Νέα μέτρα ανακοινώνει σήμερα ο Πλεύρης. Τελεσίγραφο στους υγειονομικούς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας κύριου Θάνου Πλεύρη, σχετικά με τα μέτρα που θα αφορούν στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας κορονοϊού άμεσα. Ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή όπως και την τρίτη δόση σε άπαντες, ειδάλλως θα δουν την πόρτα εξόδου από το ΕΣΥ.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα όπως αυτά τα οποία εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για άμεση εφαρμογή, πριν από τα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Αγώνες χωρίς παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα
  • Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν εχει συνωστισμό
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πάντως, από τη δέσμη μέτρων που προτάθηκαν για την περίοδο των εορτών, επισημαίνεται ότι δεν έχει ιδιαίτερο οικονομικό κόστος και κατ’ επέκταση μπορούν εύκολα να γίνουν αποδεκτά από την πλευρά της κυβέρνησης, με εξαίρεση ίσως το μέτρο που αφορά στην ακύρωση εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους.

Επιπλέον μέτρα

Στο τραπέζι της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να τεθούν την επόμενη εβδομάδα επιπλέον μέτρα, για μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί προσανατολίζονται στο να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, την αναστολή των σχολικών εκδρομών, αλλά και στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι για να ισχύσουν σε δεύτερο χρόνο, είναι οι περιορισμοί στα ωράρια σε εστίαση και διασκέδαση, περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρου, καθώς και η επέκταση της τηλεργασίας.

Επέλαση της επιδημίας στην Αττική

Αν και δεν έχει ακόμη δοθεί σαφής εξήγηση, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι μέσα σε ένα διήμερο η Αττική κατέγραψε πάνω από 4500 νέα κρούσματα. Όπως αναφέραμε και χθες το γεγονός είναι ανησυχητικό διότι καταγράφονται στην εν λόγω περιφέρεια πάνω από 20.000 ενεργά κρούσματα.

Το γεγονός αυτό θα αντιστρέψει την τάση αποκλιμάκωσης των πιέσεων στο ΕΣΥ.

Δηλώσεις Πλεύρη για υγειονομικούς

Σχετικά με τους υγειονομικούς και το τελεσίγραφο για την επιστροφή τους στην εργασία, ο κ. Πλεύρης σημείωσε χθες από το βήμα της Βουλής:

“Οι υγειονομικοί που θέλουν να βρίσκονται στο ΕΣΥ καλούνται το ερχόμενο τρίμηνο να πάρουν μία απόφαση: Αν θα εμβολιαστούν ή αν δεν θα εμβολιαστούν και θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών πρέπει να συνεχιστεί και γι’ αυτό στο πρώτο άρθρο είναι η παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022″.

Ανέφερε κόμη ότι “Η πανδημία δείχνει ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Επομένως, εξετάζεται πλέον με σαφή τρόπο εάν αυτοί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Άρα, όσοι βρίσκονται τώρα σε αναστολή, να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα παραμένουν σε αναστολή, όμως, επιπλέον εξετάζεται- και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί- ότι μπορεί να μην υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα παράτασης και αναμονής από το Κράτος, αλλά θα πρέπει να εμβολιαστούν, διαφορετικά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

ΕΣΥκρούσματακορονοϊόςΑττικήΘάνος Πλεύρηςκορονοϊός νέα μέτρα