Nέα παγκόσμια συμμαχία για τον τερματισμό του AIDS στα παιδιά έως το 2030

Παγκοσμίως, μόνο τα μισά (52%) των παιδιών που ζουν με HIV λαμβάνουν σωτήρια θεραπεία, πολύ πίσω από τους ενήλικες όπου τα τρία τέταρτα (76%) λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μόλις κυκλοφόρησε στην Παγκόσμια Ενημέρωση για το AIDS του UNAIDS 2022.

Ανησυχώντας για την καθυστέρηση της προόδου για τα παιδιά και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, η UNAIDS, η UNICEF, ο ΠΟΥ και οι εταίροι συγκέντρωσαν μια παγκόσμια συμμαχία για να εξασφαλίσουν ότι κανένα παιδί δεν ζει με Ο HIV στερείται θεραπείας μέχρι το τέλος της δεκαετίας και για την πρόληψη νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στα βρέφη.

Η νέα Παγκόσμια Συμμαχία για τον τερματισμό του AIDS στα παιδιά έως το 2030 ανακοινώθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες στο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS που πραγματοποιείται στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Εκτός από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, η συμμαχία περιλαμβάνει κινήματα της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Δικτύου των Ατόμων που ζουν με HIV, εθνικές κυβερνήσεις στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και διεθνείς εταίρους, όπως το PEPFAR και το Παγκόσμιο Ταμείο. Δώδεκα χώρες έχουν ενταχθεί στη συμμαχία στην πρώτη φάση: Αγκόλα, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), Κένυα, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Τανζανία, Ουγκάντα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Οι διαβουλεύσεις της συμμαχίας έχουν εντοπίσει τέσσερις πυλώνες για συλλογική δράση:

1) Κλείσιμο του χάσματος θεραπείας για έγκυες και θηλάζουσες έφηβες και γυναίκες που ζουν με HIV και βελτιστοποίηση της συνέχειας της θεραπείας.

2) Πρόληψη και ανίχνευση νέων μολύνσεων από τον ιό HIV σε έγκυες και θηλάζουσες έφηβες και γυναίκες.

3) Προσβάσιμοι έλεγχοι, βελτιστοποιημένη θεραπεία και ολοκληρωμένη φροντίδα για βρέφη, παιδιά και εφήβους που εκτίθενται και ζουν με τον ιό HIV.

4) Αντιμετώπιση των δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και των κοινωνικών και δομικών φραγμών που εμποδίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες. 

Μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS, η Limpho Nteko από το Λεσότο μοιράστηκε πώς ανακάλυψε ότι ήταν θετική στον ιό HIV σε ηλικία 21 ετών ενώ ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί. Αυτό την οδήγησε σε ένα ταξίδι όπου τώρα εργάζεται για το πρωτοποριακό πρόγραμμα mothers2mothers υπό τις γυναίκες. Η ενεργοποίηση της ηγεσίας της κοινότητας, τόνισε, είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική απάντηση.

«Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε σπριντ για να τερματίσουμε το AIDS στα παιδιά μέχρι το 2030», είπε η κ. Nteko. «Για να πετύχουμε, χρειαζόμαστε μια υγιή, ενημερωμένη γενιά νέων που νιώθουν ελεύθερα να μιλήσουν για τον HIV και να λάβουν τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που χρειάζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους από τον ιό HIV. Το mothers2mothers έχει επιτύχει εικονική εξάλειψη της μετάδοσης του HIV από μητέρα σε παιδί για τους εγγεγραμμένους πελάτες μας για οκτώ συναπτά έτη—δείχνοντας τι είναι δυνατό όταν αφήνουμε τις γυναίκες και τις κοινότητες να δημιουργήσουν λύσεις προσαρμοσμένες στις πραγματικότητες τους». 

Η συμμαχία θα διαρκέσει για τα επόμενα οκτώ χρόνια έως το 2030, με στόχο να διορθώσει μια από τις πιο κραυγαλέες ανισότητες στην αντιμετώπιση του AIDS. Τα μέλη της Συμμαχίας είναι ενωμένα στην εκτίμηση ότι η πρόκληση μπορεί να ξεπεραστεί μέσω της εταιρικής σχέσης.

«Το μεγάλο χάσμα στην κάλυψη της θεραπείας μεταξύ παιδιών και ενηλίκων είναι εξοργιστικό», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS, Winnie Byanyima. «Μέσω αυτής της συμμαχίας, θα διοχετεύσουμε αυτή την οργή σε δράση. Συγκεντρώνοντας νέα βελτιωμένα φάρμακα, νέα πολιτική δέσμευση και τον αποφασιστικό ακτιβισμό των κοινοτήτων, μπορούμε να γίνουμε η γενιά που θα τερματίσει το AIDS στα παιδιά. Μπορούμε να το κερδίσουμε – αλλά μπορούμε να κερδίσουμε μόνο μαζί».

«Παρά την πρόοδο στη μείωση της κάθετης μετάδοσης, την αύξηση των δοκιμών και της θεραπείας και την επέκταση της πρόσβασης σε πληροφορίες, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι πολύ λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης, φροντίδας και θεραπείας του HIV», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ. . «Η έναρξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τον Τερματισμό του AIDS στα παιδιά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός – και η UNICEF έχει δεσμευτεί να εργαστεί μαζί με όλους τους εταίρους μας για να επιτύχουμε ένα μέλλον χωρίς AIDS».

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να γεννηθεί ή να μεγαλώσει με HIV και κανένα παιδί με HIV δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεριέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Το γεγονός ότι μόνο τα μισά από τα παιδιά με HIV λαμβάνουν αντιρετροϊκά είναι ένα σκάνδαλο και μια κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση. Η Παγκόσμια Συμμαχία για τον Τερματισμό του AIDS στα Παιδιά είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους να ενωθούν, να μιλήσουν και να ενεργήσουν με σκοπό και με αλληλεγγύη με όλες τις μητέρες, τα παιδιά και τους εφήβους».

Ο Δρ Osagie Ehanire, Υπουργός Υγείας της Νιγηρίας, δεσμεύτηκε να «αλλάξει τις ζωές των παιδιών που μένουν πίσω» θέτοντας σε εφαρμογή τα συστήματα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες υγείας καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών που ζουν με HIV.

Η Νιγηρία, ανακοίνωσε ο Δρ Ehanire, θα φιλοξενήσει την πολιτική έναρξη της συμμαχίας στην Αφρική σε μια υπουργική συνάντηση τον Οκτώβριο του 2022

 

 

Πηγή: WHO

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςfront-storiesAids στα παιδιάAIDS