Ο πρώτος ζωντανός οργανισμός με ανασχεδιασμένο DNA

Επίτευγμα – ορόσημο στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας. Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο ζωντανό οργανισμό, με πλήρως ανασχεδιασμένο DNA.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα συνθετικής βιολογίας Jason Chin, «έγραψαν» ξανά το DNA του γνωστού βακτηρίου E.coli, δημιουργώντας ένα συνθετικό γονιδίωμα τετραπλάσιο σε μέγεθος και πολύ πιο πολύπλοκο σε σχέση με αυτό της φύσης ή οποιοδήποτε άλλο συνθετικό γονιδίωμα στο παρελθόν.

Το συνθετικό DNA δημιουργήθηκε στο εργαστήριο και μετά εισήχθη σταδιακά στο βακτήριο E.coli, αντικαθιστώντας τελικά πλήρως τα φυσικά γονίδια με συνθετικά. Η όλη διαδικασία διήρκεσε δυο χρόνια.

Το πλήρως ανασχεδιασμένο βακτήριο επέζησε. Οι αποικίες των εν λόγω συνθετικών βακτηρίων είναι ζωντανές και αναπτύσσονται, αν και έχουν ασυνήθιστο σχήμα και αναπαράγονται πιο αργά από ό,τι συνήθως.

Το νέο κατά 100% ανασχεδιασμένο συνθετικό γονιδίωμα διαθέτει τέσσερα εκατομμύρια βάσεις και η εκτύπωσή του καταλαμβάνει 970 σελίδες Α4.

Τα κύτταρά του λειτουργούν με νέους βιολογικούς κανόνες, παράγοντας γνωστές πρωτεΐνες, αλλά με ανθρωπογενή γενετικό κώδικα. Το επίτευγμα μπορεί μια μέρα να οδηγήσει σε συνθετικούς οργανισμούς που, σαν «ζωντανά εργοστάσια», θα παράγουν νέου τύπου φάρμακα ή άλλα πολύτιμα μόρια.

Το 2010 επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο εν μέρει συνθετικό γονιδίωμα ενός μικροοργανισμού (Mycoplasma mycoides), που διέθετε ένα εκατομμύριο βάσεις (τα «γράμματα» του γενετικού αλφαβήτου).

E.coli