Ο 1 στους 2 Έλληνες εμβολιάστηκε το 2019

Πάνω από τους μισούς Έλληνες εμβολιάστηκαν πέρυσι όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της αγοράς ιδιωτικών φαρμακείων. Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της εταιρείας Pharmacy Insights Hellas*, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2019 είχαν διατεθεί από τα ιδιωτικά φαρμακεία 5,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με το 50% αυτών να αφορά εμβόλια για τη γρίπη. Μάλιστα σημειώνεται σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς η οποία αποδίδεται στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη γρίπη, καθώς οι συνολικές πωλήσεις εμβολίων αυξήθηκαν κατά περίπου 700.000 δόσεις εκ των οποίων οι 620.000 αφορούσαν σε εμβόλια γρίπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι φαρμακοποιοί πέρυσι πραγματοποίησαν περί τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς για γρίπη, γεγονός το οποίο φαίνεται να αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της αγοράς. Μάλιστα ο όγκος των εμβολίων που διατέθηκαν αποτελεί ρεκόρ για την ελληνική κοινωνία, γεγονός που αποδεικνύει ότι σε ένα σημαντικό βαθμό οι σχετικές καμπάνιες για την πρόληψη έπιασαν τόπο.

Την ίδια στιγμή σημαντική αύξηση της τάξης του 11% παρουσίασε και η διακίνηση εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο ξεπερνώντας τις 600 δόσεις μόνο μέσα στους 11 μήνες του 2019, όγκος που υπερκαλύπτει το σύνολο των δόσεων του 2018

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό όπλο έναντι των ασθενειών που σημειώνουν έξαρση την περίοδο αυτή. Μάλιστα σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, από τα 24 σοβαρά κρούσματα γρίπης που σημειώθηκαν από την αρχή Οκτωβρίου και δη κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μόνο τα 8 αφορούσαν ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί.
Το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν μπορεί βέβαια να εγγυηθεί την απόλυτη κάλυψη του οργανισμού από το να μη νοσήσει, καθώς το 2018 στη χώρα μας η κάλυψη που διαπιστώθηκε έφτασε στο 42%.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, είναι ιδιαίτερα πιθανό να αρρωστήσει κανείς ακόμη κι αν εμβολιαστεί, όμως το εμβόλιο αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο να αντιμετωπίσει κανείς τη γρίπη. Το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού, από τις σοβαρές επιπλοκές, μειώνει τον κίνδυνο του θανάτου, τα πολλά κρούσματα, την αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς, τις απουσίες από την εργασία και το σχολείο κλπ. Έχει αποδειχτεί σε μελέτες ότι το εμβόλιο ακόμη κι αν κάποιος αρρωστήσει μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου και κυρίως τις πιθανές επιπλοκές.

*Η Pharmacy Insights Hellas συλλέγει στοιχεία πωλήσεων από συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα και παρέχει έγκυρες και ακριβείς πληροφορίες και δεδομένα για την κατανάλωση των συνταγογραφούμενων και μη φαρμακευτικών σκευασμάτων σε αξίες, τεμάχια και μερίδια αγοράς από το 2016.

ΕΟΔΥεμβόλιαφαρμακείααντιγριπικό εμβόλιο