Ο RSV προκαλεί 1 στους 50 θανάτους σε παιδιά κάτω των 5 ετών: Μελέτη

Μια νέα μελέτη εκτιμά ότι 1 στους 50 θανάτους κατά τα άλλα υγιών παιδιών κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο οφείλεται σε έναν κοινό ιό που επικρατεί επί του παρόντος στις ΗΠΑ: τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή τον RSV. Και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, 1 στα 56 μωρά που γεννιούνται στην ώρα τους και είναι υγιή θα νοσηλευτεί με RSV τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών.

Ο ιός είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα πρόωρα και ιατρικά εύθραυστα μωρά, αλλά προκαλεί «σημαντικό βάρος ασθενειών στα βρέφη παγκοσμίως», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine.

Άλλη έρευνα εξέτασε τον αριθμό των παιδιών με προϋπάρχουσες παθήσεις που νοσηλεύονται με RSV, αλλά η νέα μελέτη είναι από τις πρώτες που εξετάζει τους αριθμούς σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά.

«Αυτό είναι το μικρότερου κινδύνου μωρό που νοσηλεύεται για αυτό, οπότε πραγματικά, οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι νομίζω ότι κάποιοι θα μάντευαν», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Λούις Μποντ, καθηγητής παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Wilhelmina Children’s Hospital στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Ο Bont είναι επίσης ο ιδρυτικός πρόεδρος του ιδρύματος ReSViNET, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στη μείωση του παγκόσμιου βάρους της μόλυνσης από RSV.

Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε μια μελέτη που εξέτασε τον αριθμό των περιπτώσεων RSV σε 9.154 βρέφη που γεννήθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2017 και Απριλίου 2020 και παρακολουθήθηκαν για τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Τα μωρά έλαβαν φροντίδα σε κέντρα υγείας σε όλη την Ευρώπη.

Περίπου 1 στα 1.000 παιδιά στη μελέτη μεταφέρθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας για να λάβουν βοήθεια στην αναπνοή από έναν μηχανικό αναπνευστήρα. Αυτή η φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας: Σε μέρη του κόσμου όπου υπάρχει έλλειψη νοσοκομειακής περίθαλψης, ο κίνδυνος θανάτου είναι σημαντικός.

«Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων με RSV συμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο Bont. «Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η θνησιμότητα είναι πραγματικά σπάνια, και αν συμβεί, είναι ουσιαστικά μόνο σε όσους έχουν σοβαρές συννοσηρότητες. Αλλά στα περισσότερα μέρη στον κόσμο, δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας».

Παγκοσμίως, ο RSV είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, μετά την ελονοσία. Μεταξύ 100.000 και 200.000 μωρών πεθαίνουν από τον ιό κάθε χρόνο.

Υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι από RSV σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά ο ιός εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική νοσηρότητα και ακόμη και η νοσηλεία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, δήλωσε η Δρ. Kristina Deeter, πρόεδρος της παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Ρίνο και ειδικευμένη γιατρός για την παιδιατρική εντατικής θεραπείας στον Όμιλο Pediatrix Medical.

«Είτε πρόκειται απλώς για τραυματικά ψυχοκοινωνικά, συναισθηματικά ζητήματα μετά τη νοσηλεία ή ακόμα και για πιο ευάλωτους πνεύμονες – μπορεί να αναπτύξετε άσθμα αργότερα, για παράδειγμα, εάν είχατε μια πολύ σοβαρή λοίμωξη σε νεαρή ηλικία – μπορεί να βλάψει μόνιμα τους πνεύμονές σας. », είπε η Deeter, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. «Είναι ακόμα ένας σημαντικός ιός στον κόσμο μας και κάτι στο οποίο εστιάζουμε πραγματικά. Είναι σαν το ψωμί και το βούτυρο μιας παιδιατρικής ΜΕΘ».

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης γνωρίζουν ότι ο Νοέμβριος έως τον Μάρτιο είναι η παραδοσιακή «εποχή των ιών» και πρέπει να προγραμματίσουν ανάλογα για τον RSV και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον RSV σε υγιή μωρά, οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια και τις θεραπείες σημαίνουν ότι η βοήθεια θα μπορούσε να είναι καθ’ οδόν για πολυσύχναστα νοσοκομεία.

Υπάρχει μόνο μία θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς που έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις ή που γεννήθηκαν πρόωρα. Είναι διαθέσιμο από το 1998 και έχει κάνει σημαντική διαφορά.

Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς των βρεφών για να αποτρέψουν τον RSV, είπε ο Δρ Priya Soni, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Cedars Sinai Medical Center. Είναι οι απλές συμπεριφορές που γνωρίζουν όλοι από την πανδημία του Covid-19: Πλένετε καλά τα χέρια σας, μείνετε σπίτι εάν είστε άρρωστοι και κρατήστε τις επιφάνειες καθαρές.

Ο ιός είναι λίγο πιο ανθεκτικός σε σκληρές επιφάνειες, επομένως ο καθαρισμός αυτών των επιφανειών και το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό με το RSV, καθώς και τον περιορισμό της έκθεσης του παιδιού σε μολυσμένες αναπνευστικές εκκρίσεις και σταγονίδια συνολικά.

Τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που παθαίνουν RSV τους πρώτους μήνες της ζωής δείχνουν πόσο σημαντικό θα είναι να υπάρχει μια στρατηγική εμβολιασμού για τις έγκυες γυναίκες.

RSVαναπνευστικός συγκυτιακός ιόςιός RSV