Νέο σύστημα προμήθειας φαρμάκων για τα νοσοκομεία – Τι θα αλλάξει

Αλλάζει το σύστημα προμήθειας φαρμάκων στα νοσοκομεία με την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) να αποκτά τον βασικό ρόλο. Μάλιστα, η νέα διαδικασία θα έμπαινε σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα, ωστόσο η ημερομηνία ενοποιημένης προμήθειας φαρμάκων μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, τα νοσοκομεία θα προμηθεύονται κεντρικά τα φάρμακα που χρειάζονται και όχι το καθένα ξεχωριστά, μειώνοντας έτσι το χρόνο για την εξασφάλιση των απαραίτητων θεραπειών. Παράλληλα, θα χαρτογραφούνται οι ανάγκες που υπάρχουν ανά την επικράτεια.

Μέχρι σήμερα κάθε νοσοκομείο έπρεπε από μόνο του να μεριμνά για την εξασφάλιση των θεραπειών. Ομως, όταν εξαντλούνταν οι πόροι του, δημιουργούνταν σημαντικά προβλήματα στη διατήρηση της ομαλότητας στην προμήθεια τους.
Σήμερα τα 107 Δημόσια Νοσοκομεία προμηθεύονται φάρμακα από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με απευθείας παραγγελίες ή μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών που τρέχει η ΕΚΑΠΥ για ορισμένα γενόσημα. Η τιμολόγηση των προμηθειών αυτών γίνεται μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε μήνα εκδίδονται περίπου … 40.000 τιμολόγια.

Στην πράξη παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα: Η καθυστέρηση των πληρωμών στις εταιρείες είναι μεσοσταθμικά στους 10-12 μήνες από την παράδοση. Επίσης, η έκδοση του rebate και του clawback καθυστερεί λόγω του πλήθους των παραστατικών και της κατακερματισμένης διαδικασίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, Κωνσταντίνος Γαλανάκης σε ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛΕΜΑ), από αυτή την εβδομάδα αλλάζει η διαδικασία στα νοσοκομεία. Ωστόσο, υπουργική απόφαση της τελευταίας στιγμής ορίζει ότι η έναρξη λειτουργίας του συστήματος κεντρικών προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία από την ΕΚΑΠΥ μετατίθεται για την 1η Ιουλίου. Η ΕΚΑΠΥ θα έχει την ευθύνη να αγοράζει για λογαριασμό των νοσοκομείων τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν ανάγκη. Έτσι κάθε φαρμακείο νοσοκομείου το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει είναι να στέλνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ το αίτημα για τις θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς του.

Τα οφέλη από τη διαδικασία

Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, τα οφέλη από τη νέα διαδικασία συνοψίζονται στα εξής:

Το νοσοκομείο θα γνωρίζει με ακρίβεια το χρόνο και τις ποσότητες παράδοσης. Ειδικότερα, θα έχει το σύνολο της πληροφορίας και με κάθε τρόπο ενημέρωσης (e-mail, sms, σύστημα).
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα έχουν για πρώτη φορά πλήρη λίστα με τους διαγωνισμούς και τις συμφωνίες που έχουν κλείσει σε πραγματικό χρόνο.
Η εξόφληση των φαρμακευτικών εταιρειών θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών. Θα υπάρχει πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών. Εκτιμάται ότι έως τον Ιούνιο ο αριθμός των τιμολογίων θα υποχωρήσει στα 5.500.
Θα επιτευχθεί η άμεση έκδοση των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται οι φαρμακευτικές λόγω υπέρβασης δαπάνης (rebate και clawback).

δημόσια νοσοκομείαΕΚΑΠΥπρομήθεια φαρμάκωνφάρμακα