Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού στους ενήλικες, ακόμη και αν δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν περίπου 23% χαμηλότερος τους 6 μήνες μετά το εμβόλιο της γρίπης, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τις υποκείμενες καταστάσεις υγείας του ασθενούς.

“Υπάρχει μια αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού και τόσο της καρδιακής προσβολής όσο και του εγκεφαλικού. Αυτό ήταν πολύ εμφανές τα τελευταία χρόνια σε όλη την πανδημία του COVID-19”, η συγγραφέας της μελέτης Jessalyn Holodinsky, PhD, επιδημιολόγος εγκεφαλικού και μεταδιδακτορικός υπότροφος στην κλινική του παν/μίου του Κάλγκαρι, Αλμπέρτα στον Καναδά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την 1η Νοεμβρίου στο The Lancet Public Health .

Οι ερευνητές ανέλυσαν διοικητικά δεδομένα από το 2009 έως το 2018 από το Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας της Αλμπέρτα, το οποίο καλύπτει όλους τους κατοίκους της Αλμπέρτα. Η επαρχία παρέχει δωρεάν εμβόλια κατά της  εποχικής γρίπης στους κατοίκους στο πλαίσιο του ασφαλιστικού προγράμματος.

Η ερευνητική ομάδα αναζήτησε συμβάντα εγκεφαλικού επεισοδίου όπως οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο , ενδοεγκεφαλική αιμορραγία , υπαραχνοειδή αιμορραγία και παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο . Στη συνέχεια ανέλυσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ εκείνων με ή χωρίς εμβόλιο γρίπης τους προηγούμενους 6 μήνες. Αντιπροσώπευαν πολλούς παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, εισόδημα, τοποθεσία και παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η χρήση αντιπηκτικών, η κολπική μαρμαρυγή , η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια , ο διαβήτης και η υπέρταση.

Μεταξύ των 4,1 εκατομμυρίων ενηλίκων που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση των ερευνητών, περίπου 1,8 εκατομμύρια (43%) έλαβαν τουλάχιστον έναν εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Σχεδόν 97.000 άτομα έλαβαν εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε χρόνο που συμμετείχαν στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων 29.288 που έλαβαν εμβόλιο και στις 10 εποχές της γρίπης που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Καταγράφηκαν περίπου 38.000 συμβάντα εγκεφαλικού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 34.000 (90%) συμβάντων πρώτου εγκεφαλικού. Μεταξύ του 10% των εγκεφαλικών επεισοδίων που ήταν επαναλαμβανόμενα επεισόδια, ο μέγιστος αριθμός εγκεφαλικών επεισοδίων σε ένα άτομο ήταν εννέα.

Συνολικά, οι ασθενείς που έλαβαν τουλάχιστον ένα αντιγριπικό εμβόλιο είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να είναι γυναίκες και να έχουν υψηλότερα ποσοστά συννοσηρότητας. 

Η εμβολιασμένη ομάδα είχε ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό ατόμων που ζούσαν σε αστικές περιοχές, αλλά τα επίπεδα εισοδήματος ήταν παρόμοια μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων ομάδων.

Η σημαντική μείωση του κινδύνου ισχύει για όλους τους τύπους εγκεφαλικού, ιδιαίτερα για το οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό και την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Επιπλέον, ο αντιγριπικός εμβολιασμός συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο σε όλες τις ηλικίες και τα προφίλ κινδύνου, εκτός από τους ασθενείς χωρίς υπέρταση.

Ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ίσως επειδή οι μη εμβολιασμένοι άνδρες είχαν σημαντικά υψηλότερο βασικό κίνδυνο για εγκεφαλικό από τις μη εμβολιασμένες γυναίκες, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με μεγαλύτερη σχετική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος και σε άτομα με διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και χρήση αντιπηκτικών.

Μεταξύ 2,4 εκατομμυρίων ατόμων που παρατηρήθηκαν για ολόκληρη την περίοδο μελέτης, η προστασία από τον εμβολιασμό αυξήθηκε με τον αριθμό των εμβολίων που ελήφθησαν. Οι άνθρωποι που εμβολιάζονταν σειριακά κάθε χρόνο είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ένα εμβόλιο.

εμβολιασμός για τη γρίπηεμβόλιο γρίπηςεξάπλωση γρίπηςκρούσμα γρίπης