Nέα τεχνολογία μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις και να τις μεταφράσει σε πλήρεις προτάσεις

Μια συσκευή ανάγνωσης μυαλού μοιάζει με επιστημονική φαντασία, αλλά οι ερευνητές λένε ότι βρίσκονται σταθερά στον δρόμο για την κατασκευή της. Χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), μια νέα διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις ενός ατόμου και να τις μεταφράσει σε πλήρεις προτάσεις, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience.

Ο αποκωδικοποιητής αναπτύχθηκε για να διαβάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου και να μεταφράζει αυτό που θέλει να πει σε συνεχή, φυσική γλώσσα, είπαν οι ερευνητές.

«Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν χάσει την ικανότητα ομιλίας λόγω τραυματισμών όπως εγκεφαλικά ή ασθένειες όπως η ALS», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jerry Tang,  ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.  Αλλά η διεπαφή προχωρά ακόμη περισσότερο από αυτό, μεταφράζοντας στη γλώσσα όποιες σκέψεις είναι πρωτίστως στο μυαλό ενός ατόμου.

«Επίσης, χρησιμοποιήσαμε τον αποκωδικοποιητή μας στις απαντήσεις του εγκεφάλου, ενώ ο χρήστης φανταζόταν να λέει ιστορίες και έτρεχε απαντήσεις ενώ ο χρήστης παρακολουθούσε βουβές ταινίες», είπε ο Tang. “Και ανακαλύψαμε ότι ο αποκωδικοποιητής είναι επίσης σε θέση να ανακτήσει την ουσία αυτού που φανταζόταν ή έβλεπε ο χρήστης.”

Εξαιτίας αυτού, ο αποκωδικοποιητής είναι σε θέση να συλλάβει την ουσία αυτού που σκέφτεται ένα άτομο, αν όχι πάντα τις ακριβείς λέξεις, είπαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή ένας συμμετέχων άκουσε τις λέξεις: «Δεν έχω ακόμη το δίπλωμα οδήγησης». Ο αποκωδικοποιητής μετέφρασε τη σκέψη ως: «Δεν έχει αρχίσει καν να μαθαίνει να οδηγεί ακόμα».

Η τεχνολογία δεν είναι στο σημείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε, είπε ο Tang.  Η εκπαίδευση του προγράμματος απαιτούσε τουλάχιστον 16 ώρες συμμετοχής από καθένα από τα τρία άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και ο Τανγκ είπε ότι οι εγκεφαλικές μετρήσεις ενός ατόμου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των σαρώσεων ενός άλλου.

Η πραγματική σάρωση περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία του ατόμου και μπορεί να αποτραπεί από απλές διανοητικές εργασίες που εκτρέπουν την εστίαση ενός συμμετέχοντα, είπε.

«Αυτή η εργασία αντιπροσωπεύει μια πρόοδο στην έρευνα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή και είναι δυνητικά πολύ συναρπαστική», δήλωσε ο Δρ. Μίτσελ Έλκινντ , επικεφαλής κλινικής επιστήμης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής νευρολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

«Η μεγαλύτερη πρόοδος εδώ είναι η δυνατότητα καταγραφής και ερμηνείας της έννοιας της εγκεφαλικής δραστηριότητας χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική προσέγγιση», εξήγησε ο Elkind. “Οι προηγούμενες εργασίες απαιτούσαν τοποθέτηση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας ανοιχτή νευροχειρουργική με κίνδυνο μόλυνσης, αιμορραγίας και επιληπτικών κρίσεων. Αυτή η μη επεμβατική προσέγγιση που χρησιμοποιεί μαγνητική τομογραφία δεν θα είχε ουσιαστικά κανένα κίνδυνο και οι μαγνητικές τομογραφίες γίνονται τακτικά σε ασθενείς με εγκεφαλική βλάβη. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιείται επίσης συχνά σε υγιείς ανθρώπους ως μέρος της έρευνας, χωρίς να τους εισάγει σε κίνδυνο».

ανθρώπινος εγκέφαλοςfront-storiesτεχνολογία