Novartis: Προχωρεί σε εξαγορά της Endocyte, έναντι 2,1 δισ. δολ

Στην εξαγορά της εταιρείας πυρηνικής ιατρικής Endocyte, προχωρεί η Novartis, με την καταβολή 2,1 δισ. δολ., με στόχο την παραγωγή εξελιγμένων θεραπειών τελευταίας τεχνολογίας.

Η Novartis, συμφώνησε να καταβάλει 24 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για την Endocyte, τιμή 15 φορές πάνω από την αξία της το Σεπτέμβριο του 2017 και 54% πάνω από την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής φαρμακευτικής Vas Narasimhan οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, εξαιτίας θεραπείας της Endocyte για τον καρκίνο του προστάτη που προβλέπεται να φτάσει το 1 δισ. δολ. σε πωλήσεις όταν εγκριθεί στην αγορά των ΗΠΑ το 2021.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η συμφωνία αναμένεται να κλείσει του χρόνου και ότι ταιριάζει με τον σχεδιασμό του νέου CEO για εξειδικευμένες θεραπείες με υψηλό περιθώριο κέρδους, όμως είναι ιδιαίτερα ακριβή.

Από την παραλαβή των καθηκόντων του τον Φεβρουάριο, ο Narasimhan έχει πουλήσει τους κλάδους OTC και γενοσήμων, ενώ προωθεί για το 2019 το spinoff της Alcon. Εν τω μεταξύ, διέθεσε 8,7 δισ. δολάρια για την εταιρεία γονιδιακών θεραπειών Avexis για να αποκτήσει τη θεραπεία μυϊκής ατροφίας σε παιδιά.

Με την Endocyte, ο Narasimhan εντείνει την προσπάθειά του στην πυρηνική ιατρική – τη χρήση ραδιενεργών ουσιών για την έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών – που ξεκίνησε με την αγορά της Advanced Accelerator Applications (AAA) ύψους 3,9 δισ. δολ. τον περασμένο Οκτώβριο.

«Ψάχνω για εξαγορές που μας ενδυναμώνουν στους βασικούς θεραπευτικούς μας τομείς ή που μας βοηθούν να οικοδομήσουμε τις τρεις πλατφόρμες: κυτταρική θεραπεία, γονιδιακή θεραπεία και θεραπεία με ραδιοσυνδέτες», είπε.

Η Novartis ανέφερε ότι τα καθαρά έσοδα τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 2% στα 3,1 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών ύψους 3 δισ. δολαρίων από δημοσκόπηση του Reuters. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% στα 12,78 δισ. δολάρια, κάτω του μέσου όρου της δημοσκόπησης των 12,84 δισ. δολαρίων. Για το 2018 βλέπει τα έσοδα να αυξάνονται κατά ένα μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, πάνω από τις προβλέψεις.

Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για την πρόοδο του Narasimhan στην αναδιάρθρωση της Novartis, παρά για τα κέρδη. Και σημείωσαν πως η πρόταση εξαγοράς καθυστέρησε, καθώς “το κόστος της Endocyte πριν ένα χρόνο ήταν μόλις 110 εκ. δολ.”, όπως δήλωσε ο αναλυτής Bruno Bulic της Baader Helvea.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Endocyte, Mike Sherman, σημείωσε την “παγκόσμια εμβέλεια και τεχνογνωσία” της Novartis ως κρίσιμης σημασίας για την ταχεία διάθεση στους ασθενείς, τόσο του κύριου φαρμάκου PSMA-617 για τον ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη (CRPC), όσο και του ευρύτερου portfolio της Endocyte.

Σύμβουλοι για τη συναλλαγή ήταν η Centerview Partners και η Jefferies για την Endocyte και η PJT για τη Novartis.