Ο θηλασμός οδηγεί σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση του βρέφους στα πρώτα στάδια της ζωής (έρευνα)

Νέα έρευνα: Ο θηλασμός έστω για μικρό διάστημα οδηγεί σε χαμηλότερη πίεση του βρέφους στα πρώτα στάδια της ζωής

Τα μωρά που θήλασαν, ακόμη και για λίγες μέρες, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ως νήπια και αυτές οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση μπορεί να μεταφραστούν σε βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και των αγγείων μακροπρόθεσμα κατά την ενήλικη ζωή,  σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη 21/7 στο Journal of the American Heart Association.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και στην παιδική ηλικία. Μελέτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι ο θηλασμός σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικο ζωή. Ωστόσο, η διάρκεια του θηλασμού που απαιτείται για την επίτευξη καρδιαγγειακού οφέλους δεν ήταν σαφής.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί τη σχέση του θηλασμού στις πρώτες μέρες της ζωής και της αρτηριακής πίεσης στην πρώιμη παιδική ηλικία”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kozeta Miliku, MD, Ph.D., υπεύθυνη κλινικής επιστήμης της μελέτης CHILD και μετά -διδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο του Καναδά.

“Τα βρέφη που έλαβαν ακόμη και μια σχετικά μικρή ποσότητα του πρώιμου μητρικού γάλακτος της μητέρας τους, γνωστό και ως πρωτόγαλα, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε ηλικία 3 ετών, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θηλάζονταν ή όταν έλαβαν άλλες συμπληρωματικές τροφές”.

Το πρωτόγαλα είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες, ανοσολογικά συστατικά και βλαστικά κύτταρα που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τα νεογέννητα και βρίσκονται μόνο στο ανθρώπινο μητρικό γάλα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την τρέχουσα καναδική μελέτη CHILD Cohort – μια μελέτη πάνω από 3.000 παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 2009-2012 και από τότε παρακολουθούνται για να ανιχνευθεί το πώς η εμπειρία της πρώιμης ζωής διαμορφώνει την υγεία και την ανάπτυξη. Ανέλυσαν πληροφορίες για τη διατροφή των βρεφών που συλλέχθηκαν από αρχεία νοσοκομείων και ερωτηματολόγια φροντιστών για σχεδόν 2.400 παιδιά.

Μεταξύ αυτών των παιδιών, το 98% θήλαζε σε κάποιο βαθμό, συμπεριλαμβανομένου του 4% που έλαβαν «πρόωρο περιορισμένο θηλασμό» που ορίστηκε ως λίγος θηλασμός κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο. Μόνο το 2% των παιδιών στη μελέτη δεν θηλάστηκαν καθόλου.

Μεταξύ των παιδιών που θήλασαν, το 78% θηλάστηκε για έξι ή περισσότερους μήνες και το 62% έλαβε αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον τρεις μήνες. Ο αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει πως το βρέφος τρέφεται μόνο με μητρικό γάλα, χωρίς άλλα τρόφιμα ή υγρά από τη γέννηση. Κατά μέσο όρο, οι μητέρες που δεν θήλασαν ήταν νεότερες, με περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε τα ακόλουθα:

  • Σε ηλικία 3 ετών, τα παιδιά που δεν θήλασαν είχαν υψηλότερες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης (μέσος όρος 103/60 mm Hg), σε σύγκριση με εκείνα που θήλασαν με οποιαδήποτε διάρκεια (μέσος όρος 99/58 mm Hg).
  • Μεταξύ των βρεφών που έλαβαν περιορισμένο μόνο πρόωρο θηλασμό, στο νοσοκομείο ως νεογέννητα, οι μετρήσεις αρτηριακής πίεσης ήταν επίσης χαμηλότερες (μέσος όρος 99/57 mm Hg) σε σύγκριση με εκείνα που δεν θηλάστηκαν ποτέ (μέσος όρος 103/60 mm Hg).
  • Η αρτηριακή πίεση μεταξύ των μικρών παιδιών που είχαν θηλάσει ήταν χαμηλότερη, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος στην ηλικία των 3 ετών ή τους παράγοντες κοινωνικής υγείας, υγείας ή τρόπου ζωής της μητέρας τους
  • Η αρτηριακή πίεση ήταν επίσης χαμηλότερη μεταξύ των νηπίων που είχαν θηλάσει, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θηλάζονταν ή εάν έλαβαν άλλη συμπληρωματική διατροφή και τρόφιμα.

“Τα οφέλη του διαρκούς και αποκλειστικού θηλασμού είναι καλά τεκμηριωμένα σε πολλές πτυχές της γενικότερης υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών λοιμώξεων και των γαστρεντερικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, καθώς και χρόνιες καταστάσεις όπως το άσθμα και η παχυσαρκία αργότερα στη ζωή”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Μέγκαν Αζάντ, αναπληρώτρια διευθύντρια  της CHILD Cohort Study, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής και παιδικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Παιδικών Νοσοκομείων της Μανιτόμπα στο Γουίνιπεγκ του Καναδά.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι για καρδιαγγειακά αποτελέσματα όπως η αρτηριακή πίεση, ακόμη και μια σύντομη περίοδος θηλασμού μπορεί να είναι ευεργετική. Αυτό αναδεικνύει το πρωτόγαλα ως βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση αναπτυξιακών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της νεογέννητης περιόδου. Για πολλούς λόγους, ο συνεχής θηλασμός πρέπει να υποστηρίζεται έντονα, και είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι «κάθε σταγόνα μετράει», ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες πρώτες ημέρες της ζωής».

“Οι γιατροί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη σημασία της εκπαίδευσης των νέων μητέρων σχετικά με το θηλασμό και την παροχή άμεσης υποστήριξης μετά τον τοκετό μετά τη γαλουχία”, δήλωσε η Αζάντ.

 

θηλασμόςμητρικός θηλασμόςfront-stories