O ρυθμός Groovy βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα

Ο χορός  μια παγκόσμια ανθρώπινη δραστηριότητα. Τώρα, όμως, ερευνητές από την Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι ο χορός δεν σας κάνει μόνο να νιώθετε καλά, αλλά ενισχύει και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο  Scientific Reports , ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba αποκάλυψαν ότι η μουσική με groove, γνωστή ως groove music, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την εγκεφαλική δραστηριότητα σε συμμετέχοντες που είναι εξοικειωμένοι με τη μουσική.

Η μουσική που προκαλεί την αίσθηση του groove μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ευχαρίστησης και να ενισχύσει τα επίπεδα διέγερσης συμπεριφοράς. Η άσκηση, η οποία έχει παρόμοια θετικά αποτελέσματα, είναι γνωστό ότι ενισχύει την εκτελεστική λειτουργία. Κατά συνέπεια, αυτό μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα όταν ακούς groove μουσικής.

Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει την επίδραση της groove μουσικής στην εκτελεστική λειτουργία ή την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία, όπως ο αριστερός ραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός (l-DLPFC), τον οποίο οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Tsukuba στόχευαν να αντιμετωπίσουν.

«Οι ρυθμοί Groove προκαλούν αισθήσεις groove και θετικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Ωστόσο, το αν επηρεάζουν την εκτελεστική λειτουργία είναι άγνωστο», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Hideaki Soya.

«Συνεπώς, στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιήσαμε απεικόνιση εγκεφάλου για να αξιολογήσουμε τις αντίστοιχες αλλαγές στην εκτελεστική λειτουργία και μετρήσαμε τις ατομικές ψυχολογικές αποκρίσεις στη μουσική groove».

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν λειτουργική φασματοσκοπία κοντά στο υπέρυθρο (fNIRS) με εργασία αντιστοίχισης χρώματος-λέξεων για να εξετάσουν την ανασταλτική εκτελεστική λειτουργία πριν και μετά την ακρόαση μουσικής. Διεξήγαγαν επίσης μια έρευνα σχετικά με την υποκειμενική εμπειρία της ακρόασης groove μουσικής.

«Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», εξηγεί ο καθηγητής Soya. «Διαπιστώσαμε ότι ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση groove και την αίσθηση της καθαρότητας».

Στην πραγματικότητα, αυτές οι ψυχολογικές αποκρίσεις στην ακρόαση του ρυθμού groove θα μπορούσαν να προβλέψουν αλλαγές στην εκτελεστική λειτουργία και στη δραστηριότητα l-DLPFC.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι ατομικές διαφορές στις ψυχολογικές αποκρίσεις στη μουσική groove ρυθμίζουν τις αντίστοιχες επιδράσεις στην εκτελεστική λειτουργία. Ως εκ τούτου, οι επιδράσεις του ρυθμού αυλάκωσης στην ανθρώπινη γνωστική απόδοση μπορεί να επηρεαστούν από την εξοικείωση ή την ικανότητα επεξεργασίας παλμών», λέει ο καθηγητής Soya.

Οι στρατηγικές για τη βελτίωση της εκτελεστικής λειτουργίας έχουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών, από την πρόληψη της άνοιας σε ηλικιωμένους μέχρι τη βοήθεια των εργαζομένων να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Επιπλέον, τα θετικά αποτελέσματα της groove μουσικής στην εκτελεστική λειτουργία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα των θετικών συναισθημάτων και του ρυθμικού συγχρονισμού.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθούν τα πολλά θετικά οφέλη του χορού ή οποιασδήποτε μορφής άσκησης που διεξάγεται ενώ ακούτε μουσική. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την ανάπτυξη εφαρμογών για αυτές τις νέες πληροφορίες.

 

Διαβάστε ακόμα: 

Νέα έρευνα: Πώς ο χορός με μουσική μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον

Μουσική