Νέα μελέτη: Μπορεί ένα απλό χάπι να θεραπεύσει την Covid-19;

Ο κόσμος έχει πλέον διαθέσιμα εμβόλια που μπορούν να προλάβουν την νόσο Covid-19. Έχει ακόμη φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου.  Πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα απλό αντιικό, ικανό να προσφέρει θεραπεία και ίαση;

«Ψάχνουμε κάτι που θα μπορούσα να δώσω σε όλους όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο με θετικό τεστ ή λόγω επαφής με κρούσμα», δήλωσε ο Nathaniel Erdmann, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ. “Ένα εύκολο, από του στόματος, ασφαλές φάρμακο.”

Η προσοχή του κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας είναι κατά κύριο λόγο στραμμένη στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19. Ωστόσο, Ινστιτούτα Υγείας διενεργούν από την αρχή της πανδημίας μια παράλληλη προσπάθεια να ανακαλύψουν θεραπείες για την ίδια την ασθένεια.

Μερικά φάρμακα φάνηκε πως δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, όπως το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη, και μερικά ήταν απροσδόκητα επιτυχή, όπως η στεροειδής δεξαμεθαζόνη. Ανάμεσα στα φωτεινά σημεία ήταν το remdesivir της Gilead Sciences, ένα ενδοφλέβιο αντιικό που αποδείχθηκε ότι μειώνει μετρίως τη διάρκεια της νοσηλείας σε ασθενείς με Covid-19. Ομοίως, οι θεραπείες αντισωμάτων από τις φαρμακοβιομηχανίες Eli Lilly και Regeneron, βοήθησαν να κρατήσουν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου έξω από το νοσοκομείο.

Ωστόσο, εξακολουθεί να λείπει, αυτό που ο διευθυντής του NIH Francis Collins ονόμασε «όνειρο» του: ένα πολύ αποτελεσματικό χάπι που μπορεί να χορηγηθεί αμέσως μετά τη διάγνωση.

 «Είναι απλώς ένα μακρύ μονοπάτι», είπε ο Collins σε συνέντευξή του. Οι επιστήμονες πρέπει να βρουν την «μοριακή ευπάθεια» σε έναν ιό και έπειτα ακολουθεί η διαδικασία εξέτασης εκατοντάδων χιλιάδων επίδοξων φαρμάκων για να βρουν τα λίγα που προσκολλώνται στον συγκεκριμένο στόχο.

«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη βιοϊατρική έρευνα ως βασική υποδομή», δήλωσε η Angela Rasmussen, ιολόγος στο Κέντρο Επιστήμης και Ασφάλειας της Υγείας του Πανεπιστημίου Georgetown. «Αυτό δεν αφορά μόνο το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για να βγούμε από την κρίση της πανδημίας με επιστημονικές καινοτομίες. Αφορά πραγματικά στην επένδυση σε φάρμακα που μπορεί να μην έχουν προφανή εφαρμογή όταν τα αναπτύσσουμε εκ των προτέρων».

Μακροπρόθεσμα, το καλύτερο στοίχημα για τον έλεγχο του SARS-CoV-2 είναι ο εκτεταμένος εμβολιασμός που υποστηρίζεται από μια συνδυασμένη αντιιική θεραπεία, ανέφεραν οι ειδικοί – ένα κοκτέιλ φαρμάκων που στοχεύει πολλαπλές πτυχές του ιού για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάλλαξης.

Το πρώτο φάρμακο που πληροί αρκετά από τα απαραίτητα κριτήρια για ένα αποτελεσματικό αντιικό, είναι το molnupiravir, από Ινστιτούτο Emory για την Ανάπτυξη Φαρμάκων και αναπτύχθηκε από τη Merck and Ridgeback Biotherapeutics. Πρόκειται για ένα νουκλεοσιδικό ανάλογο, το οποίο λειτουργεί «εξαπατώντας» τον SARS-CoV-2 για να καταστρέψει το δικό του γενετικό υλικό.

Η Merck έχει συμπεριλάβει περίπου 3.000 ασθενείς, νοσηλευόμενους και μη, σε μια δοκιμή Φάσης 2 που θα καθορίσει εάν το φάρμακο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του SARS-CoV-2 από το σώμα ταχύτερα από το placebo και να αποτρέψει την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πίσω από το φάρμακο της Merck βρίσκεται μια θεραπεία από την Atea Pharmaceuticals που βασίζεται στην προηγούμενη αντιική επιτυχία. Το φάρμακο Atea, AT-527, στοχεύει ένα ενζυμικό «κλειδί» για την αντιγραφή του ιού, μια παρόμοια προσέγγιση με της Gilead Sciences για την ηπατίτιδα C. Αργότερα φέτος, η Atea αναμένει να έχει δεδομένα Φάσης 2 σχετικά με τα οφέλη του AT-527 για ασθενείς εντός και εκτός το νοσοκομείο. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης μια μεγαλύτερη μελέτη Φάσης 3 για εξωτερικούς ασθενείς.

 

 

 

 

Πηγή: 
statnews.com

 

θεραπεια κοροναιου