.
  • Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν 145 άτομα που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τον κήπο και παρακολούθησαν τη σωματική και ψυχική τους υγεία κατά τη διάρκεια και μετά από μια καλλιεργητική περίοδο.
  • Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες , έκαναν περισσότερη άσκηση και ένιωσαν περισσότερο συνδεδεμένοι και λιγότερο ανήσυχοι ως αποτέλεσμα της κοινοτικής τους εμπειρίας στον κήπο.

Η συμμετοχή στην κοινοτική κηπουρική μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των διαταραχών ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder (CU Boulder) έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν πολλαπλά οφέλη για την προαγωγή της υγείας από την κοινοτική κηπουρική.

Οι συμμτεέχοντες αύξησαν την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα φρέσκα προϊόντα, έκαναν περισσότερη άσκηση φροντίζοντας τον κήπο και ένιωθαν πιο συνδεδεμένοι κοινωνικά, τα οποία αποτελούν προστατευτικούς παράγοντες κατά του καρκίνου, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και διαφόρων χρόνιων παθήσεων.

Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν προτείνει ότι η κηπουρική, γενικά, μπορεί να προσφέρει μερικά από αυτά τα οφέλη, αλλά η μελέτη CU Boulder είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (RCT) που διερευνά τα οφέλη της κηπουρικής και ειδικότερα της κοινοτικής κηπουρικής.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο  The Lancet Planetary Health .

Οι αρχάριοι επωφελούνται από την κηπουρική

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 291 ενήλικες που δεν είχαν ασχοληθεί με τον κήπο στο παρελθόν. Τα άτομα ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 41,5 ετών . Από τους συμμετέχοντες, το 18% ήταν άνδρες (52 συμμετέχοντες) και οι μισοί προέρχονταν από νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.  Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης  Jill S. Litt , Ph.D., καθηγητής περιβαλλοντικών μελετών στο CU Boulder, είπε στο  Medical News Today  ότι κάθε συμμετέχων αφιέρωσε κατά μέσο όρο περίπου 90 λεπτά την εβδομάδα στην κηπουρική και επισκεπτόταν τον κήπο του τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. «Διαπιστώσαμε ότι το να είσαι νέος στην κηπουρική δεν ήταν εμπόδιο για την επιτυχία στην κηπουρική, καθώς η μελέτη μας περιελάμβανε μόνο νέους κηπουρούς», είπε ο Δρ. Litt .

Η κηπουρική προωθεί υγιεινές συμπεριφορές

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των συμμετεχόντων πριν από τη μελέτη και την ομαδική ανάθεση, την εποχή της συγκομιδής και τον επόμενο χειμώνα. Τα άτομα ολοκλήρωσαν έρευνες σχετικά με το άγχος, το άγχος και τη διατροφή και φορούσαν επιταχυνσιόμετρα για 7 ημέρες σε κάθε αξιολόγηση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κηπουροί κατανάλωναν ελαφρώς περισσότερες  διαιτητικές ίνες  από την ομάδα ελέγχου, αν και ακόμα κάτω από το συνιστώμενο επίπεδο των 25-38 γραμμαρίων την ημέρα. Επίσης, ασκήθηκαν περίπου 5 λεπτά περισσότερο κατά τη συγκομιδή από την ομάδα ελέγχου.

Η μελέτη έδειξε  ότι μια ολιστική παρέμβαση όπως η κοινοτική κηπουρική μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά αποτελέσματα – φυτικές ίνες, μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα – και ψυχοκοινωνική υγεία – στρες και άγχος – με αποδεκτό και προσιτό τρόπο, για άτομα διαφορετικών κοινωνικών, οικονομικό και δημογραφικό υπόβαθρο.

Η κηπουρική βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία

Ο Δρ. Litt σημείωσε ότι η κηπουρική αντιμετωπίζει πολλούς παράγοντες που είναι σημαντικοί για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και την προαγωγή της συνολικής υγείας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Crane-Okada, η κοινοτική κηπουρική παρέχει την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι γνωστοί «τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου» για ασθένειες όπως:

  • Καρκίνος
  • υψηλή πίεση   αίματος
  • διαβήτης τύπου 2