Νέο τεστ δείχνει αν έχουμε στρες

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati αναπτύσσουν μια απλή εξέταση, που θα μπορεί να γίνεται κατ’ οίκον και να μετρά τις ορμόνες του στρες στον ιδρώτα, στο αίμα, στα ούρα ή στο σάλιο.

Το στρες συχνά ονομάζεται “σιωπηλός δολοφόνος”, λόγω των μυστικών επιπτώσεών του σε όλα, από τις καρδιακές παθήσεις μέχρι την ψυχική υγεία.

Οι Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο τεστ, που μπορεί εύκολα και απλά να μετρήσει τις κοινές ορμόνες του στρες. Αν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο μια απλή συσκευή, την οποία θα χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι στην άνεση και στην ασφάλεια του σπιτιού τους, ώστε να παρακολουθούν την υγεία τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Chemical Society Sensors.

“Ήθελα κάτι που να είναι απλό και εύκολο”, δήλωσε ο διαπρεπής καθηγητής, ηλεκτρολόγος μηχανικός Andrew Steckl.

“Το τεστ μπορεί να μην σας δώσει όλες τις πληροφορίες, αλλά σας λέει εάν χρειάζεστε έναν επαγγελματία που μπορεί να σας αναλάβει”.

Η νέα συσκευή χρησιμοποιεί υπεριώδες φως για τη μέτρηση των ορμονών του στρες σε μια σταγόνα αίματος, ιδρώτα, ούρων ή σάλιου. Αυτοί οι βιοδείκτες στρες βρίσκονται σε όλα αυτά τα υγρά, αν και σε διαφορετικές ποσότητες, εξήγησαν οι ερευνητές.

Το στρες θεωρείται η πιο συχνή νόσος της σύγχρονης εποχής και ενοχοποιείται για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. 

 

 

 

στρες