Νέα μελέτη: Ποιοι χώροι έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού

Τα εστιατόρια, καφέ, γυμναστήρια και οι περισσότεροι χώροι συνωστισμού έχουν υψηλό κίνδυνο να αποτελούν χώρους μετάδοσης του κοροναϊού

Σύμφωνα με νέα μελέτη, στους χώρους αυτούς, ιδίως όταν τα άτομα δεν φορούν μάσκα, ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά. Παράλληλα, ο περιορισμός των ατόμων κατά 20% σε αυτούς τους χώρους εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των μολύνσεων κατά 80%. 

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Γιούρε Λέσκοβετς. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ενώ έδωσαν και σχετική συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους.

Η μελέτη στηρίχθηκε σε στοιχεία 98 εκατομμυρίων Αμερικανών και συγκεκριμένα, στοιχεία κινητής τηλεφωνίας, αξιολογώντας τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Εκτιμάται, ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν σε μερικά μόνο σημεία υπερ-μετάδοσης του ιού. Το μοντέλο βασίζεται σε τρεις παραμέτρους:

  • πού πάνε οι άνθρωποι στη διάρκεια της μέρας
  • πόσο παραμένουν στον ίδιο χώρο και
  • πόσοι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί ταυτόχρονα

Το μοντέλο, που συνεκτιμά δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπει με τη βοήθεια εξισώσεων την πιθανότητα να συμβεί μια νέα μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος ή στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο προσομοίωσης συμβάδισε με τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα. Οι χώροι θρησκευτικής λατρείας, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία συνέβαλαν δυσανάλογα στη μετάδοση των λοιμώξεων. Για παράδειγμα στο Σικάγο το 10% των χώρων που ήταν υπό επιτήρηση ήταν υπεύθυνα για το 85% των λοιμώξεων.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος μόλυνσης από κοροναϊό για τους ανθρώπους χαμηλότερου εισοδήματος

Επίσης η μελέτη προβλέπει ότι, σε σχέση με τα άτομα υψηλότερου εισοδήματος, οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι συνήθως πιο δύσκολο να περιορίσουν την κινητικότητά τους για δουλειά ή για ψώνια. Αντίθετα, τα άτομα που απολαμβάνουν υψηλότερου εισοδήματος μπορούν να κάνουν τηλεργασία ή ηλεκτρονικές αγορές, αποφεύγοντας να βγουν από το σπίτι. Επίσης οι φτωχότεροι τείνουν να επισκέπτονται μέρη μικρότερα και με περισσότερο κόσμο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσής τους.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως στις περιοχές με χαμηλό εισόδημα υπήρχαν σχεδόν 60% περισσότερα άτομα στα οπωροπωλεία, τα οποία μάλιστα παρέμεναν για  μακρύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις περιοχές με υψηλό εισόδημα.

Μερικά σημεία στην ανάλυση της μελέτης που χρήζουν προσοχής

Το μοντέλο των ερευνητών δεν μπορεί να καθορίσει με βεβαιότητα τον χώρο στον οποίο έλαβε χώρα η έκθεση. Επίσης, δεν ήταν σε θέση να συμπεριλάβει πληροφορίες που αφορούν σχολεία και γηροκομεία, γιατί στους χώρους αυτούς τα στοιχεία κινητής τηλεφωνίας δεν ήταν διαθέσιμα.  Τέλος, δε λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο εξαερισμός ή τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Δείτε επίσης

 

εστίασηΚοροναϊόςCovid-19μεταδοση κοροναιουχώροι λατρείας