Ο οδηγός σας για την βασική αλλά σημαντική φροντίδα του δέρματος κατά της γήρανσης

Ακόμα κι αν δεν έχετε φροντίσει ποτέ το δέρμα σας, δεν είναι αργά να ξεκινήσετε. Το δέρμα σας αρχίζει να γερνάει όταν είστε μόλις στα 20 σας, αν και μπορεί να μην το βλέπετε. Τα αγαπημένα σας προϊόντα μπορεί να μην λειτουργούν πια το ίδιο καλά. Τα γονίδιά σας, οι καθημερινές σας συνήθειες και ο ήλιος προκαλούν αυτές τις αλλαγές. Μην περιμένετε άλλο λοιπόν! Μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε έναν δερματολόγο τώρα πώς μπορείτε να αποκτήσετε πιο λείο και απαλό δέρμα, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό

Επιλέξτε ένα κρεμώδες για ξηρό δέρμα ή ένα χωρίς λιπαρά, που αφρίζει για το λιπαρό δέρμα. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μιλήστε με τον δερματολόγο σας για το πώς να αποφύγετε τον ερεθισμό. Πλύνετε με ζεστό ή δροσερό νερό. Το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τη φυσική υγρασία του δέρματός σας. Στεγνώστε το πρόσωπό σας — μην το τρίβετε.

Ενυδατική κρέμα για το πρόσωπό σας

Προστατεύει και βελτιώνει το δέρμα σας. Ακόμα κι αν έχετε λιπαρό δέρμα ή σπυράκια, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα χωρίς λάδι κάθε μέρα. Εάν έχετε ξηρό δέρμα, μπορεί να χρειαστεί να το βάζετε περισσότερο από μία φορά την ημέρα.

Φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα

Χρειάζεστε αντηλιακή προστασία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν έχει συννεφιά ή μένετε σε εσωτερικό χώρο. Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να περάσουν μέσα από σύννεφα και παράθυρα, ώστε να είστε πάντα εκτεθειμένοι. Πολλές ενυδατικές κρέμες έχουν αντηλιακό. Εάν η δική σας δεν έχει, αναζητήστε μια οθόνη ευρέος φάσματος, που σημαίνει ότι προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. Μην ξεχάσετε να καλύψετε και τα χείλη σας! Και αν ιδρώνετε ή είστε έξω για πολλή ώρα, εφαρμόστε ξανά αντηλιακό για να μείνετε προστατευμένοι.

Πως μπορώ να βάζω τα προϊόντα μου;

Ξεκινήστε με καθαρό δέρμα

Πρωί: Ενυδατική κρέμα, αντηλιακό (αν δεν υπάρχει στην ενυδατική σας κρέμα), μακιγιάζ αν το φοράτε.

Νύχτα: Αντιγηραντικό προϊόν (αν χρησιμοποιείτε), ενυδατική κρέμα χωρίς αντηλιακό.

Καθαρίστε το “νεκρό” δέρμα

Κάντε απολέπιση για να βοηθήσετε το δέρμα σας να λάμψει. Μπορείτε να καθαρίσετε απαλά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με ένα ειδικό προϊόν.  Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, κάντε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, κάντε το μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Εάν έχετε ακμή ή ευαίσθητο δέρμα, μιλήστε με το γιατρό σας. Η απολέπιση μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.

Αποκαλύψτε το “φρέσκο” στρώμα της επιδερμίδας

Ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος έχουν συστατικά που απαλλάσσουν τα νεκρά κύτταρα για να αποκαλύψουν το πιο φωτεινό, πιο φρέσκο ​​δέρμα από κάτω. Τα φάρμακα για την ακμή και τα αντιγηραντικά προϊόντα μπορεί να έχουν σαλικυλικό οξύ ή ρετινοειδή, για παράδειγμα. Μπορείτε επίσης να κάνετε μικροδερμοαπόξεση ή χημικό πίλινγκ για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα. Και τα δύο είναι διαθέσιμα και σε ειδικά καταστήματα αλλά και οι δερματολόγοι μπορούν να σας βοηθήσουν για καλύτερα και πιο ασφαλή αποτελέσματα.

Τι υπάρχει στο Μενού;

Το δέρμα σας λαχταρά καλή διατροφή όπως και το υπόλοιπο σώμα σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν και να προστατεύσουν το δέρμα σας. Οι κρέμες και οι οροί που περιλαμβάνουν βιταμίνες C ή E μπορεί να προστατεύουν από τις βλάβες από τον ήλιο. Αυτά που έχουν βιταμίνες Α ή Β3 μπορεί να είναι σε θέση να διορθώσουν τη βλάβη από τον ήλιο που έχετε ήδη. Φυσικά, πρέπει ακόμα να λαμβάνετε βιταμίνες από τις τροφές.

Το βιολογικό δεν είναι πάντα καλύτερο

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι τα βιολογικά ή εξ ολοκλήρου φυσικά καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι πιο ασφαλή για το δέρμα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να το ερεθίσουν, ειδικά αν το δικό σας είναι ευαίσθητο. Όπως πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος, τα «φυσικά» συστατικά όπως τα φυτικά εκχυλίσματα μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Δοκιμάστε τα πρώτα σε μια λιγότερο αισθητή περιοχή του σώματός σας.

Περιποίηση προσώπου: Διασκεδαστική ή Θεμελιώδης;

Δεν χρειάζεστε κομμωτήριο προσώπου για καλή φροντίδα του δέρματος, αλλά μπορεί να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται πιο λείο και υγιές. Μπορούν επίσης να είναι μια χαλαρωτική απόλαυση. Μια περιποίηση προσώπου κομμωτηρίου θα μπορούσε να περιλαμβάνει καθαρισμό και απολέπιση. Οι περιποιήσεις προσώπου μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμό σε μερικούς ανθρώπους, επομένως θα πρέπει να τις αποφύγετε εάν τείνετε να εμφανίσετε ερυθρότητα ή εξάνθημα μετά.

Είμαι πολύ μεγάλος για ακμή και σπυράκια, σωστά;

Μεγάλωσες, γιατί δεν έχουν φύγει τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα σου; Οι ορμόνες, τα προϊόντα για τα μαλλιά και το άγχος μπορεί να ευθύνονται μεταξύ άλλων λόγων. Ο δερματολόγος ή ένας αισθητικός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι χρειάζεται το δέρμα σας. Ορισμένα προϊόντα έχουν συστατικά που στοχεύουν την ακμή και τα σημάδια γήρανσης.

Συνεχίστε να λάμπετε

  • Μην καπνίζετε. Γερνά το δέρμα σας και ενθαρρύνει τις ρυτίδες.
  • Τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Άσκηση κάθε μέρα. Βοηθά το δέρμα σας ενισχύοντας τη ροή του αίματος. Και η εφίδρωση ξεπλένει τη βρωμιά.
  • Βρείτε τρόπους για να διώξετε το άγχος. Το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο και να επιδεινώσει τα εξανθήματα.
  • Μείνετε μακριά από τον ήλιο.
αντιγήρανσηφροντίδα προσώπουυγεία για το δέρμα