Ο Σεπτέμβριος της μεγάλης αγωνίας: Διπλός προβληματισμός για διασωληνωμένους και ανεμβολίαστους

Mε τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού να παραμένει ανεμβολίαστο και με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται σταθερά, επιδημιολόγοι και κυβέρνηση παρακολουθούν με μεγάλο προβληματισμό την εξέλιξη της πανδημίας και ο Σεπτέμβριος γίνεται ο μήνας της μεγάλης αγωνίας.

Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά, χθες έφθασαν στους 263, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται επίσης (33 χθες και 47 προχθές), ενώ από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι συνολικά οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 180% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Μη εμβολιασμένο πάνω από το 40% του πληθυσμού

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής ότι είναι διπλά εμβολιασμένοι 5.715.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 54,5% του γενικού πληθυσμού. Εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση είναι λίγο περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 57,3% του γενικού πληθυσμού.

Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν ότι σχεδόν το 45% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο την ώρα που καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα, ανοίγουν τα σχολεία και γεμίζουν οι κλίνες ΜΕΘ-covid των νοσοκομείων. Και οι αριθμοί δεν εμπνέουν αισιοδοξία ούτε για την συνέχεια. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τα νέα ραντεβού που έχουν κλειστεί το τελευταίο δεκαήμερο για πρώτη δόση εμβολιασμού είναι 164.000 – ήτοι, εάν δεν αυξηθούν θεαματικά οι ρυθμοί ο στόχος για 7.000.000 εμβολιασμένους Ελληνες, έστω και μερικώς, ως το τέλος Σεπτεμβρίου δείχνει άπιαστος.

Εισηγήσεις για νέα μέτρα

Η εικόνα αυτή δεν φέρνει μόνον προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και εισηγήσεις για νέας μορφής περιοριστικά μέτρα, που δεν θα παραπέμπουν μεν σε γενικό lockdown αλλά θα συγκρατήσουν την κινητικότητα προκειμένου να αποτραπεί έκρηξη της πανδημίας και κλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ μόλις κρυώσει ο καιρός και αυξηθεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους – είτε πρόκειται για τα σχολεία, είτε για εμπορικά καταστήματα κ.λ.π.

Τα δύο σενάρια

Το πρώτο σκέλος αυτών των εισηγήσεων αφορά τους ανεμβολίαστους. Εδώ έχει ανέβει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η επαναφορά του click away για τις αγορές από καταστήματα λιανικής, αλλά ζυγίζονται σοβαρά οι πιθανές αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο.

Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει και πιο προωθημένη εισήγηση – εκείνη μιας προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα στις νεώτερες ηλικίας όπου καταγράφονται και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, το σενάριο που έχει μπει στο τραπέζι είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12, ή και τις 11 το βράδυ, μόλις ανοίξουν τα σχολεία και για ένα σχετικά σύντομο διάστημα προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει «κλειδώσει» και, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση απεύχεται το ενδεχόμενο να βρεθεί στην ανάγκη να τα εφαρμόσει. Ταυτόχρονα όμως και τίποτα δεν αποκλείεται, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του αριθμού των διασωληνωμένων και της αντοχής του ΕΣΥ.

Πέρσι, στην κορύφωση του πανδημικού κύματος το ΕΣΥ έφθασε στα όριά του με 850 διασωληνωμένους ασθενείς covid. Σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων αγγίζει τους 350 και ουδείς μπορεί να προβλέψει που μπορεί να βρίσκεται στα τέλη του μήνα.

ΕΣΥΜΕΘCovid-19διασωληνωμένοιfront-storiesανεμβολίαστοιαρνητές εμβολίων