Νέο “φέσι” πάνω από ένα 1 δισ. ευρώ από το Δημόσιο στις φαρμακευτικές

Σε επίπεδο γραφείου πρωθυπουργού επιχειρεί πλέον να μεταφέρει το διάλογο για τα καίρια προβλήματα του κλάδου, η φαρμακοβιομηχανία, επιζητώντας άμεση συνάντηση με την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, ζητούν άμεσα συνάντηση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, μετά τις κλειστές πόρτες του Υπουργείου Υγείας. Βασικά ζητήματα αποτελούν αφενός τα νέα μέτρα και ειδικά το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα, αφετέρου τα διογκωμένα χρέη.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα χρέη, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο αν και κατάφερε να εξοφλήσει περί το μισό δις ευρώ προς τις φαρμακευτικές μέσα στο 2015, την ίδια στιγμή δημιούργησε νέες οφειλές της τάξης του 1,1 δις. ευρώ. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΕ, που ακόμη βέβαια δεν έχουν προσδιοριστεί ακριβώς για το σύνολο του 2015, στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του στρατού, είχαν διαμορφωθεί στα 790 εκατ. ευρώ. Τα παλαιά αυτά χρέη μέσα στο έτος υποχώρησαν στα περίπου 280 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή όμως, για το σύνολο σχεδόν των παραγγελιών που έγιναν από το Ελληνικό Δημόσιο και εκτιμώνται σε πάνω από 1,1 δις. ευρώ πέρυσι, δεν έχει πληρωθεί ούτε ευρώ! Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πολιτεία δεν τήρησε κάν τις δεσμεύσεις σχετικά με την αποπληρωμή οφειλών προς του παρόχους υγείας από τις δόσεις που θα έπαιρνε στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Έτσι συνολικά και χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίες εβδομάδες του 2015, τα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές διαμορφώθηκαν στα περίπου 1,35 -1,4 δις. ευρώ συνολικά, εκ των τα περίπου 300 εκατ. ευρώ είναι χρέη κυρίως από το 2013-2014 και το περίπου 1,1 δις. ευρώ είναι από το 2015.

Σημειώνεται ακόμη πως σε σχέση και με άλλες χρονιές η αποπληρωμή ακόμη και για παλιές οφειλές γίνεται με δραματικά χαμηλούς ρυθμούς.

Επίσης, τουλάχιστον το 1 δις. ευρώ από τις συνολικές οφειλές είναι ληξιπρόθεσμες καθώς έχει παρέλθει διάστημα πάνω από 3 μήνες που δεν έχουν εξοφληθεί. Έτσι διαπιστώνεται και πάλι ότι από τα 2,8 δις. ευρώ που συνολικά οφείλει το Δημόσιο στον κλάδο Υγείας, το περίπου 35% αφορά στο φάρμακο!

Για τις οφειλές αυτές δεν έχει υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης και φυσικά οι φαρμακευτικές, λόγω και των λοιπών μέτρων με τις οποίες περιορίζονται σημαντικά μέσα στο 2016 οι πωλήσεις τους, δεν πρόκειται να δεχτούν καμία περαιτέρω μείωση πχ ένα νέο rebate.

Πέρα των θεμάτων των χρεών, οι φαρμακευτικές στην ατζέντα της συζήτησης που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απευθύνει στην πολιτική ηγεσία, είναι το θέμα της απαξίωσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας λόγω των δραματικών μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, καθώς και γενικότερα ζητήματα συνεργασίας Δημοσίου και Φαρμακευτικών, τα οποία έχουν τελματώσει. Φυσικά ιδιαίτερη σημασία έχει το θέμα του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα, καθώς οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου στις οποίες δεν έγιναν άμεσα αποδέκτες οι φαρμακευτικές, βρίθουν για τις τελευταίες από πολλές ασάφειες.

Η αγορά το 2015
Περνώντας τώρα στο άλλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς φαρμάκων, το οποίο είναι το κανάλι του φαρμακείου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το 2015 έκλεισε μετά από χρόνια με αύξηση της τάξης του 1%. Ειδικότερα με βάση τα στοιχειά του συστήματος IsCoPhar της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, η οποία μετρά άμεσα τις πωλήσεις των ΣΥΦΑ (συνεταιρισμών φαρμακαποθηκών) προς τα φαρμακεία, από πλευράς αξίας η αγορά σημείωσε πέρυσι αύξηση της τάξης του 0,7% και από πλευράς όγκου 0,9%.

Πιο συγκεκριμένα και με βάση μόνο το δίκτυο των συνεταιρισμένων φαρμακείων, σε επίπεδο αξίας η αγορά σε τιμές χονδρικής κινήθηκε στα περίπου 1,24 δις. ευρώ και σε όγκο στα περίπου 177,5 εκατ. τεμάχια. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν σε 5000 φαρμακεία τα οποία σύμφωνα με την ΟΣΦΕ αποτελούν και το 50-52% της αγοράς.

Όσον αφορά τώρα στη διάρθρωση της αγοράς, από το σύνολο των μετρήσεων της IsCoPhar το 95,6% αφορά σε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό καθώς όπως σημειώνει εκπρόσωπος της ΟΣΦΕ, τα φαρμακεία αγοράζουν ένα μεγάλο μέρος των ΜΗΣΥΦΑ (όπως πχ πολλά γνωστά αναλγητικά και παυσίπονα) κατευθείαν από τις Φαρμακευτικές εταιρίες και όχι από τους ΣΥΦΑ ή άλλες φαρμακαποθήκες.

Από το σύνολο δε της αγοράς, σε επίπεδο όγκο το 26,9% αφορά σε γενόσημα και το υπόλοιπο σε πρωτότυπα προστατευμένα και μη. Από πλευράς πωλήσεων σε αξία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 23,2%. Τα δε γενόσημα σημείωσαν αύξηση κατά 5,83% όσον αφορά στις πωλήσεις σε όγκο και 6,87% σε αξία. Αντίστοιχα τα πρωτότυπα σημείωσαν υποχώρηση σχετικά μικρή ήτοι κατά περίπου 2% σε αξία και όγκο.

Σχετικά με τα μερίδια αγοράς, οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες κατέχουν το 67,3% από πλευράς αξίας πωλήσεων(μάλιστα οι 10 πρώτες κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς) και το 59,7% από πλευράς όγκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις 10 πρώτες, την 4η και 5η θέση από πλευράς τζίρου κατέχουν οι ελληνικές Βιανέξ και Ελπέν.