Ο ύπνος μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία της καρδιάς, με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα

Αν θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή, προσθέστε μια καλή ξεκούραση στη λίστα των υποχρεώσεων σας, λέει μια νέα μελέτη.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο Νο 1 δολοφόνος στη χώρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Κάποιος στις ΗΠΑ πεθαίνει από καρδιαγγειακή νόσο κάθε 34 δευτερόλεπτα.

Τον Ιούνιο, η American Heart Association πρόσθεσε τη διάρκεια του ύπνου στη λίστα ελέγχου της καρδιαγγειακής υγείας, που τώρα ονομάζεται «Life’s Essential 8». Αυτές οι επιστημονικές οδηγίες δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν όλους τους Αμερικανούς να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους:.

  1. Διακοπή καπνίσματος
  2. Υγιεινή διατροφή
  3. Τακτική άσκηση
  4. Διαχείριση του βάρους
  5. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  6. Έλεγχος χοληστερόλης
  7. Ρύθμιση (μείωση) του σακχάρου στο αίμα
  8. Καλός ύπνος.  

Η έρευνα, από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, δείχνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για την καρδιαγγειακή υγεία είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακής νόσου ενός ατόμου, εάν περιλαμβάνουν ύπνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία ύπνου από 2.000 ενήλικες μέσης ηλικίας ή μεγαλύτερης ηλικίας σε μια συνεχιζόμενη αμερικανική μελέτη για καρδιαγγειακές παθήσεις και παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που ονομάζεται Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis ή MESA.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε λεπτομερή έρευνα ύπνου. Συμπλήρωσαν έρευνες ύπνου, φορούσαν μια συσκευή που μετρούσε τον ύπνο τους για επτά ημέρες και έκαναν μια ολονύκτια μελέτη στην οποία οι επιστήμονες μπορούσαν να παρατηρήσουν τον τρόπο που κοιμούνταν.

Οι κακές συνήθειες ύπνου «είναι πανταχού παρούσες» μεταξύ των Αμερικανών, λέει η μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στη μελέτη. Περίπου το 63% από αυτούς βρέθηκε να κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα και το 30% κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες. Η βέλτιστη διάρκεια ύπνου για έναν ενήλικα είναι μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα, σύμφωνα με το CDC .

Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα είχαν περισσότερες πιθανότητες για «χαμηλή αποτελεσματικότητα ύπνου», ακανόνιστες συνήθειες ύπνου, υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπνική άπνοια. Συγκεκριμένα, σχεδόν τα μισά άτομα στη μελέτη είχαν μέτρια έως σοβαρή άπνοια ύπνου. Περισσότερο από το ένα τρίτο ανέφερε συμπτώματα αϋπνίας και το 14% ανέφερε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες είχαν υψηλότερο επιπολασμό παραγόντων κινδύνου καρδιοπάθειας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Άλλες έρευνες έχουν δείξει επίσης συνδέσεις μεταξύ του σύντομου ύπνου και των χρόνιων ασθενειών που θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν την υγεία της καρδιάς.

«Ο κακός ύπνος συνδέεται επίσης με άλλες κακές συμπεριφορές υγείας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Νουρ Μακαρέμ, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Mailman School of Public Health. Αυτές οι κακές συμπεριφορές υγείας συμβάλλουν επίσης στην κακή υγεία της καρδιάς.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά συχνά έχουν κακή διατροφή , είπε ο Makarem. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο ότι ο ύπνος είναι μια διαδικασία αποκατάστασης που, μεταξύ άλλων, παράγει και ρυθμίζει ορμόνες που μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι ή πεινασμένοι. Όταν αυτές οι ορμόνες ξεφύγουν, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο και να αναζητάτε τροφές πλούσιες σε θερμίδες που σας δίνουν γρήγορη ενέργεια.

Ο κακός ύπνος συνδέεται επίσης με χαμηλότερη ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα, είπε ο Makarem.

«Τόσο η κακή διατροφή όσο και η έλλειψη άσκησης, φυσικά, αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις», είπε. «Έτσι, ο ύπνος σχετίζεται με πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και με ψυχολογικούς παράγοντες κινδύνου».

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και τους κινδύνους κατάθλιψης, τα οποία επηρεάζουν επίσης την υγεία της καρδιάς.

«Με λίγα λόγια, ο ύπνος σχετίζεται με κλινικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κακός ύπνος θα αυξήσει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής νόσου», πρόσθεσε ο Makarem.

μακροζωίαυγιεινή διατροφήυγεία της καρδιάςκαλός ύπνοςπροστασία από καρδιολογικά προβλήματα