Νυχτερινός πόνος στα γόνατα: πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Ο πόνος στα γόνατα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση και πολλές φορές εντοπίζεται τις νυχτερινές ώρες δηλαδή όταν κάποιος πάει να ξαπλώσει για τον βραδινό του ύπνο. Αρκετές φορές, μάλιστα, το άτομο δεν έχει καθόλου πόνους στη διάρκεια της μέρας με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να εξηγήσει γιατί αυτό συμβαίνει στην ανάπαυση… 
 
Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Τέτοιες είναι ένας τραυματισμός ή ακόμη και η τενοντίτιδα δηλαδή ο ερεθισμός των τενόντων. Άλλες φορές πάλι, το άτομο υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα που προκαλείται από φθορά στις αρθρώσεις, τον χόνδρο και τους τένοντες ή από ρευματοειδή αρθρίτιδα δηλαδή φλεγμονή των αρθρώσεων. Παρά το γεγονός ότι η οστεοαρθρίτιδα προσβάλει συνήθως τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, ωστόσο υπάρχουν αναφορές και από νεότερες ηλικίες. 
 
Γιατί πονούν τα γόνατα το βράδυ;
 
Αυτονόητα αναρωτιέται κανείς γιατί ανεξάρτητα από την αιτία, τα γόνατα πονούν το βράδυ και όχι το υπόλοιπο της μέρας όπου το άτομο είναι σε πιο έντονη σωματική δραστηριότητα. Η απάντηση έχει να κάνει με τη λίπανση των αρθρώσεων. Στη διάρκεια της μέρας όπου το σώμα κινείται, οι αρθρώσεις λιπαίνονται. Αντιθέτως το βράδυ δεν λιπαίνονται τόσο πολύ και γι’ αυτό πονούν. Άλλος λόγος όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι το πρωί δεν νιώθει κανείς τόσο πολύ τον πόνο γιατί παίρνουν την προσοχή του άλλα πράγματα, δηλαδή ξεχνιέται. Ενώ το βράδυ σε κατάσταση ηρεμίας νιώθει πιο έντονα τους πόνους αυτούς. 
 
Πώς αντιμετωπίζονται οι πόνοι στα γόνατα; 
 
Μια καλή αρχή είναι η απώλεια βάρους. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί κλειδί για τη συνολική υγεία του οργανισμού, η απώλεια βάρους βοηθά πραγματικά τις αρθρώσεις. Ένας άλλος τρόπος είναι με ήπια άσκηση χωρίς κραδασμούς. Το κολύμπι, το ποδήλατο, το ελλειπτικό μηχάνημα είναι καλές ασκήσεις που δεν ταλαιπωρούν τα γόνατα. Παράλληλα, ένας νάρθηκας μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, σε συνδυασμό με συμπληρώματα για την καλή υγεία των αρθρώσεων και αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Και τα δύο πρέπει να εγκριθούν από τον γιατρό, ο οποίος θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα όταν κανείς κοιμάται στο πλάι, μπορεί να ανακουφίσει από τους δυσάρεστους πόνους στα γόνατα. 
νυχτερινός πόνος στα γόναταπόνος στα γόνατα