Οι 2 στους 10 Έλληνες πλήρως εμβολιασμένοι το τέλος του Μάη

Με ιδιαίτερα καλούς ρυθμούς κινείται το πρόγραμμα εμβολιασμώνΠρόγραμμα Ελευθερία– καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν 113.077 εμβολιασμοί ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 4.405.618 δόσεις εμβολίων. Στους 2.836.987 πολίτες έχουν λάβει μόνο μία δόση και 1.624.604 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, μέχρι τις 31 Μαΐου η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε κάνει περισσότερους από 5.600.000 εμβολιασμούς. “Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουμε ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένους, ποσοστό 20%“.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας “Λειτουργούμε στην επικράτεια 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.
Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η πλατφόρμα έτσι ώστε να δηλώνουν συμμετοχή οι ιδιωτικοί φορείς και μέχρι στιγμής έχουμε μια πολύ καλή συμμετοχή, σχεδόν στα 300 εμβολιαστικά κέντρα”.

Σχετικά  με τις παραδόσεις για τον μήνα Μάιο ο κ. Θεσμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι:

  • Η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεις εμβολίων και εξτρά από αυτές, 566.000 δόσεις που κατανέμονται σε 4 παραδόσεις εντός του Μάη– θα επιβεβαιώνονται δύο εβδομάδες προ των παραδόσεων.
  • Η εταιρεία Moderna επιβεβαίωσε τις 308.000 δόσεις.
  • Η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε για τις 348.000 στο τέλος του μήνα και αναμένουμε από αυτήν 450.000-500.000 το μήνα Ιούνιο.
  • Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000. Θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου και περιμένουμε να επιβεβαιώσεις τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Προβληματισμός για το Johnson

Να σημειώσουμε ότι διαπιστώνεται πρόβλημα με τις παραδόσεις του εμβολίου της Johnson & Jonhson οι οποίες για το τέλος Ιουνίου ξεπερνούν τις 900.000 σύμφωνα με αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η εταιρεία.

Όμως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η εταιρεία όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters”, μείωσε στο μισό την ποσότητα των εμβολίων για τον κορονοϊό που επρόκειτο να παραδώσει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα όσα δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετώπιζε ο αμερικανικός κολοσσός αφότου άρχισε να στέλνει το σκεύασμά της στην Ευρώπη, τον Απρίλιο”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου. «Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας. Γιατί μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας” σημείωνε ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε χθες επίσης ότι “Ο εμβολιασμός στα νησιά θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Από σήμερα Τρίτη το βράδυ όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα έχουν πρόσβαση στο μονοδοσικό αυτό εμβόλιο. Και μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα στα 19 νησιά θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι κάτοικοι, οι διαμένοντες και οι εποχικοί εργαζόμενοι των νησιών αυτών”.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ζήτηση για εμβόλια Johnson & Johnson όταν τα διαθέσιμα είναι για την ώρα πολύ λίγα. Φαίνεται λοιπόν ότι η Κυβέρνηση αναγκάζεται να ακυρώσει ραντεβού σε άλλες περιοχές, προκειμένου να διοχετεύσει αλλού τα εν λόγω εμβόλια.

εμβολιασμοίεμβόλιο κοροναϊούΜάριος Θεμιστοκλέουςεμβόλια johnson