Νυχτερινές βάρδιες και υγεία του εγκεφάλου: Μελέτη λέει ότι η εργασία τις βραδυνές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης

Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του εγκεφάλου.

Η τελευταία μελέτη από το Πανεπιστήμιο York στον Καναδά λέει ότι η εργασία στη νυχτερινή βάρδια μπορεί να προκαλέσει γνωστικές βλάβες και απώλεια μνήμης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Η νυχτερινή βάρδια αναφέρεται στην εργασία εκτός των παραδοσιακών ωρών εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τεστ γνωστικής λειτουργίας σε 7.811 συμμετέχοντες και τους αξιολόγησαν με βάση τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν από τους ίδιους σχετικά με την απασχόληση και τα προγράμματα εργασίας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες προκαλεί 79% υψηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένησης στους ανθρώπους.

“Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης σε βάρδιες και της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας. Υποθέτουμε ότι τα διασπαστικά κιρκαδικά ερεθίσματα μπορεί να παίζουν ρόλο στον νευροεκφυλισμό που συμβάλλει στη γνωστική εξασθένηση. καθώς και τυχόν φυσιολογικά μονοπάτια που αποτελούν τη βάση του μηχανισμού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας 24ωρος κύκλος που αποτελεί μέρος του εσωτερικού ρολογιού του σώματος , το οποίο επαναρυθμίζεται κάθε μέρα από τον κύκλο του ήλιου. Ωστόσο, η υπερβολική ή πολύ μικρή έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό. Η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μελέτες δείχνουν ότι η διαταραχή του εσωτερικού ρολογιού του σώματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, κατάθλιψη, παχυσαρκία, διαβήτη , καρδιαγγειακά προβλήματα και διαταραχές πονοκεφάλου.