Ο γενετικός “διακόπτης” που διασπείρει τον καρκίνο του μαστού

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς γίνεται η διασπορά του καρκίνου του μαστού στο σώμα και οι λεπτομέρειες περιγράφονται σε άρθρο του περιοδικού Nature Communications.

Η έρευνα του Imperial College του Λονδίνου (από όπου και η φωτογραφία) είναι σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο εντοπίστηκε ένας γενετικός «διακόπτης» στα κύτταρα καρκίνου του μαστού, που ενισχύει την παραγωγή ενός τύπου εσωτερικού ικριώματος.

Αυτό το ικρίωμα είναι ένας τύπος πρωτεΐνης, που ονομάζεται Κερατίνη-80 και σχετίζεται με την πρωτεΐνη, που κρατάει δυνατά τα μαλλιά.

Η αύξηση της ποσότητας αυτού του ικριώματος καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο άκαμπτα, κάτι το οποίο οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να τα βοηθήσει να συσσωρευθούν και να “ταξιδέψουν”, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα μαστού, που αντιμετωπίζονταν με ένα κοινό φάρμακο, τους λεγόμενους αναστολείς αρωματάσης.

Διαπίστωσαν ότι ο ίδιος “διακόπτης” εμπλέκεται στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού, που είναι ανθεκτικά στο φάρμακο (για να επιστρέψει ο καρκίνος, τα φάρμακα δεν είναι πλέον αποτελεσματικά).

Το να στοχεύσουμε αυτόν τον “διακόπτη” με ένα διαφορετικό φάρμακο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστροφή αυτής της αντίστασης και να καταστήσει τον καρκίνο λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί, εξήγησε ο Dr Luca Magnani, επικεφαλής της έρευνας από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου στο Imperial.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας πολύ κοινός καρκίνος. Οι αναστολείς αρωματάσης είναι αποτελεσματικοί στην εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων, αλλά μέσα σε μια δεκαετία μετά την επέμβαση περίπου το 30% των ασθενών θα υποτροπιάσει και θα δει τον καρκίνο να επιστρέφει – συνήθως επειδή τα καρκινικά κύτταρα έχουν προσαρμοστεί στο φάρμακο.

Ακόμη χειρότερα, όταν ο καρκίνος επανέρχεται, συνήθως έχει εξαπλωθεί στο σώμα, κάτι που καθιστά δύσκολο το να θεραπευθεί”.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

καρκίνος του μαστούγενετικός διακόπτης