O κορονοϊός μπορεί να πιέσει ασφυκτικά το ΕΣΥ

Είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας κάθε χρόνο βρίσκεται στα όριά τους κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης αγκομαχώντας να καλύψεις τι ανάγκες που προκύπτουν. Έτσι η επιβάρυνση του ΕΣΥ από πολυάριθμα κρούσματα κορονοϊού φαίνεται ως ένα ενδεχόμενο που τρομάζει τις υγειονομικές αρχές οι οποίες προωθούν αφενός την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, αφετέρου της εξασφάλιση του απαιτούμενου υγειονομικού υλικού.

Είναι λογικό η εξάπλωση του κορονοϊού εκτός Κίνας και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη να προβληματίζουν το Υπουργείο Υγείας, το οποίο με αυστηρά μέτρα και εκατοντάδες ελέγχους για εντοπισμό νέων κρουσμάτων προσπαθεί να φρενάρει την εξάπλωση εντός των συνόρων. Όπως μάλιστα τονίζουν οι επιστήμονες, ότι θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση των κρουσμάτων πριν το τέλος της γρίπης.

Έτσι αμέσως μετά την δημοσίευσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα Κατεπείγοντας Μέτρα αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη δημοσίευση «προσκλήσεων για απευθείας αγορά υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων με σκοπό την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19».
Ειδικότερα το Υπουργείο ζητά να προμηθευτεί για τον εξοπλισμό των υγειονομικών δομών:
8.000.000 τεμάχια Μάσκες απλές χειρουργικές
900.000 ταμάχια Μάσκες FFP2
5.000.000 τεμάχια Καλύμματα Κεφαλής
5.000.000 τεμάχια Γάντια όχι latex
5.000.000 τεμάχια Ποδονάρια Μπότες
50.000 τεμάχια Προστατευτικά ματιών
2.000.000 τεμάχια Μπλούζες αδιάβροχες μιας χρήσης
200.000 τεμάχια Μπλούζες αδιάβροχες χειρουργείου
150.000 τεμάχια Αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα ½ λίτρου.

Παράλληλα στις 28 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη 10 γιατρών, 15 νοσηλευτών και 5 διοικητικών με 4μηνη σύμβαση έργου οι οποίοι θα εργαστούν αρχικά στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΔΥ.
Είχε δε προηγηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΕΟΔΥ με στόχο να συνάψει 3μηνες συμβάσεις με καθεστώς έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών, με 65 γιατρούς, 100 νοσηλευτές, 5 τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων και 30 διασώστες για πλήρωμα ασθενοφόρων.

Έμφαση στους γιατρούς δίνεται στις ειδικότητες παθολόγων-λοιμοξιωλόγων ή πνευμονολόγων και ακολουθούν παιδίατροι και μικροβιολόγοι, προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία αναφοράς καθώς και τα 3 εργαστηριακά κέντρα ελέγχου των δειγμάτων τα οποία θα ενισχυθούν και με 5 τεχνολόγους. Αντίστοιχα θα κατανεμηθούν και οι νοσηλευτές. Επίσης οι διασώστες θα κατανεμηθούν 20 στο ΕΚΑΒ και 10 στο παράρτημα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα περάσουμε στη φάση δύο της εξάπλωσης της νόσου όπου δεν θα έχει νόημα η λήψη των αυστηρών μέτρων απομόνωσης ομάδων πληθυσμού που έχουν εκτεθεί στον ιό. Τα παραδείγματα από άλλες χώρες δείχνουν ότι όντως ο κορονοϊός μπορεί κυριολεκτικά να περνάει «κάτω από τη μύτη μας και να εμφανιστεί η έξαρση μετά 3-5 εβδομάδες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος.

ΕΟΔΥπροσλήψειςΕΣΥκορονοϊός