Ο παιδίατρος, Κώστας Νταλούκας, μας μιλά για την αξία του εμβολιασμού

Γράφει ο Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Η κρίσιμη χρησιμότητα των εμβολίων

Στα χρονικά της ιστορίας της ιατρικής, λίγες παρεμβάσεις είχαν τόσο βαθύ αντίκτυπο στη δημόσια υγεία όσο τα εμβόλια. Από την εξάλειψη θανατηφόρων ασθενειών έως τον μετριασμό της σοβαρότητας των ασθενειών, τα εμβόλια αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της προληπτικής ιατρικής.

Από το 2024, έχουν περάσει περίπου 228 χρόνια, όταν ο Έντουαρντ Τζένερ, ένας Άγγλος γιατρός, εμβολίασε ένα νεαρό αγόρι ονόματι James Phipps με τον ιό της ευλογιάς, που πήρε από άρρωστη αγελάδα, για να το προστατεύσει από την ευλογιά. Αυτό το πρωτοποριακό γεγονός σηματοδότησε την έναρξη του εμβολιασμού ως ιατρικής πρακτικής.

Ωστόσο, παρά την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια έχουν πέσει θύματα της αποτελεσματικότητάς τους και βρίσκονται μπλεγμένα σε μια δίνη παραπληροφόρησης και σκεπτικισμού.

Διαχωρίζοντας την πραγματικότητα από τη μυθοπλασία

Καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα Εμβολιασμού, είναι επιτακτική ανάγκη να επιβεβαιώσουμε την εγκυρότητα των εμβολίων και να υπογραμμίσουμε τον αναντικατάστατο ρόλο τους στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της ανθρωπότητας.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τοπίο των εμβολιασμών είναι η διάδοση των μύθων και των παρανοήσεων. Από τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί τοξικότητας των εμβολίων έως τις λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, η παραπληροφόρηση απειλεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα προγράμματα εμβολιασμού. Ωστόσο, ένας απίστευτα ισχυρός και μεγάλος όγκος επιστημονικών δεδομένων υποστηρίζει απερίφραστα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τα εμβόλια υποβάλλονται σε αυστηρές δοκιμές και έλεγχο πριν εγκριθούν για δημόσια χρήση. Οι κλινικές δοκιμές. στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες συμμετέχοντες, αξιολογούν τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας ότι μόνο τα εμβόλια που πληρούν αυστηρά πρότυπα εγκρίνονται για χορήγηση. Επιπλέον, τα συστήματα επιτήρησης μετά την κυκλοφορία των εμβολίων παρακολουθούν συνεχώς την ασφάλεια των εμβολίων, εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας ταχέως τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα. Δεκαετίες ερευνών πιστοποιούν το συντριπτικό προφίλ ασφάλειας των εμβολίων, με τις σπάνιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις να αντισταθμίζονται κατά πολύ από τα οφέλη του εμβολιασμού.

Οχύρωση κατά των ασθενειών

Πέρα από την προστασία των ατόμων, τα εμβόλια μέσω της ανοσίας της αγέλης, προστατεύουν την δημόσια υγεία θωρακίζοντας τους ευάλωτους πληθυσμούς από τις ολέθριες επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών. Ανοσοποιώντας μια κρίσιμη μάζα του πληθυσμού, τα εμβόλια δημιουργούν ένα συλλογικό φράγμα κατά της εξάπλωσης των παθογόνων μικροοργανισμών, ανακόπτοντας αποτελεσματικά τις αλυσίδες μετάδοσης. Αυτή η κοινοτική άμυνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που δεν μπορούν να λάβουν εμβόλια για ιατρικούς λόγους, όπως η πάρα πολύ μικρή ηλικία, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι αλλεργίες κα.

Η ιστορία μαρτυρεί τη μεταμορφωτική δύναμη της ανοσίας της αγέλης στην εξάλειψη των άλλοτε πανταχού παρόντων καταστρεπτικών για τον άνθρωπο λοιμώξεων, που αποτελούσαν μάστιγα για την ανθρωπότητα. Ασθένειες όπως η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα, οι οποίες κάποτε προκαλούσαν φόβο, πόνο, αναπηρίες και θανάτους έχουν περάσει στα χρονικά της ιστορίας χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες εμβολιασμού. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα των ασθενειών αυτών να επανεμφανίζονται υπογραμμίζει την ευθραυστότητα της ανοσίας της αγέλης και την επιτακτική ανάγκη διατήρησης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Προσαρμογή των στρατηγικών εμβολιασμού στις σύγχρονες προκλήσεις

Καθώς αντιμετωπίζουμε τις πολυπλοκότητες ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου, οι στρατηγικές εμβολιασμού πρέπει να εξελίσσονται για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών. Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε την ανάγκη για ευέλικτα πλαίσια ανάπτυξης και διανομής εμβολίων ικανά να ανταποκρίνονται σε ταχέως εξελισσόμενα παθογόνα. Μέσω πρωτοφανούς συνεργασίας και καινοτομίας, οι επιστήμονες πέτυχαν το αξιοσημείωτο κατόρθωμα της ανάπτυξης πολλαπλών εμβολίων COVID-19 σε χρόνο ρεκόρ, προσφέροντας έναν φάρο ελπίδας μπροστά στις αντιξοότητες.

Επιπλέον, η διστακτικότητα και ο εφησυχασμός όσον αφορά τα εμβόλια αποτελούν τρομερά εμπόδια για την επίτευξη της βέλτιστης εμβολιαστικής κάλυψης. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί πολύπλευρες προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν την εμπλοκή της κοινότητας, την εκπαίδευση και τη διαφανή επικοινωνία. Η ενδυνάμωση των ατόμων με ακριβείς πληροφορίες και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην επιστήμη είναι απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της προώθησης μιας κουλτούρας αποδοχής και συμμόρφωσης με τα εμβόλια.

Διατηρώντας την κληρονομιά του εμβολιασμού

Καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα Εμβολιασμού, ας επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε την κληρονομιά του εμβολιασμού. Πρέπει να απορρίψουμε την παραπληροφόρηση και τον σκεπτικισμό, αγκαλιάζοντας την επιστημονική γνώση και συναίνεση, σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δίνοντας προτεραιότητα στον εμβολιασμό ως θεμελιώδη πυλώνα της δημόσιας υγείας, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ένα μέλλον όπου οι ασθένειες, που μπορούν να προληφθούν, θα ανήκουν στα χρονικά της ιστορίας και η υγεία και η ευημερία όλης της ανθρωπότητας θα διασφαλίζονται.

Σύμφωνα με τα λόγια του Dr. Jonas Salk, του πρωτοπόρου ιολόγου που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας,

“Η ελπίδα βρίσκεται στα όνειρα, στη φαντασία και στο θάρρος εκείνων που τολμούν να κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα”.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είμαστε μπροστά στην ανακάλυψη και την εφαρμογή πολλών νέων εμβολίων που υπόσχονται να απαλλάξουν τα παιδιά και τον άνθρωπο όχι μόνο από λοιμώδη νοσήματα αλλά και από κακοήθειες και αυτοάνοσα.

Ας τολμήσουμε να ονειρευτούμε έναν κόσμο όπου τα εμβόλια θα εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους να εξαλείψουν τις ασθένειες και να προωθήσουν μια πιο υγιή, πιο δίκαιη κοινωνία. Σε αυτή την Ημέρα Εμβολιασμού και όχι μόνο, ας είμαστε ενωμένοι στην απόφασή μας να προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωτικότητα των μελλοντικών γενεών μέσω της δύναμης του εμβολιασμού.

εμβολιασμόςεμβόλιαfront-storiesΚώστας Νταλούκας