Ο κορονοϊός επιμένει-Έρχεται νέο κύμα

Την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες οι ειδικοί, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα πανδημίας το Νοέμβριο. Ο ΕΟΔΥ σήμερα θα ανακοινώσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εβδομάδα που πέρασε και σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνεται πως η επιδημία δεν υποχωρεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη ότι, οι τελευταίες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν καθαρά, ότι οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας εμφανίζουν ανοδική τάση και πρέπει να περιμένουμε νέο κύμα μολύνσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού ήταν, επίσης, σαφής: “Δεν έχουμε τελειώσει από την πανδημία, είναι εδώ. Περιμένουμε ένα κύμα, το οποίο θα έρθει. Αυτό, που μας κάνει σχετικά αισιόδοξους, είναι ότι είδαμε και στο κύμα του καλοκαιριού κρούσματα στον βαθμό του χειμώνα, αλλά οι διασωληνώσεις είναι σταθερά κάτω από τις 100”.

Ορατό το νέο κύμα μολύνσεων

Την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας επεσήμαναν σε κοινές δηλώσεις τους ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge και η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon.

Όπως είπαν: “Αν και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από έναν χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία της COVID-19 δεν έχει ακόμη τελειώσει. Δυστυχώς βλέπουμε τους δείκτες να αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη, υποδηλώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ένα άλλο κύμα μολύνσεων. Με την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα μπορεί, επίσης, να αναμένεται η αναζωπύρωση της γρίπης”.

Οι επιστήμονες του ECDC καταγράφουν το τελευταίο διάστημα μια ανοδική τάση σε κρίσιμους δείκτες της πανδημίας στην Ευρώπη. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους, δε, μιλάνε για «εκτεταμένη αύξηση» κρουσμάτων, η οποία φτάνει το 33% στα άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω.

Επιπλέον σημειώνουν ότι είναι αυξημένοι και οι θάνατοι μεταξύ των ατόμων, που φιλοξενούνται σε δομές φροντίδας.

Αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα

Όσο η Ευρώπη μπαίνει στον χειμώνα, οι νέες λοιμώξεις αυξάνονται. Παρατηρείται αύξηση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα η αύξηση θα αφορά και σε κρούσματα και σε θανάτους.

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των χωρών, οι οποίες θα έχουν περισσότερα κρούσματα και θανάτους – αύξηση στους θανάτους αναμένεται επίσης στην Αυστρία, στην Τσεχία, στη Δανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Σλοβενία και στη Σουηδία.

Αυξητικές τάσεις θα υπάρξουν και στα κρούσματα σε 17 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία).

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC, βρίσκεται:

  • Στην 7η θέση σε κρούσματα (757 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μικρότερος (636,2 ανά 100.000).
  • Στην 6η θέση σε θανάτους (18,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 7,3.
  • Στην 6η θέση στα κρούσματα σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (831 ανά 100.000, έναντι 668,8 στην Ευρώπη).

Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 στη χώρα μας σημειώνουν αύξηση από την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Η χειμερινή προ-έξαρση της COVID-19 είναι προ των πυλών

Την επικείμενη έξαρση τη πανδημίας “ανακοίνωσε” και με ανάρτησή του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως έγραψε:

Την ονομάζω προ-έξαρση καθώς πιθανολογικά αναμένουμε και ένα νέο στέλεχος μέχρι τέλη Δεκεμβρίου που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερης έντασης έξαρση, το είδαμε σε προηγούμενες χρονιές (alpha και omicron). Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται για 3η χρονιά το μοντέλο που δημοσιεύσαμε στο Frontiers για την επίδραση της νυχτερινής θερμοκρασίας στην μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2. Η εξάπλωση του SARS-CoV-2 αυξάνεται και χωρίς την έλευση κάποιου πιο μεταδοτικού στελέχους και δεν σχετίζεται με συνθήκες συγχρωτισμού“, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η χειμερινή προ-έξαρση δεν σχετίζεται:

1) με την κινητικότητα του Αυγούστου (μπάνια, πανηγύρια)

2) με το άνοιγμα των σχολείων

3) με την μετάλλαξη Κένταυρος ή κάποια άλλη “θερινή παραλλαγή”

4) με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

5) με αλλαγή στις συνήθειες χρήσης μάσκας (έχουν αλλάξει από αρχές Ιουνίου)

“Το προφίλ της επιδημίας έχει αλλάξει και δημιουργεί περισσότερο διαχειριστικές προκλήσεις στο σύστημα υγείας παρά προκλήσεις πίεσης διαχείρισης ασθενών που χρειάζονται οξυγόνο. Υπενθυμίζουμε στον κόσμο (60 άνω και με προβλήματα υγείας) που έχει κληθεί για την επικαιροποιημένη δόση, είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα. Όσοι είναι ευάλωτοι και αναπτύξουν συμπτώματα (συνάχι, πονόλαιμο, πυρετό, κακουχία) καλό είναι να κάνουν test το συντομότερο δυνατόν ώστε να λάβουνε έγκαιρα την αντιϊκή θεραπεία” σημειώνει ο καθηγητής.

κορονοϊόςΓκίκας ΜαγιορκίνηςECDCfront-stories