Οι 6 πυλώνες για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας

Ως μια ενιαία ισχυρή επιχειρηματική δύναμη στον τομέα της υγείας και της οικονομίας της Ευρώπης πρέπει να νοείται πλέον η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, με την Ελλάδα να μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην άμεση περαιτέρω ενδυνάμωση του κλάδου. Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό-διεθνές συνέδριο της «Medicines For Europe» και της «Ιnternational Generic & Biosimilar Medicines Association» που πραγματοποιήθηκε, στην Αθήνα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων σημείωσε χαρακτηριστικά:

Προκειμένου να οικοδομήσουμε μία ισχυρή ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή, έξι παράγοντες κλειδιά είναι απαραίτητοι:

  1. Χρηματοδότηση τόσο από εγχώρια όσο και από κοινοτικά κονδύλια.
  2. Ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που παρέχουν κίνητρα για την ανάπτυξη φαρμάκων.
  3. Διασφάλιση βιωσιμότητας μέσα από πολιτικές της αγοράς που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
  4. Ενθάρρυνση τοπικής, περιφερειακής, ευρωπαϊκής παραγωγής.
  5. Fast track δομικές μεταρρυθμίσεις.
  6. Χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη που σχετίζεται με παλαιότερα προϊόντα (νέα χρήση, νέα σύσταση). Αναγνώριση της σημασία της καινοτομίας εκτός πατέντας

Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί ιδιαίτερα από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) το οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Τρύφων, η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, οι οποίες αφορούν στην αναβάθμιση των ερευνητικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλής ποιότητας φάρμακα με προσιτό κόστος, ενώ οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν σημαντικά την εξαγωγική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα οι επενδύσεις αφορούν σε 12 νέα εργοστάσια με 52 νέες γραμμές παραγωγής και 17 ερευνητικά κέντρα.

Ο κ. Τρύφων υποστηρίζει ότι η ελληνική οπτική ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή για αυτό και θα αναζητήσουμε κοινές λύσεις. “Βέβαια στην Ελλάδα, μαζί με την πανδημία είχαμε 9 χρόνια μεγάλης ύφεσης και σημαντικών περικοπών στον προϋπολογισμό της Υγείας και φυσικά και του Φαρμάκου” σημειώνει.

Οι επιπτώσεις ήταν σοβαρές

1ον Είχαμε θέματα κάλυψης των ασθενών, καθώς κάποια από τα παλαιότερα φάρμακα, ειδικά τα φθηνότερα, βγήκαν από τη αγορά και αντικαταστάθηκαν από ακριβότερα

2ον Αυξήθηκαν οι συμμετοχές των ασθενών

3ον Οι εταιρείες χρειάστηκε να πληρώσουν αυξημένες επιστροφές. Αυτές οι επιστροφές, clawback και rebate μαζί με τη φορολογία έφτασαν στο 70% των πωλήσεων και είχαν ως αποτέλεσμα σε σημαντικές αποεπενδύσεις τόσο ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών όσο και πολυεθνικών.

Μετά χτύπησε η πανδημία. Δύο χρόνια μετά υπάρχουν μαθήματα που πήραμε, και οι στόχοι των επόμενων 5-10 ετών θα πρέπει να βασίζονται σε αυτά τα μαθήματα, ώστε να αυξηθεί, αρχικά, η ανθεκτικότητα και να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης, σημειώνει ο κ. Τρύφων.

Εξηγεί ακόμη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο επαρκής σε προϊόντα και υπηρεσίες και ιατρικά – φαρμακευτικά ήδη, που θα παράγονται στην Ευρώπη.

“Επίσης θα πρέπει να μπορέσουν να προσελκυσθούν επενδύσεις, R&D και παραγωγής, ώστε να έχουμε ανάπτυξη και με αυτή να καλύψουμε μερικώς ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό και βάρη που θα προκύψουν στην κάθε χώρα, ανάλογα. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, θα επηρεαστεί περισσότερο γιατί έχουμε μεγαλύτερο εξωτερικό δημόσιο χρέος. Είναι σαφές πως πρέπει να έχουμε μια πολιτική που θα διασφαλίζει πως τα γενόσημα προϊόντα θα έχουν μεγαλύτερη χρήση. Στην Ελλάδα μπορούμε να καλύψουμε πάνω από το 70% των ασθενών με παλαιότερα προϊόντα αλλά καλύπτουμε μόνο το 25%. Αν αυτό το κενό καλυφθεί θα είναι κέρδος για ασθενείς, πολιτεία και τις εταιρείες” τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Ταμείο ΑνάκαμψηςΠΕΦφαρμακοβιομηχανίαεπενδύσειςελληνική φαρμακοβιομηχανίαΘεόδωρος Τρύφων