Νοσηλευτές: Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα – Η αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν αρκεί, όπως λένε, ζητώντας κίνητρα να μην αποχωρήσουν από το ΕΣΥ

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας έχουν σήμερα οι νοσηλευτές των νοσοκομείων. Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ προχωρά στην κινητοποίηση διαμαρτυρόμενη για την απουσία πολιτικών υγείας που διασφαλίζουν την επαγγελματική ευημερία των νοσηλευτών και εξυπηρετούν την παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς.

Η ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ κάνει λόγο για αγανάκτηση των Νοσηλευτών που “ξεχειλίζει καθημερινά για τις φρούδες υποσχέσεις και ανεκπλήρωτες κυβερνητικές δεσμεύσεις”. Συγκεκριμένα, αναφέρει: “Τα διαχρονικά και δίκαια αιτήματα μας παραμένουν στις καλένδες και η πολιτική απαξίωση του επαγγέλματος μας έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της”.

Τα αιτήματα των νοσηλευτών είναι τα εξής:

1. Προσλήψεις Μόνιμων Νοσηλευτών.
2. Ειδικό Μισθολόγιο Νοσηλευτών.
3. Ειδικό Σύστημα Προσλήψεων, Αξιολόγησης και Κρίσεων.
4. Ειδικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα.
5. Ένταξη όλων των Νοσηλευτών στα Β.Α.Ε.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που μπορεί πλέον να το λάβει μια διευρυμένη κατηγορία ειδικοτήτων, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ, Γιώργος Αβραμίδης, σε δήλωσή του σχολιάζει ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ.

“Ωστόσο, η επιπλέον αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δε μπορεί να σταθμίσει τα ανεκπλήρωτα ως τώρα αιτήματά μας. Χωρίς σημαντικά κίνητρα για το νοσηλευτικό επάγγελμα, οι νοσηλευτές οδηγούνται σε αδιέξοδο. Δείχνουν να αποτελούν μονόδρομο για τους νοσηλευτές η αποχώρηση από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, οι μετατάξεις προς τη Διοικητική Υπηρεσία, η επιλογή των συναδέλφων να εργαστούν ως σχολικοί νοσηλευτές, οι συνταξιοδοτήσεις και η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό”. Προσθέτει δε ότι “είναι αδιανόητο να καλύπτονται με προεκλογικά τερτίπια, αντί να ικανοποιούνται, βασικά αιτήματα των νοσηλευτών, όπως η ένταξη συνταξιοδοτικά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα”.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά θα καταβληθεί από 1.1.2023 επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε ειδικότητες των νοσοκομείων όπως ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιοί, οδοντοτεχνίτες και επόπτες υγείας καθώς και σχετικές ειδικότητες που απασχολούνται στην ΑΕΜΥ, στον ΕΟΔΥ, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στον ΟΚΑΝΑ, στο ΚΕΘΕΑ, στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Πριν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νοσηλευτών σήμερα έξω από το υπουργείο Υγείας, θα προηγηθεί προσυγκέντρωση έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 11:00 και κατόπιν πορεία, η οποία θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας, όπου θα παραμείνουν έως τις 3 το μεσημέρι.

ΕΣΥνοσηλευτέςκινητοποίηση διαμαρτυρίας