Ο FDA προτείνει την απαγόρευση των προϊόντων καπνού με μενθόλη

Ο FDA πρότεινε την Πέμπτη την απαγόρευση παραγωγής και πώλησης τσιγάρων μενθόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και των περισσότερων πούρων με γεύση .

Ομάδες υγειονομικής περίθαλψης είδαν με καλό μάτι την πρόταση αυτή, σαν ένα κρίσιμο βήμα για να κρατήσουν τα τσιγάρα μακριά από το στόμα των παιδιών και των Μαύρων Αμερικανών, που είναι ιδιαίτερα πιθανό να καπνίζουν προϊόντα καπνού με μενθόλη.

 Κάθε χρόνο 480.000 ζωές χάνονται πρόωρα από μια ασθένεια που αποδίδεται στο κάπνισμα », δήλωσε ο Επίτροπος της FDA, Robert Califf, MD.

Είπε ότι τα τσιγάρα μενθόλης δελεάζουν πολλούς νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα λόγω της ευχάριστης γεύσης τους, ξεκινώντας μια καθοδική πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό στη νικοτίνη και εξουθενωτική ασθένεια. Η αφαίρεση των τσιγάρων μενθόλης τερματίζει αυτό το μονοπάτι, είπε, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση των πούρων είναι απαραίτητη λόγω μιας τάσης στην οποία ορισμένοι νέοι προτιμούν τα πούρα από τα τσιγάρα.

«Όπως τα τσιγάρα μενθόλης, γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες στη χρήση προϊόντων πούρων», είπε ο Califf.

Οι μαύροι Αμερικανοί άνδρες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Αμερική, σύμφωνα με το CDC.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η FDA ανέλαβε επιτέλους δράση για να προστατεύσει τους Αφροαμερικανούς από τη ρατσιστική και καταστροφική στόχευση της καπνοβιομηχανίας που υπομείναμε για δεκαετίες και να αφαιρέσουμε τα προϊόντα καπνού με μενθόλη από την αγορά. Αλλά ο αγώνας μας απέχει πολύ από το να τελειώσει», λέει η Carol McGruder, Συμπρόεδρος του Αφροαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας του Καπνού. «Η κοινότητά μας πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να συνεχίσει να θεσπίζει τοπική νομοθεσία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του FDA, αυτή είναι μόνο η αρχή του τέλους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αιθιοπία και η Τουρκία έχουν ήδη απαγορεύσει τη μενθόλη στα τσιγάρα. Μια μελέτη εκτιμά ότι αν η ίδια απαγόρευση της μενθόλης είχε ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, τα συνολικά ποσοστά καπνίσματος στη χώρα θα μειωνόταν κατά 15% ήδη από το 2026. Αυτή η πτώση θα οδηγούσε τελικά σε μείωση 5% στο κάπνισμα και το άτμισμα – σχετικοί θάνατοι μέχρι το 2060, σύμφωνα με τη μελέτη , η οποία μεταφράζεται σε 650.000 ζωές που σώθηκαν.

Αλλά η απαγόρευση δεν τέθηκε σε ισχύ πέρυσι και είναι απίθανο να τεθεί σε ισχύ σύντομα. Ο FDA θα ξεκινήσει σύντομα μια δημόσια περίοδο σχολίων σχετικά με την πρόταση. Οι καπνοβιομηχανίες είναι πιθανό να ασκήσουν αγωγές κατά της προτεινόμενης απαγόρευσης, αναφέρουν οι New York Times , προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να οριστικοποιηθεί αυτή η απαγόρευση.

Πολλοί υποστηρικτές επικρότησαν την ανακοίνωση του FDA.