Νοσοκομεία: Βαριές οι εφημερίες της Αττικής, τα ράντζα όμως απορροφώνται

Μπορεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας να έληξε, τα νοσοκομεία, όμως, εξακολουθούν να διαχειρίζονται μεγάλο όγκο ασθενών ανεξαρτήτως κορωνοϊού. Οι εφημερίες αποτελούν μια καθημερινή πρόκληση, ειδικά για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Τελευταίο παράδειγμα η εφημερία του Σαββάτου κατά την οποία οι προσελεύσεις ασθενών ξεπέρασαν τις 2300.

Με το σχέδιο, όμως, που θέτει σε εφαρμογή εδώ και λίγο καιρό το υπουργείο Υγείας, τα ράντζα είναι εντελώς διαχειρίσιμα, και δεν καταγράφονται πλέον οι πολύ γνωστές εδώ και χρόνια εικόνες με επικουρικές κλίνες στους διαδρόμους.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πραγματοποίησε χθες ανάρτηση στο twitter αναφερόμενος στους πρόσφατους αριθμούς που δείχνουν ότι έχει αλλάξει κατά πολύ η εικόνα των νοσοκομείων.

“Η χθεσινή δύσκολη εφημερία ξεπέρασε τις 2.300 προσελεύσεις στην Αττική. Εφημερία Ευαγγελισμού με 870 προσελεύσεις και 0 ράντζα και Αττικού με 1001 προσελεύσεις και 12 ράντζα που απορροφούνται άμεσα.Με το σχέδιο υποστήριξης των εφημεριών τα ράντζα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας”, έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Πιο αναλυτικά, στον Ευαγγελισμό προσήλθαν στα Επείγοντα περίπου 1.300 άτομα, ενώ στο νοσοκομείο “Αττικόν” καταγράφηκαν περί τις 1000 προσελεύσεις.

Πώς αποφεύγονται τα ράντζα

Το σχέδιο συνεφημέρευσης των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής με άλλα, μικρότερα, δημόσια ή ιδιωτικά, είναι αυτό με το οποίο έχει επιτευχθεί η απορρόφηση των επικουρικών κλινών.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για καλύτερη απορρόφηση των περιστατικών αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: Τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, την υποστήριξη από άλλα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και παρεμβάσεις μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία για καλύτερη διαχείριση των περιστατικών. Για παράδειγμα, έχει ενεργοποιηθεί η ενιαία πλατφόρμα ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης εφημεριών “Φιλόλαος”.

Το εγχείρημα αφορά σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα στον “Ευαγγελισμό”, το νοσοκομείο “Αττικόν”, το νοσοκομείο Αθηνών “Γ.Γεννηματάς” και το “Λαϊκό”. Για καθένα έχουν οριστεί ένα ή περισσότερα μικρότερα νοσοκομεία που συνδράμουν και βοηθούν στην όσο το δυνατόν μικρότερη ανάπτυξη ράντζων.

Το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” υποστηρίζεται στις εφημερίες του από το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Η αποσυμφόρηση του νοσοκομείου “Αττικόν” επιχειρείται μέσω της συνεφημέρευσης με την ιδιωτική κλινική “Ιατρικό Περιστερίου”. Επίσης, έχουν διατεθεί 15 κλίνες από το Κέντρο Αποκατάστασης Attica για κοινωνικά περιστατικά. Για την υποστήριξη των εφημεριών του νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς” έχουν διατεθεί 54 κλίνες από τρεις ιδιωτικές κλινικές, ενώ προβλέπεται υποστήριξη του Λαϊκού νοσοκομείου από την Παμμακάριστο.

ράντζαεφημερίες νοσοκομείωννοσοκομείαδημόσια νοσοκομεία