Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο για την πρόληψη της ελονοσίας

Το εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει παρουσιάζοντας ένα εργαλείο που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων παιδιών στην Αφρική κάθε χρόνο.

Η ελονοσία είναι από τις παλαιότερες γνωστές και πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες. Σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, σχεδόν όλοι στην υποσαχάρια Αφρική-ανάμεσά τους 260.000 παιδιά κάτω των 5 ετών.

Το νέο εμβόλιο, που κατασκευάστηκε από την GlaxoSmithKline, προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού να εμποδίσει το Plasmodium falciparum, το πιο θανατηφόρο από τα πέντε παθογόνα της ελονοσίας και το πιο διαδεδομένο στην Αφρική. Το εμβόλιο δεν είναι μόνο το πρώτο για την ελονοσία – είναι το πρώτο που αναπτύχθηκε για οποιαδήποτε παρασιτική ασθένεια.

Σε κλινικές δοκιμές, το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 50 τοις εκατό κατά της σοβαρής ελονοσίας τον πρώτο χρόνο, αλλά έπεσε κοντά στο μηδέν μέχρι το τέταρτο έτος. Και οι δοκιμές δεν μέτρησαν τον αντίκτυπο του εμβολίου στην πρόληψη των θανάτων.  Αλλά η σοβαρή ελονοσία ευθύνεται έως και τους μισούς θανάτους από ελονοσία και θεωρείται «ένας αξιόπιστος εγγύς δείκτης θνησιμότητας», δήλωσε η Δρ Μαίρη Χάμελ, η οποία ηγείται του προγράμματος εφαρμογής του εμβολίου ελονοσίας του ΠΟΥ. 

Μια μελέτη μοντελοποίησης πέρυσι υπολόγισε ότι εάν το εμβόλιο κυκλοφορούσε σε χώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα ελονοσίας, θα μπορούσε να αποτρέψει 5,4 εκατομμύρια κρούσματα και 23,000 θανάτους σε παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο.

Και μια πρόσφατη δοκιμή του εμβολίου σε συνδυασμό με προληπτικά φάρμακα που χορηγήθηκαν σε παιδιά κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής μετάδοσης διαπίστωσε ότι η διπλή προσέγγιση ήταν πολύ πιο αποτελεσματική στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλείας και θανάτου από οποιαδήποτε από τις δύο μεμονωμένες μεθόδους.

Το να έχουμε ένα εμβόλιο ελονοσίας που είναι ασφαλές, μέτρια αποτελεσματικό και έτοιμο για διανομή είναι “ένα ιστορικό γεγονός”, δήλωσε ο Δρ Pedro Alonso, διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος ελονοσίας του ΠΟΥ.

Τα παράσιτα είναι πολύ πιο πολύπλοκα από τους ιούς ή τα βακτήρια και η αναζήτηση εμβολίου κατά της ελονοσίας έχει ξεκινήσει εδώ και εκατό χρόνια, πρόσθεσε: «Είναι τεράστιο άλμα από την άποψη της επιστήμης να έχουμε ένα εμβόλιο πρώτης γενιάς κατά ενός ανθρώπινου παρασίτου».

Το παράσιτο της ελονοσίας είναι ένας ιδιαίτερα ύπουλος εχθρός, επειδή μπορεί να χτυπήσει το ίδιο άτομο ξανά και ξανά. Σε πολλά μέρη της υποσαχάριας Αφρικής, ακόμη και εκεί όπου οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται κάτω από δίχτυα που έχουν υποστεί θεραπεία με εντομοκτόνα, τα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο έξι επεισόδια ελονοσίας το χρόνο . Ακόμα και όταν η ασθένεια δεν είναι θανατηφόρα, η επανειλημμένη επίθεση στο σώμα τους μπορεί να τα αφήσει αδύναμα και ευάλωτα σε άλλα παθογόνα, αλλάζοντας μόνιμα το ανοσοποιητικό σύστημα.

“Η πρόοδος κατά της ελονοσίας έχει σταματήσει πραγματικά τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, ιδιαίτερα σε μερικές από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο”, δήλωσε η Ashley Birkett, επικεφαλής προγραμμάτων ελονοσίας στο PATH, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην παγκόσμια υγεία.  Με το νέο εμβόλιο, “υπάρχει πιθανότητα για πολύ, πολύ σημαντικό αντίκτυπο “, δήλωσε ο Δρ Birkett.

Ονομάζεται Mosquirix, το νέο εμβόλιο χορηγείται σε τρεις δόσεις μεταξύ ηλικιών 5 και 17 μηνών και μια τέταρτη δόση περίπου 18 μήνες αργότερα. Μετά τις κλινικές δοκιμές, το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε τρεις χώρες – Κένυα, Μαλάουι και Γκάνα – όπου ενσωματώθηκε σε ρουτίνα προγράμματα ανοσοποίησης.

Περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε αυτές τις χώρες, φτάνοντας σε περισσότερα από 800.000 παιδιά. Αυτό ανέβασε το ποσοστό των παιδιών που προστατεύονται από την ελονοσία με κάποιο τρόπο σε περισσότερο από 90 % από λιγότερο από 70 %, είπε ο Δρ Hamel.

Αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα εργασίας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα ελονοσίας, επιδημιολογίας και στατιστικών για την υγεία των παιδιών, καθώς και η συμβουλευτική ομάδα εμβολίων του ΠΟΥ, συναντήθηκαν για να εξετάσουν τα δεδομένα από τα πιλοτικά προγράμματα και να κάνουν την επίσημη σύστασή τους στον Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικό διευθυντή του ΠΟΥ

Το επόμενο βήμα είναι να καθορίσει η Gavi, η παγκόσμια συμμαχία εμβολίων, ότι το εμβόλιο είναι μια αξιόλογη επένδυση. Εάν το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει το εμβόλιο – δεν είναι εγγυημένο, δεδομένης της μέτριας αποτελεσματικότητας του εμβολίου και των πολλών ανταγωνιστικών προτεραιοτήτων – ο Gavi θα αγοράσει το εμβόλιο για τις χώρες που το ζητούν, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Αλλά όπως και με τον Covid-19, τα προβλήματα με την παραγωγή και την προμήθεια εμβολίων θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά την πρόοδο. Και η πανδημία έχει επίσης εκτρέψει τους πόρους και την προσοχή από άλλες ασθένειες, δήλωσε ο Deepali Patel, ο οποίος ηγείται προγραμμάτων εμβολίων κατά της ελονοσίας στο Gavi.  «Θα πρέπει πραγματικά να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο έτος όσον αφορά το πότε οι χώρες θα είναι έτοιμες να υιοθετήσουν όλες αυτές τις άλλες προτεραιότητες».

 

Πηγή: NYTIMES

ελονοσίαGlaxoSmithKline Plcfront-storiesεμβόλιο ελονοσίαςMosquirix