Ο φόβος σκιάζει τα Χριστούγεννα . Η πανδημία καλπάζει και η Ευρώπη οδηγείται σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Η πανδημία καλπάζει παγκοσμίως, πλήττοντας ιδιαίτερα την Ευρώπη. Έκρηξη νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στην Αφρική, ελέω της Όμικρον. Ο φετινός γιορτινός Δεκέμβρης βρίσκει την παγκόσμια κοινότητα «παγωμένη» όχι τόσο από τα χιόνια, όσο από τον φόβο.

Το τέταρτο κύμα και τη Δέλτα επιμένουν, ενώ η νέα παραλλαγή του κοροναϊού εμφανίζεται πιο διεισδυτική από το αναμενόμενο. Πώς θα διαχειριστούν ΕΕ και κράτη μέλη τις νέες προκλήσεις;

Η ευρωπαϊκή ηγεσία σε επίπεδο Βρυξελλών αλλά και τα κράτη μέλη οδηγούνται σωρηδόν στην εξέταση νέων μέτρων, περιλαμβανομένης της καθιέρωσης υποχρεωτικών εμβολιασμών, ως μονόδρομο για την αποφυγή επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης.

Τα νέα δεδομένα τρομάζουν 

Γιατί οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη κρούουν και πάλι καμπανάκι κινδύνου και καλούν σε επίσπευση των μέτρων;

Σε άμεση δράση κατά της Όμικρον για αναχαίτιση νέου κύματος του κορονοϊού, καλούνται οι σπεύσουν στη λήψη μέτρων οι βρετανοί υπουργοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. H προειδοποίηση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Βρετανίας αφορά τη διασπορά της νέας παραλλαγής.

Όπως επισημαίνουν, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και δεν υπάρχει χρόνος να περιμένουμε για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την Όμικρον, πριν να προχωρήσουμε στη λήψη νέων, αυστηρότερων υγειονομικών κανόνων.

Κάτι το οποίο ήδη έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλων.

Η ανοσία και η πιθανότητα διαφυγής της Ομικρον 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι «πολύ πιθανό» η Όμικρον να «ξεφύγει» από την ανοσία που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού επαναμολύνσεων που έχουν ήδη παρατηρηθεί στη Νότια Αφρική και μιας σειράς μεταλλάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση της πίεσης στα Εθνικά Συστήματα Υγείας αποτελεί ολοένα μεγαλύτερη και πιο δύσκολη πρόκληση. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι απαραίτητη η προετοιμασία για νέο κύμα μολύνσεων και για πιθανότητα κάποια από τα νέα κρούσματα να καταλήξουν σε νοσοκομεία.

Καλπάζει η πανδημία

Οι παραπάνω προειδοποιήσεις αποκτούν δραματικότερο χαρακτήρα, αν αναλογιστεί κάποιος πως έρχονται σε μία περίοδο που η πανδημία καλπάζει.

Αύξηση 4%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκε στα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, καθώς εντοπίστηκαν 589.402 νέα περιστατικά λοιμώξεων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Με τα περισσότερα κρούσματα να ανιχνεύονται στην Αφρική λόγω της νέας μετάλλαξης «Όμικρον».

 

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ 

front-storiesΕυρώπη κορονοϊόςεξέλιξη πανδημίαςΧριστούγεννα με κορονοϊόπανδημία τα Χριστούγεννα