Ο κορονοϊός «πάγωσε» τη φαρμακευτική πολιτική.

Με εξαίρεση την ολοκλήρωση τις τιμολόγησης νέων φαρμάκων και τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για αιμοσφαιρίνες και κάποια άλλα ελάχιστα σκευάσματα, η φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα φαίνεται να μην κινείται την τρέχουσα περίοδο. Είναι λογικό πως η διαχείριση της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός, απορροφά σχεδόν όλη της ενέργεια του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις για την ενασχόληση με το φάρμακο.

Την ίδια στιγμή, ορατός είναι ο κίνδυνος να σημειωθεί πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φάρμακα, καθώς οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και οι κανόνες που έχουν «επιβληθεί» για όσους έρχονται στην Ελλάδα, από το εξωτερικό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντικό πρόβλημα.

Όσον αφορά στην αποζημίωση φαρμάκων, το μοναδικό γεγονός που πέρασε κάπως στα «ψιλά», είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την άρση των περιορισμών αποζημίωσης για τα φαρμακευτικά σκευάσματα Opdivo, Yervoy, Zelboraf, Cotellic, Mekinist, Tafinlar και Keytruda σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα με τη μετάλλαξη BRAF V600, που είχαν τεθεί στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων και στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, βάσει της σχετικής απόφασης και της εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού για το μεταστατικό μελάνωμα η οποία είχε ισχύ μέχρι και τις 29-2-2020. Από κει και πέρα δεν έχει βγει κάποια θετική λίστα η οποία αναμένονταν από τις αρχές Μαρτίου.

Όσον αφορά στην αγορά, η Κυβέρνηση τονίζει ότι υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα για τη χώρα, όμως αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα, που τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες, θα παραμείνουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της φαρμακευτικής αγοράς, τα αποθέματα που διατηρούνται σε αποθήκες διαρκούν για 3 μήνες το πολύ (στη χειρότερη για ένα μήνα). Από κει και πέρα το πρόβλημα που διαπιστώνεται έχει να κάνει με τις οδικές μεταφορές με φορτηγά. Πολλοί οδηγοί από τις ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουμε φάρμακα αρνούνται να έρθουν στην Ελλάδα καθώς οι δρόμοι μέσω Ιταλίας είναι κομμένοι αλλά και γιατί αν φτάσουν εδώ, υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθούν σε καραντίνα για 14 μέρες.

Η Κυβέρνηση ήδη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει εξαγγείλει την επίταξη ιατροφαρμακευτικού υλικού, ώστε να δεσμεύσει τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων. Από κει και πέρα μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η επιδημία και πόσο καιρό μπορούμε να έχουμε «κλειστά» σύνορα.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι πριν λίγες μέρες, ο ΕΟΦ δημοσίευσε λίστα προσωρινής απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης η οποία περιλαμβάνει 58 σκευάσματα.

μελάνωμαφαρμακευτική πολιτικήαγορά φαρμάκουκορονοϊόςκαραντίνα