Νέα μέτρα μπορεί να επιβάλει η μετάλλαξη Δέλτα

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η υψηλή μεταδοτικότητά της, έχει σημαντικές επιπτώσεις την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Είναι γεγονός, ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των αυξημένων κρουσμάτων αυξάνονται οι νέες εισαγωγές και οι νοσηλείες λόγω covid στα νοσοκομεία, αν και οι απόλυτοι αριθμοί είναι χαμηλοί.

Χθες σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφηκαν 80 νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού στοιχεία σχετικά ανησυχητικό καθώς δείχνει ότι η επιδημία αυξάνει την επιθετικότητά της λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και αντιστρέφει την πορεία αποκλιμάκωσης των πιέσεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι νέες αυτές εισαγωγές είναι διπλάσιες σε σχέση με το τέλος Ιουνίου και αναμένεται να αυξηθούν περεταίρω όσο ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες βράδυ νοσηλεύονταν λόγω covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, περί τα 610 άτομα, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός όμως είναι κατά περίπου 10% αυξημένες σε σχέση με μία μέρα πριν. Να σημειώσουμε δε ότι η πορεία της επιδημίας όσον αφορά σε νοσηλείες αποτυπώνεται περί τις 10 ημέρες μετά τη διάγνωση των νέων κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι νοσηλείες και να φτάσουν ακόμη και τις 400 ή 500. Εξήγησε ότι για να αποτιμηθεί ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων «δεν βγάζει νοσηλείες» θα πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ήδη έχουμε περάσει σε μία πορεία τη επιδημίας που θα καταγράφονται 2000 και πλέον κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, το να βλέπουμε 100 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά, θεωρείται έως και βέβαιο. Κι αυτό λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και του μεγάλου ποσοστού ανεμβολίαστων συμπολιτών μας.

Μπορεί λοιπόν να απέχουμε πάρα πολύ από τις σχεδόν 5200 νοσηλείες λόγω κορονοϊού που είχαν σημειωθεί στη χώρα κατά την κορύφωση του 3ου κύματος, όμως κανείς δεν αποκλείει ότι το ΕΣΥ θα πιεστεί σημαντικά. Βέβαια το ΕΣΥ αντέχει για να διαχειριστεί τα κρούσματα κορονοϊού, όμως όταν οι νοσηλείες είναι τόσο ψηλά, αποδυναμώνεται η συνολική του λειτουργικότητα η οποία αφορά πολλές άλλες και ιδιαίτερα σημαντικές παθήσεις.

Πορεία Εμβολιασμών

Δυστυχώς η πορεία των εμβολιασμών που αποτελεί το μόνο ανάχωμα στην πορεία της επιδημίας κινείται με χαλαρότερο ρυθμό. Η χθεσινή μέρα δεν θεωρείται ενδεικτική καθώς έγιναν μόλις 4.822 εμβολιασμοί, όμως τις προηγούμενες ημέρες ήμασταν κάτω από τις 100.000.

Πλησιάζουμε τα μέσα του καλοκαιριού και επισήμως μόνο 4 στους 10 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί. Το πεδίο για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία προσβάλει και εμβολισμένους είναι ανοιχτό και δη σε μια περίοδο που όλοι έχουμε το μυαλό στις καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και των ειδικών ης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα ανακοινώσει περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους πληθυσμούς, ενώ αναμένεται άμεσα να ανακοινώσει και τις ομάδες όπου ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός.

Η Επιτροπή αναμένει τα στοιχεία των επόμενων ημερών και φυσικά να δει και τι συμβαίνει με τους σκληρούς δείκτες, νοσηλείες και διασωληνώσεις για να αποφανθεί.

ΕΣΥκορονοϊόςΜετάλλαξη Δέλτανοοσκομείαcovid