Ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει – Κίνδυνος από Δάγγειο και Zika

Αύξηση των τροπικών νοσημάτων που μεταδίδονται από τα κουνούπια περιμένει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από φέτος το καλοκαίρι και στο εξής, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ αυτών είναι και ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος από πέρυσι έχει εγκατασταθεί στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και τείνει να επεκτείνεται και πέραν αυτών. Άλλες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν τα κουνούπια είναι η ελονοσία, ο Δάγγειος πυρετός, ο Chikungunya και ο Zika.

Μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου για την τρέχουσα θερινή περίοδο, ούτε εδώ, ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης, παρότι πέρυσι η κυκλοφορία του ιού ήταν ιδιαίτερα έντονη, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας.

Παρόλα αυτά, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως ακόμη και κατά την περσινή περίοδο, η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον ιό για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας ήταν μικρή (περίπου 2 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού).

Έτσι, ο Οργανισμός επισημαίνει πως η πιθανότητα προσβολής για τους επισκέπτες στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή, αναλογικά με το διάστημα παραμονής τους στη χώρα, ακόμη και σε περιοχές που καταγράφεται κυκλοφορία του ιού.

Σε ότι αφορά την προστασία του γενικού πληθυσμού, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο σχεδιασμού και λήψης μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας της χώρας έχουν εγκαίρως προβεί σε δράσεις πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς είναι πιθανή η επανακυκλοφορία του ιού και στη φετινή περίοδο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Ασιατικό κουνούπι – τίγρης

Στο μεταξύ σε άλλο έγγραφο του ΕΟΔΥ, επισημαίνεται ότι το ασιατικό κουνούπι τίγρης έχει εγκατασταθεί επίσης στην χώρα μας σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος Δάγγειου πυρετού, Chikungunya και Zika, κυρίως από ταξιδιώτες που μολύνθηκαν σε ενδημικές χώρες και έφτασαν στη χώρα μας.

Σημειώνουμε ότι τα περσινά αυξημένα κρούσματα οδήγησαν τη διεύθυνση δημόσιας υγείας να στείλει έγκαιρα (από το χειμώνα που πέρασε) εγκυκλίους στις περιφερειακές διευθύνσεις για εφαρμογή φαρμάκων κατά των κουνουπιών, όμως απ΄ ότι φαίνεται τα μέτρα ελήφθησαν με καθυστέρηση.

Το αποτέλεσμα ήταν τα κουνούπια να μεγαλώσουν και ήδη μέχρι και τον προηγούμενο μήνα να εγκρίνονται πρόσθετοι ψεκασμοί -για ακμαία κουνούπια – με τα ειδικά φάρμακα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για το λόγο αυτό, ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας, που περιλαμβάνουν τη χρήση αντικουνουπικών, την απομάκρυνση στάσιμων νερών από αυλές και μπαλκόνια και την προστασία από τα κουνούπια, ιδίως την αυγή και το σούρουπο που η δραστηριότητά τους είναι εντονότερη.

ΕΟΔΥκλιματική αλλαγήτροπικές ασθένειεςκουνούπια