Νοσοκομεία: Πώς οι ΣΔΙΤ θα λύσουν το πρόβλημα των ράντζων – Με επιτυχία ξεκίνησε ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων

Συμπράξεις δημόσιου με ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) φέρνουν λύση στο διαχρονικό πρόβλημα των ράντζων. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας που αφορά στη συνεφημεύρεση μικρότερων δημόσιων νοσοκομείων ή ιδιωτικών με μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής έχει ήδη ξεκινήσει από τον Ευαγγελισμό και οι πρώτες ημέρες δείχνουν πως έχει αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διοικητής του Ευαγγελισμού, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, στην εφημερία της περασμένης Κυριακής δεν αναπτύχθηκε κανένα ράντζο στους διαδρόμους. Και αυτό επιτεύχθηκε χάρη σε δύο κινήσεις. Καταρχάς απελευθερώθηκε για περιστατικά non covid μια κλινική 37 κλινών. Επίσης, η βοήθεια από το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) που κατόπιν συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας παραχωρεί 50 κλίνες για τις εφημερίες του Ευαγγελισμού, αποδεικνύεται πολύτιμη.

Εως σήμερα, Ευαγγελισμός και ΝΙΜΤΣ έχουν κάνει μαζί δυο εφημερίες. Στη μία έγιναν 21 εισαγωγές στο ΝΙΜΤΣ και στην άλλη 17. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό αριθμό, σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο, που δίνει “ανάσα” στον Ευαγγελισμό. Παράλληλα, όμως, εξίσου σημαντική είναι η διακομιδή ασθενών προς άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς υπάρχει μεγάλη αποσυμφόρηση σε αξονικές τομογραφίες και άλλες εξετάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΝΙΜΤΣ πηγαίνουν μόνο περιστατικά με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και στις δύο εφημερίες που έχουν μέχρι τώρα γίνει διακομίστηκαν από 35 ασθενείς.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας ξεδιπλώνεται για ακόμη τρία μεγάλα νοσοκομεία με πρόβλημα ράντζων: Το “Αττικόν”, το “Λαϊκό” και το “Γ.Γεννηματάς”. “Σε κάθε ένα από αυτά τα νοσοκομεία βάζουμε μία επικουρική δομή. Δηλαδή, στον Ευαγγελισμό βάλαμε το ΝΙΜΙΤΣ, στο Αττικό υπάρχει συμφωνία με μία ιδιωτική κλινική του Περιστερίου που θα υποστηρίξει το Αττικό. Στο Λαϊκό θα μπει η Παμμακάριστος. Είναι μία κεντρική κλινική της Αθήνας. Μπορεί να πάρει παθολογικά περιστατικά δημόσια και στο Γεννηματά μια άλλη δομή, που είναι κοντά στο Γεννηματά”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης (Real fm), τονίζοντας ότι οι τελικές ανακοινώσεις των δομών θα γίνουν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Πιθανότατα οι ιδιωτικές κλινικές που θα υποστηρίξουν τα νοσοκομεία “Αττικόν” και “Γ.Γεννηματάς” θα είναι έτοιμες να δεχθούν περιστατικά από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε παθολογικά περιστατικά το πρόβλημα

“Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο συνολικά αναπτύσσονται επικουρικές κλίνες, δηλαδή ράντζα στις εφημερίες σε όλη την Αθήνα, γύρω στις 50 με 70”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας ότι τη δεδομένη περίοδο η μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία προέρχεται από παθολογικά περιστατικά λόγω της μεγάλης έξαρσης των ιώσεων.

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι το σχέδιο είναι “ένα γνήσιο ΣΔΙΤ με την έννοια ότι έρχονται και ιδιωτικές δομές που επικουρούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασθενούς, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την ιδιωτική κλινική. Εάν σε ένα νοσοκομείο υπάρχουν 30 ράντζα, ο ασθενής αυτός λαμβάνει μία θεραπεία που τη λαμβάνει και την πληρώνει το κράτος. Πόσο προτιμότερο είναι αυτή η τη θεραπεία να την λαμβάνει σε μία ιδιωτική δομή με το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με τα χρήματα που ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει είτε στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική δομή;”.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο “Αττικόν”, εκτός από τη βοήθεια που αναμένεται να προσφερθεί από ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, σε περίπου εννέα με δέκα μήνες ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης επιπλέον 52 κλινών, αυξάνοντας τη δυναμικότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σε σχέση με το νοσοκομείο “Παμμακάριστος”, πάντως, το οποίο σχεδιάζεται να υποστηρίξει το Λαϊκό, καταγγέλονται σοβαρές ελλείψεις που θέτουν εν αμφιβόλω το εγχείρημα. Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), το Παθολογικό τμήμα καλύπτει και τα ΤΕΠ με πέντε γιατρούς (από τις 9 οργανικές θέσεις), με αποτέλεσμα σε κάθε εφημερία να υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος γιατρός για τους χώρους τόσο του τμήματος όσο και της κλινικής Covid. Λόγω της έλλειψης προσωπικού το Ακτινολογικό τμήμα δεν μπορεί να κάνει αξονικές τομογραφίες στη διάρκεια των εφημεριών αλλά και καθημερινά. Επίσης, τα χειρουργεία, παρά την αίτηση του Διευθυντή του Χειρουργικού τμήματος, είναι εκτός της γενικής εφημερίας και στο Αναισθησιολογικό υπηρετούν μόλις τρεις ειδικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας θα διοριστεί σύντομα σε άλλο νοσοκομείο.

νοσοκομείαΥπουργείο ΥγείαςΕυαγγελισμόςράντζα